Annons

Bovärden Henrik inspekterade spis – blev hotad med kniv: ”Tänkte på min familj”

Göteborg Bovärden Henrik Jönsson, 38, skulle inspektera en skadad spis. Men besöket slutade med att han blev knivhotad i ett trapphus. Det var först efteråt som tankarna kom. "Jag tänkte på mina små flickor där hemma," säger han.
Foto: Rickard Bryngelsson/Familjebostäder i Göteborg/Polisen
Bovärden Henrik Jönsson blev hotad med kniv när han skulle inspektera en sprucken spishäll.

38-åriga Henrik Jönsson arbetar sedan drygt två år tillbaka som bovärd – eller fastighetsskötare – hos Familjebostäder i Göteborg. Som bovärd är han van vid att besöka människor i deras hem i Bergsjön. Han besiktigar lägenheter, anlitar hantverkare, och gör själv vissa jobb i lägenheterna. Totalt är han ansvarig för ungefär 320 lägenheter.

– Man går hem till folk, och det är deras mest privata man får se. Ibland får man vara någon slags – inte psykolog riktigt – men många har inte så många som de kan prata med. Då kan man få titta på brev från en myndighet och hjälpa till att tolka. Man gör allt möjligt, det är det som är det roliga, säger han.

Läs ocksåHyresgästerna betalar för trygghet men får klotter och inbrott: Så bemöter värden kritikenEn tvådelad bild som visar en tegelvägg med en skylt med texten "Fastighetsägarna trygghetsbevakad fastighet" samt en skåpbil med texten "Limhamnshus".

Ibland ger han även hyresgästerna tråkiga besked, om att de exempelvis själva måste betala för skador i lägenheten som de orsakat.

– Det kan vara lite jobbigt att meddela att nu måste du betala 10 000, 20 000 eller 30 000 kronor. Men det är en del av jobbet. De flesta kan hantera ett sådant besked. Det är trots allt mer vanligt att personer vill bjuda på fika eller mat när jag är ute än att det blir hotfullt, säger han.

Henrik Jönsson har jobbat som bovärd i två år. Han har aldrig varit med om en liknade händelse som när han blev knivhotad. ”Det här var ett extremt fall. Det brukar aldrig gå så långt,” säger han.

Stor som en femkrona

I oktober förra året åkte Henrik Jönsson och en kollega till honom till en lägenhet i Bergsjön för att titta på en trasig spishäll. De togs de emot av en man i 60-årsåldern som var på besök i lägenheten hos sin exfru och dotter.

I spishällen fanns en skada stor som en femkrona. Henrik Jönsson bedömde att skadan hade orsakats av att hyresgästen tappat någonting på spishällen. Han meddelade mannen att familjen skulle få betala skadan själv.

– Han blev inte glad, utan mer och mer högljudd. Jag kände att det inte var någon idé att stanna kvar och fortsätta diskussionen, så jag fortsatte ut i hallen, säger Henrik Jönsson.

Henrik fick på sig skorna och gick ut i trapphuset. Men mannen kom efter.

Läs ocksåDe betalar extra på hyran för bevakning – lever i otrygghet: ”Absurt”En man i kostym, bakåtslickat hår och mustasch som öppnar en dörr till en byggnad med en skylt med texten "trygghetsbevakad fastighet".

– Han fortsatte skrika, och det blev en diskussion. Jag är inte mer än människa, så jag blev också lite upprörd, säger Henrik Jönsson.

Plötsligt gick mannen in i lägenheten och kom ut igen med en stor kniv i handen.

Annons

– Han hade den framför sig, som att han skulle kunna sticka mig. Syftet var väl att skrämmas. Men han kom inte närmare än en meter, för jag avlägsnade mig nedåt i trapphuset. Han fortsatte skrika: ”kom upp igen och säg att jag ska få betala den”. Det var väldigt hotfullt, säger Henrik Jönsson.

Läs ocksåPolisfyndet på julafton: 18-åring tillverkade halvautomatisk kulspruta i lägenheten – med 3D-printerTre bilder. En på en maskerad person som riktar ett vapen mot kameran, en bild på en pistol och en bild på ett vitt halvfärdigt plastvapen med vissa metalldelar.
Patrik Kozuszek, säkerhetssamordnare på Familjebostäder i Göteborg.

