HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

”Bra att stävja svarthandel – men glöm inte fastighetsägarna”

Nyheter I går tillsattes en utredning om svarthandel och överhyror. – Bra, men det är inte bara hyresgäster som är inblandade, säger Susanna Skogsberg, förbundsjurist på Hyresgästföreningen.

I regeringens direktiv till utredaren står ingenting om när hyresvärdarna själva är inblandade i svarthandel med hyreskontrakt. Direktiven handlar snarare om att komma åt svartmäklare och hyresgäster som lurar fastighetsägarna genom skenbyten och andra falska uppgifter.

Förbundsjurist Susanna Skogsberg tycker det är mycket bra att försöka stävja den handeln, men påpekar att utredningen också måste se helheten.

Läs ocksåSvarthandel och ockerhyror utreds

– Det är viktigt att man kartlägger hur svarthandeln faktiskt ser ut och utgår från det. Vi vet ju att det förekommer att fastighetsägare säljer lägenheter svart via bulvaner, säger hon.

Susanna Skogsberg tycker också det är viktigt att förslagen inte leder till försämringar i hyresgästernas rätt till byte och andrahandsuthyrning, något som också slås fast i direktiven.

– Det handlar om människors möjligheter att leva sina liv. Om man till exempel vill plugga på annan ort i ett halvår kan det vara en förutsättning att man kan hyra ut sin lägenhet under tiden. Och om man behöver flytta krävs det ofta att man kan byta sin lägenhet, med tanke på hur bostadsmarknaden ser ut.

Läs ocksåSeniorboende startar lokal föreningen i Vetlanda

 

 

 

Läs också8 000 kronor för enrummare var överhyra

 

Läs också Hundratals fick lämna sina hem vid storbrand i Skövde Norrlands medlemmar fick hjälp värt miljoner

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.