Annons

Studenter tar strid mot värdens hyreskrav: ”Fylls på med namn hela tiden”

Göteborg I protest mot ännu ett rekordhögt hyresbud samlar Göteborgs studenter nu namnunderskrifter för att sätta press på studenthyresjätten SGS. Samtidigt har förhandlingarna om studenthyrorna strandat – för femte året i rad. 7 400 studenthushåll berörs.
Andrzej Cahlenstein och Alexander Forsberg studerar båda vid Göteborgs universitet. Nu engagerar de sig i kampen mot hyreshöjningen som deras hyresvärd SGS vill få igenom.
Foto: Cornelia Wennberg
Andrzej Cahlenstein och Alexander Forsberg studerar båda vid Göteborgs universitet. Nu engagerar de sig i kampen mot hyreshöjningen som deras hyresvärd SGS vill få igenom.

Studenterna Alexander Forsberg, 22, och Andrzej Cahlenstein, 32, möts ofta av förvåning när de är ute och informerar om risken för nya hyreshöjningar hos Göteborgs största studenthyresvärd Stiftelsen Göteborgs studentbostäder, SGS.

De flesta har dålig koll på att deras bostäder kommer att knapra ännu mer på studielånet efter årsskiftet, konstaterar Alexander.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Många som bor i studentlägenheter har ingen aning om hur hyresmarknaden fungerar. De får sin avi varje månad och betalar, säger han.

Själv pluggar Alexander Forsberg offentlig förvaltning på Göteborgs universitet och hyr en studentbostad i Högsbohöjd för 4 900 kronor i månaden. Om hans hyresvärd SGS, Stiftelsen Göteborgs studentbostäder, får igenom sitt hyreskrav kommer Alexanders hyra att stiga med över fyra hundra kronor.

– Jag är ekonomiskt lagd, som tur är. Dessutom har jag en del åtaganden som ungdomsinstruktör och kan dryga ut mitt CSN lite grann, säger han.

Läs ocksåVästsvenska värdarnas rekordhöga krav för 2024 – hela listanHöghus och en hand som håller i sedlar (collage).
Andrzej Cahlenstein sätter upp affischer på både svenska och engelska där många studenter rör sig.
Andrzej Cahlenstein sätter upp affischer på både svenska och engelska där många studenter rör sig.

Konststudenten Andrzej Cahlenstein har en liknande bostadssituation. Sedan två år tillbaka bor han i en studentbostad i Kungsladugård, med samma hyresvärd som Alexander. Hyran är nu 4 700 kronor i månaden, vilket Andrzej personligen är nöjd med.

– Problemet är att SGS bara fortsätter i samma spår och höjer hyrorna vartenda år. Jag tror att man måste tänka om och tänka nytt när det gäller studentbostäder.

Över 1 500 personer har skrivit på

Just nu ser ännu en rejäl hyreshöjning ut att vara på väg. SGS inledde förhandlingarna om nästa års hyror med ett krav på 9,1 procent. Det har Hyresgästföreningen inte kunnat gå med på. Nyligen stod det klart att förhandlingarna avbryts, efter att SGS sänkt sitt yrkande till 8,5 procent.

Annons

I stället har studenthyrorna i Göteborg lämnats över till Hyresmarknadskommittén, HMK (se faktaruta nedan).

Samtidigt organiserar stadens studenter en protestkampanj. Initiativet kommer från Hyresgästföreningens nystartade studentnätverk i Göteborg. Bland annat har studenterna startat en namninsamling på nätet med rubriken ”Backa från era orimliga hyreskrav, SGS”.

I skrivande stund har över 1 500 personer signerat uppropet.

Läs ocksåBeskedet efter strandningen: Rejäl höjning av studenthyror i GöteborgSGS vill höja studenternas hyror med 8,7 procent. Det motsvarar 522 kronor mer i månaden för en studentlya som i dag kostar 6 000 kronor.

– Det fylls på med namn hela tiden. Bara under de senaste dagarna har det trillat in flera hundra namnunderskrifter, säger Andrzej Cahlenstein.

