Annons

Bostadskrisen för studenter i Växjö diskuterades

Växjö Studenter i Växjö måste pendla åtta mil, fortfarande nyttjas akutboendet, även husvagn har blivit tillfälligt boende. I dag belyste Linnéstudenterna bostadskrisen i ett panelsamtal

Vid lunchtid i dag stannade omkring 30 studenter till för att i det så kallade Glasrummet på Linnéuniversitetet i Växjö lyssna på ett panelsamtal om hur bostadskrisen för studenter bör lösas.

I panelen stod de lokala bostadspolitikerna Åsa Karlsson Björkmarker (S) och Peter Norrman (M) samt Linnéstudenternas Ulrika Ehrenstråle och därtill Mats Claesson, kommunikatör hos Hyresgästföreningen.

Läs ocksåAkut bostadsbrist för Stockholms studenter – bara 720 nya studentlägenheter ska byggasHanna Everbrand

Peter Norrman hade inför samtalet stämt av den aktuella situationen med kommunens bostadsbolag Hyresbostäder i Växjö, som är kommunens största studenthyresvärd.

– Hyresbostäder säger att det har varit lugnare i höst än förra året. Från första juni tills nu har det tecknats 887 nya kontrakt på Campus. Uppemot 1 000 studenter har fått lägenhet hos Hyresbostäder, det är ingen dålig siffra. Samtidigt kan jag ha förståelse för dem som inte fått bostad ännu men som jag har förstått det så är situationen bättre, berättade Peter Norrman.

Den bilden delades inte av Ulrika Ehrenstråle.

Annons
Läs ocksåIngen brist på studentbostäder i de flesta högskolekommunerna: ”Vi har 130 tomma lägenheter”Adam Efara, Sätra, Gävle, student, Gavlegårdarna

– Vi möter studenter varje dag, som ringer eller mejlar, och undrar vad de ska göra. Vi har studenter som bor i husvagn, vi har studenter som pendlar åtta mil och vi har studenter som fortfarande bor i akutboendet. Att det har löst sig håller vi inte med om.

Att valrörelsen börja dra igång kunde minst sagt anas mellan de två partipolitikerna. Men det enda konkreta förslaget som kom fram var att Åsa Karlsson Björkmarker ansåg att studentlägenheter kan byggas i Arenastaden där 700 nya bostäder finns med i detaljplanen. När det gäller Campus finns det nämligen inte så många platser kvar att bygga på.

Peter Norrman lyfte fram att en av anledningarna till att det är svårt att bygga studentlägenheter är alla krav på tillgänglighet, buller och energi som ökar kostnaderna och han hoppades på förenklingar. Åsa Karlsson Björkmarker kunde inte förstå varför bostadsbyggande inte kan subventioneras, när det subventioneras för städning och reparationer.

Läs ocksåStudenter tar strid mot värdens hyreskrav: ”Fylls på med namn hela tiden”Andrzej Cahlenstein och Alexander Forsberg studerar båda vid Göteborgs universitet. Nu engagerar de sig i kampen mot hyreshöjningen som deras hyresvärd SGS vill få igenom.

– Men jag anser att man subventionerar ett boende i dag och det är äganderätten.

Peter Norrman konstaterade att Växjö kommun satsar mycket på universitetet som ses som en motor i Växjö. På det svarade Ulrika Ehrenstråle:

Annons

– Problemet för oss är att studenterna är lika viktiga. Utan studenterna finns det inget universitet. Och det finns studenter som inte kan påbörja sina studier här för det finns ingenstans att bo.

Ulrika Ehrenstråle förklarade att när studenterna skriker efter bostäder är det bara invånarna som lyssnar och erbjuder extrarum och liknande, men att det är tillfälliga lösningar.

– Vi gläds när det byggs åt studenter i andra kommuner, men är samtidigt ledsna när vår egen kommun inte ens vill erkänna att det behövs fler studentbostäder.

Läs också Carolines studentbostad räddad – genom 50 år gammalt avtal: "Jätteglad att få bo kvar" Tog över studentkorridorens kök – nu kastas han ut: "Svinstia"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.