Annons

”Bra att stävja svarthandel – men glöm inte fastighetsägarna”

Nyheter I går tillsattes en utredning om svarthandel och överhyror. – Bra, men det är inte bara hyresgäster som är inblandade, säger Susanna Skogsberg, förbundsjurist på Hyresgästföreningen.

I regeringens direktiv till utredaren står ingenting om när hyresvärdarna själva är inblandade i svarthandel med hyreskontrakt. Direktiven handlar snarare om att komma åt svartmäklare och hyresgäster som lurar fastighetsägarna genom skenbyten och andra falska uppgifter.

Förbundsjurist Susanna Skogsberg tycker det är mycket bra att försöka stävja den handeln, men påpekar att utredningen också måste se helheten.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det är viktigt att man kartlägger hur svarthandeln faktiskt ser ut och utgår från det. Vi vet ju att det förekommer att fastighetsägare säljer lägenheter svart via bulvaner, säger hon.

Susanna Skogsberg tycker också det är viktigt att förslagen inte leder till försämringar i hyresgästernas rätt till byte och andrahandsuthyrning, något som också slås fast i direktiven.

Annons

– Det handlar om människors möjligheter att leva sina liv. Om man till exempel vill plugga på annan ort i ett halvår kan det vara en förutsättning att man kan hyra ut sin lägenhet under tiden. Och om man behöver flytta krävs det ofta att man kan byta sin lägenhet, med tanke på hur bostadsmarknaden ser ut.

Läs ocksåSvarthandel och ockerhyror utreds

 

 

Annons

 

Läs ocksåDe bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixaDe spröjsade fönstren var fuktiga av kondens när hyresnämndens ledamöter åkte ut för att själva bedöma hur skadade de var.

 

Läs också Barbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen" Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.