Bostadsstiftelser ska granskas
Runt 40 stiftelser, vars ändamål är att ordna bostäder till mindre bemedlade eller andra avgränsade grupper, ska granskas.
– Det är många som kan drabbas om sådana stiftelser missköts. Dels de som bor där, men också de som skulle ha kunnat få bostad hos dem, men inte har fått det, säger länsassessor Mikael Wiman.
Både Hem & Hyras och andra mediers granskningar gör att man kan misstänka att vissa stiftelser inte sköter sina uppdrag, tycker han. Till exempel att de tar in nya typer av hyresgäster eftersom de tycker att stiftelsens ändamål har blivit otidsenligt.
– Antingen ska de följa stadgarna, eller så ska de begära hos Kammarkollegiet att få dem ändrade. Man kan misstänka att en del följer minsta motståndets lag och gör varken eller, säger Mikael Wiman.
Redan 2007 gjorde landets länsstyrelser en gemensam satsning på tillsynen av bostadsstiftelser. En av de som utsattes för extra granskning var Isaak Hirschs minne i Stockholm. De skriftliga svaren godtogs då och stiftelsen bedömdes vara ”föredömligt administrerad och förvaltad i enlighet med stiftelsens föreskrifter”.
Ändå kunde Hem & Hyras granskning visa att Isaak Hirschs minne, som ska ge bostad till mindre bemedlade stockholmare, har 20 hyresgäster som tjänade över 500 000 kronor år 2008.
– Vi kom inte riktigt åt problematiken i den förra granskningen. Det krävs lite fler frågor på ett djupare plan, säger Mikael Wiman.
Nu måste stiftelsernas styrelser skicka in protokoll eller redogörelser för hur de fem senaste lägenhetsfördelningarna har gått till. De måste också svara på frågor om vilka bedömningsgrunder man har, hur bytesaffärer går till och hur man kontrollerar att befintliga hyresgäster uppfyller stiftelsens krav även sedan de har flyttat in.
– Om det är förenligt med lagstiftelsen skulle vi kunna föreslå stiftelser att ta in en klausul i hyreskontraktet om att man inte får behålla lägenheten om inkomsterna ökar så att man inte längre är mindre bemedlad, säger Mikael Wiman.
Redan inom en månad ska svaren ha kommit in. Utifrån svaren gör länsstyrelsen sedan en bedömning av om det behövs ytterligare granskning.
Länsstyrelserna har ansvaret för att kontrollera att landets stiftelser följer lagen och sina stadgar.
Sedan årsskiftet är ansvaret fördelat på sju länsstyrelser.
Länsstyrelsen i Stockholm har tillsynsansvar för drygt 7 000 stiftelser i Stockholms, Uppsala, Gotlands, Södermanlands och Västmanlands län.