Annons

Bostadsmöte med många frågor

Kinda Drygt ett år har gått sedan 60 hyresgäster i Horn fick en ny värd. Mycket har blivit bättre i området, men det finns fortfarande mer att göra, anser Gunilla och Björn Karlsson.

Vid årsskiftet 2012-2013 sålde kommunala Kindahus sina lägenheter i Horn till Lidén fastigheter. Men redan ett par år senare genomfördes nästa affär och Lovén fastigheter tog över.

När Hyresgästföreningen bjöd in till sitt första bostadsmöte på flera år i Horn kom ett tiotal hyresgäster. De hade en hel del som de ville ventilera.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Bland annat dök frågan om vem som egentligen ansvarar för skötseln av uteplatserna upp. Är det värden eller hyresgästerna som ska göra det?

– Jag tror inte att det står något om det i vårt kontrakt. Men vi flyttade från ett hus med jättestor trädgård till lägenheten och gillar att hålla på och fixa ute, så för oss är det inget problem, säger hyresgästen Gunilla Karlsson.

Däremot tycker hon att det inre underhållet borde skötas bättre. Och så är hyran för hög, anser paret.

Läs ocksåDe bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixaDe spröjsade fönstren var fuktiga av kondens när hyresnämndens ledamöter åkte ut för att själva bedöma hur skadade de var.

– För att vara så här ute på vischan så betalar vi ganska mycket. Vi måste ju resa en bit så fort vi ska uträtta något ärende, säger Björn Karlsson.

Annons

Han och hustrun betalar cirka 6 300 kronor i månaden för sin trea.

– Och så hoppas jag att det går att göra något åt lekplatsen. Det är alldeles igenväxt och så finns det alldeles för få redskap, bara två gungor. Vi har barnbarn som kommer och hälsar på och vill att de ska kunna vara ute och leka, säger Gunilla Karlsson.

Läs ocksåBarbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"

Grannen Zakaria Kanjhalabi håller med om lekplatsen.

– Det bor många barn här, så det vore bra om den kunde vara lite bättre, säger han.

Själv har han två söner tillsammans med hustrun Samar Izzedine. Familjen kom till Sverige från krigets Syrien för 1,5 år sedan. Horn har blivit deras nya hem och de trivs bra.

Annons

– Förut bodde vi i en tvårummare, det var väldigt trångt. Nu har vi fått en fyra och barnen har fått ett eget rum. Vi har precis flyttat, berättar Zakaria Kanjhalabi.

Tanken var att Erik Stefansson som äger Lovén fastigheter skulle medverka på bostadsmötet, men han fick förhinder med kort varsel. Hem & Hyra har inte lyckats nå honom per telefon.

Kent Gustavsson, verksamhetsutvecklare på Hyresgästföreningen, berättar att ett uppföljande möte ska hållas under våren och att han hoppas att värden kan vara med då.

Läs också Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb När som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt” Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.