HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Dags att söka stiftelser och fonder

Nyheter Är du en av de nästan 2,2 miljoner svenskar som har så liten inkomst att du klassas som behövande? Nu har många stiftelser och fonder ansökningstid.
Foto: André de Loisted

De kom till i en tid då det sociala skyddsnätet var betydligt mer grovmaskigt än i dag, Inte sällan var det är förmögen person utan arvingar som grundade stiftelsen eller fonden.

I september i fjol publicerade Hem & Hyra en lista med över 200 stiftelser och fonder för behövande. Vi intervjuade även Susanne Landgren som sökt stiftelser och fonder i över 30 år. Pengarna har satt en guldkant på hennes stundom tuffa tillvaro. Hon driver även facebookgruppen ” Vi som söker fonder och stiftelser , bidrag osv”.

Läs ocksåÖstersundshem får lov att renovera 192 lägenheter – upp till 58 procent i hyreshöjning

För dig som funderar på att göra som Susanne är det hög tid att undersöka varifrån du kan tänkas få oväntad hjälp.

– Många stiftelser öppnar sin ansökan den första mars. Under februari-april finns det gott om stiftelser och fonder att söka, säger Susanne Landgren.

Även om du tillhör de lyckliga som beviljas medel så dröjer det i de allra flesta fall ett tag innan pengarna trillar in på kontot. Det kan ta några månader. Har du ett akut hjälpbehov: Vänd dig till socialtjänsten.
Fler tips från Susanne Landgren finner du nedan.

Läs ocksåDatanörd vräktes efter skyhög elförbrukning - får bo kvar i brist på bevisEn man sitter vid sitt skrivbord med ryggen mot kameran.
Fakta: Susannes bästa tips när du söker

• Uppfyll de kriterier som stiftelsen eller fonden ställer. Annars är det bortkastad tid att fylla i ansökan.

• Lär dig grundläggande datakunskap. Det gör att du kan söka smidigare.

• Var extra alert under februari-mars och september-oktober. Då är ansökningstiden för många fonder och stiftelser.

• Kommunen och kyrkan har ofta hand om flera fonder och stiftelser. Börja gärna med att kolla där!

• Föreningen FVO har många fonder som söks med en och samma blankett. Dessutom brukar de vara snabba att handlägga.

Läs också Kindberg dömd till fängelse och ska betala mångmiljonbelopp Efter två års utredning - sex personer åtalade i Lulebohärvan Roy flyttade men hyresavierna fortsatte komma - hamnade till slut hos Kronofogden: "Helt hjälplös"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.