Värden: Hyreshöjningen är nödvändig

För dem som minns fjolårets hyresförhandlingar är SGS-strandningen en favorit i repris. Då krävde studentvärden en liknande hyreshöjning, på 8,7 procent. Förra året landade avtalet slutligen på 4,6 procent efter ett beslut i just HMK.

Nu gör stiftelsen ett nytt försök att justera upp sina hyror. Enligt Magnus Paulsson, vd på SGS, är höjningen nödvändig för att möta de ökade kostnaderna för vatten, fjärrvärme och avfall.

– Priset på köpta tjänster har inte alls mötts av de senaste årens hyresutveckling. Vi behöver få in mer pengar för att inte putta kostnaderna på framtida studenter, säger han.

Skylt med SGS logotyp
SGS förvaltar totalt drygt 8 000 studentbostäder runt om i Göteborg. Vissa av dem är inhyrda hos andra fastighetsägare. SGS förhandlar hyrorna för sammanlagt 7 400 av studenthushållen.

Men för dagens studenter som lever på CSN och har en nettoinkomst på 12 000 kronor i månaden är varje hundralapp kännbar. Andrzej Cahlenstein tycker att det är sorgligt att unga personer tvingas avstå från sina drömutbildningar på grund av att de saknar någonstans att bo.

Annons

Den bästa lösningen, som han ser det, är att återinföra det statliga investeringsstödet med längre avskrivningstid.

– SGS behöver också tänka om kring sin kärnverksamhet och gå över till att bygga studentkorridorer i stället för små enrumslägenheter, säger han.

Vd bjuder in studenter till samtal

Även Alexander Forsberg efterlyser fler billiga studentrum med delade utrymmen, för att möta den stora efterfrågan. Han ser även gärna att nya studenter som inte kommer från Göteborg prioriteras i bostadskön.

– En stor del av min kompiskrets hyr i andra hand utanför Göteborg. De betalar höga hyror och tvingas pendla för att ta sig till universitetet, säger han.

Magnus Paulsson på SGS är tveksam till de traditionella studentkorridorerna. Han menar att det, trots allt, inte är vad de flesta studenter vill ha. Ett senare alternativ till enrumslägenheter är minikollektiv, där fyra studenter kan dela en lägenhet för att pressa ner kostnaderna.

– Vi har en enda kundgrupp och vi vill inget hellre än vara en resurs för studenterna. Jag har inte sett namninsamlingen än, men jag träffar mer än gärna studenterna för en diskussion om hyresmodellen, säger han.

Fakta: Studenternas krav – därför samlar de namnunderskrifter

Namninsamlingen i Göteborg uppmanar SGS att backa från ”orimliga” hyreskrav, men också att dela upp höjningen på tre separata hyresavier under våren. Detta för att inte hela den retroaktiva hyreshöjningen landar i maj när CSN är som lägst.

Fakta: Detta är Hyresmarknadskommittén

Hyresmarknadskommittén, HMK, är en partsgemensam nationell tvistelösningsfunktion som omfattar kommunala hyresvärdar i Sverige. Ledamöterna tillsätts av Hyresgästföreningen och branschorganisationen Sveriges allmännytta.

HMK prövar tvister i samband med de årliga hyresförhandlingarna. Besluten kan inte överklagas. HMK kan även medla, och kräva att lokala parter återvänder till förhandlingsbordet.

Fakta: Största studentvärden i Göteborg
  • Stiftelsen Göteborgs studentbostäder, SGS, är en av Göteborgs större hyresvärdar. Verksamheten riktar sig enbart till studenter.
  • SGS styrs av kommunpolitiker, Göteborgs universitet och Göteborgs förenade studentkårer.
  • SGS förvaltar totalt drygt 8 000 studentbostäder runt om i Göteborg. 6 300 bostäder ligger i stiftelsens egna fastigheter och 1 800 bostäder är inhyrda hos andra fastighetsägare. SGS förhandlar hyrorna för vissa av de inhyrda studentbostäderna, men inte alla.
  • Totalt berörs 7 400 studenthushåll av årets SGS-strandning.
Läs också Varannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sig Barbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen" Hyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyror

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.