Annons

Bostadsvärd hotar med hyreshöjning efter sopstök

Hultsfred "Nu får det vara nog – ta ditt ansvar!!" Så skriver Hultsfreds Bostäder i en tidning som går ut till alla hyresgäster. Slarvet med soporna kostar bolaget uppåt en miljon kronor om året.
Foto: Hultsfreds Bostäder AB
En inte ovanlig syn när fastighetsskötarna kommer till jobbet efter helgen.

Det är i det senaste numret av interntidningen H-Nytt, som Hultsfreds Bostäder skickar ut till samtliga hyresgäster, som bostadsbolaget uttrycker frustrationen över situationen.
På tre språk – svenska, engelska och arabiska – beskrivs hur situationen de senaste åren har urartat, med nedskräpning och skadegörelse. Enligt bostadsbolaget börjar kostnaderna för detta närma sig en miljon kronor om året.
— Det har eskalerat under ett par års tid, det har blivit skräpigare och skräpigare, säger Hultsfreds bostäders vd Nicke Wainebro på telefon.
— Det är extremt mycket nedskräpning, framförallt efter helgerna. Vi får lägga mycket tid på att städa upp och köra skräpet till sopstationer.

Extrastädning under helger

Hem & Hyra bestämmer sig för att besöka området. Stålhagen heter det, beläget efter den södra infarten till Hultsfred. Totalt 18 tvåvåningshus i gult och rött tegel, byggda åren 1971 till 1975. Ungefär en tredjedel av de 330 lägenheterna hyrs av Migrationsverket och används som flyktingförläggning. Roger Lund, arbetsledare för fastighetsförvaltarna, möter upp en småregnig höstdag. Just den här dagen är området prydligt
— Det är nystädat. Vi har folk här på helgerna numera, det har vi haft ett par års tid. Vi är tvungna, säger han.

Fyra sophus är utplacerade i vardera hörn av området. Det finns inte möjlighet till sortering, allt ska slängas i samma inkast. På ett av sophusen är en kamera monterad på taket, en liten röd lampa blinkar.
— Det är attrapper. De sattes upp i våras och det blev bättre ett tag. Men sen skrev lokalmedia om dem och nu är det som vanligt igen.

Roger Lund säger att det är ”ovanligt lite sopor” vid sopstationerna när Hem & Hyra är där. Det brukar vara värre. Drivor av sopor brukar möta fastighetsförvaltarna på måndagarna. Roger plockar fram sin mobiltelefon och visar ett flertal bilder från olika tillfällen, med högar av sopor utanför stationerna. I stället för att kasta in soppåsarna i inkasten slänger en del påsen på marken. Det kan ha sin delförklaring: Fastighetsskötarna har noterat att en del familjer skickar ut sina barn att slänga soporna. Därför byggdes en ramp vid en sopstation, så att barnen kan nå upp till inkastet.

Annons

Inne på en gård kommer fastighetsskötaren Ajali ut från ett hus.
— Det är väldigt mycket skräp, man tappar lusten att arbeta här, säger han.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Kan leda till hyreshöjning

Xhaferi bor i området och hon håller med om att många på området inte sköter sophanteringen.
— Många kastar bara sina sopor utanför sophuset. Jag tycker att det är dåligt.

Om läget inte förbättras kan nedskräpningen leda till hyreshöjningar. Man ska också ansöka om kameraövervakning. Riktiga kameror ska ersätta attrapperna. Nicke Wainebro tycker trots allt att det blivit lite bättre sedan tidningen gick ut.
— På längre sikt tror jag att det kan bli bättre. Genom att vi fortsätter att informera om detta.

Annons

Så lyckas man i Jönköping

Vätterhem i Jönköping gjorde en gemensam kampanj med Hyresgästföreningen, där man frågade hyresgästerna på bostadsområdet Öxnehaga om sophanteringen. Efter önskemål byggdes fyra miljöhus om; inkasten stängdes och hyresgästerna kan nu gå in i husen och sortera sina sopor, vilket förbättrade läget enligt förvaltningschef Anette Fridsäll.
— Våra hyresgäster är duktiga på att sortera sina sopor. Och det är ingen som har långt till ett miljöhus nu.

I nuläget finns inga planer hos Hultsfreds bostäder att införa ett liknande system, det säger Roger Lund.
– Vi har diskuterat det, men vi tror inte att det leder till någon förbättring.

Läs också När som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt” Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Malen invaderar Julias hem – värden väntar på att den ska försvinna av sig själv Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.