”Värsta scenariot”

När Henrik Jönsson och hans kollega kom tillbaka till kontoret kontaktade de polisen. Samma dag förhördes mannen i 60-årsåldern, och polisen kunde ta en kniv i beslag.

Henrik kände först inte att han behövde prata med någon utomstående om det som hänt. Men redan samma dag fick han telefonkontakt med en psykolog.

– Jag tänkte att det inte var något för mig. Jag har ju mina kollegor, mina chefer och min familj. Men i efterhand har jag tänkt att man behöver någon professionell att prata med, säger han.

Det var först efteråt som tankarna på vad som hade kunnat hända dök upp.

– Man tänker på värsta scenariot. Tänk om jag hade blivit knivhuggen? Jag tänkte på mina små flickor som jag har där hemma. Värsta scenariot var att jag hade dött. Jag tänkte inte så mycket på mig själv, utan på familjen och vad som hade hänt dem, säger han.

Blev dödad på jobbet

Under perioden 2019-2023 har fastighetsskötare i totalt 36 fall fått sjukfrånvaro efter att de utsatts för hot eller våld på arbetet, enligt statistik från Arbetsmiljöverket. Flest fall rapporterades under 2022, där hot och våld ledde till sjukfrånvaro vid 14 tillfällen.

Det finns även enstaka fall där fastighetsskötare inte kommit hem igen efter ett arbetspass. I januari 2021 blev exempelvis en fastighetsskötare i Malmö dödad med kniv när han var ute på jobb i ett bostadsrättshus.

Att bovärdar som jobbar för Familjebostäder i Göteborg blir hotade med kniv är trots allt ovanligt, säger bostadsbolagets säkerhetssamordnare Patrik Kozuszek.

– Det kan gå flera år utan att det sker. Verbala hot är mer vanligt, säger han.

Annons
Knivhotet mot Henrik Jönsson prövades först i Göteborgs tingsrätt, därefter i hovrätten för västra Sverige. Mannen i 60-årsåldern dömdes i båda instanserna till villkorlig dom och dagsböter för olaga hot.

”Kände sig aldrig ensam”

Efter knivhotet i Bergsjön satte bostadsbolaget i gång en så kallad personsäkerhetsprocess: där HR, säkerhetsavdelning och chefer kopplas in. En riskanalys gjordes, och det togs beslut om att Henrik Jönsson och hans kollega inte längre skulle göra jobb på adressen där hotet skett. Under rättegången följde säkerhetssamordnaren Patrik Kozuszek och även Henrik Jönssons närmaste chef med honom.

Henrik tycker att han har fått ett bra stöd från sin arbetsgivare.

– Man kände sig aldrig ensam. Jag hade alltid uppbackning, och det kändes bra, säger han.

Hos Familjebostäder i Göteborg har man sett en liten uppgång i inrapporterade hothändelser de senaste två åren. En orsak kan vara att personalen i högre grad rapporterar in när saker sker, tror Patrik Kozuszek.

– Sånt här ska inte vara något som stannar vid fikabordet. Vi uppmuntrar personalen att rapportera in den här typen av händelser, säger han.

Ser personen i området

Mannen i 60-årsåldern har hela tiden nekat till brott. Han höll visserligen en kniv i handen, men det var för att han höll på att bre smörgåsar, sa han i rätten. I februari blev mannen dömd i tingsrätten för olaga hot till villkorlig dom och dagsböter. Mannen ska även betala ett skadestånd på 10 000 kronor. En dom som nyligen slogs fast i hovrätten.

Ett drygt halvår efter knivhotet i trapphuset tänker bovärden Henrik Jönsson fortfarande på det som hände då och då.

– Det kommer över en emellanåt. Jag ser personen i området ibland. Han låtsas som att han inte ser mig, men det väcker ändå situationen till liv igen. Men jag måste försöka blicka framåt också, säger han.

Läs också Silvia blev överfallen i tvättstugan – därför kan förövarens ex-fru bli hemlös Kronofogden öppnar familjens hem – efter fyra månader: "Mina gamla leksaker är som födelsedagspresenter"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.