Brå tog internationella gäster på trygghetsvandring

Stockholm ​Stockholm är en trygg stad. Det står klart när Mia Andersson-Ek från Göteborgs centrala brottsförebyggande råd och Solveig Hollari från myndigheten Brå gör en trygghetsvandring med deltagare från Stockholms internationella kriminologisymposium.

En trygghetsvandring är ett möte till fots där boende, hyresvärdar och beslutsfattare inventerar sin närmiljö. I Göteborg var man tidigt ute och Göteborgs centrala brottsförebyggande råd har givit ut en metodhandbok. Den är utgångspunkt för seminariet om trygghetsvandringar för en grupp deltagare vid det pågående kriminologsymposiet vid Norra Latin.

Efter en kort genomgång styr vi kosan mot centralen. Där Vasagatan överkorsas av Klarabergsgatan är första stoppet. Centralen är den plats där det sker många personrån, cirka 45 per år, och dessutom flera fall av misshandel. Men det ska jämföras med att nästan en halv miljon människor passerar centralen och t-centralen, varje dag.

Läs ocksåUteplatser betydelsefulla – även för grannarna: "Att se grönska från fönstret har en hälsoeffekt”Anna Bengtsson i ljust uppsatt hår, en grön mönstrad klänning med bin på och en gul kofta, halvsitter på ett balkongräcke i sten. I bakgrunden syns en stor gräsmatta och buskar, träd, skog. Anna Bengtsson har forskat kring betydelsen av kontakt med utemiljön. Att ha en uteplats är betydelsefullt på flera sätt för den fysiska och psykiska hälsan och för att känna trygghet.

– Hit kommer många för första gången och är kanske lite osäkra på vägen. Det finns trappor att sitta i och dessutom skydd för väder och vind under vägen. Det blir en naturlig samlingsplats, säger Mia Andersson-Ek.

Sergels torg är en annan plats där många samlas, det finns trappor att sitta i och möjlighet att gå under tak. För dagen är det fyllt av unga som just slutat skolan och skriver med tavelkrita på de svarta trianglarna.

Kungsträdgården i Stockholm blir nästa stopp. Härifrån anmäls 12 personrån om året. Samtidigt är det Stockholms mesta festplats, som bland annat fylls av 170 000 ungdomar veckan före skolstart. Deltagarna från Mexiko, Japan och Storbritannien ler lite åt siffrorna. I stället för ”hot spot” vill de kalla platsen på sin höjd ljummen och ungdomarna tycks ovanligt väluppfostrade.

Läs ocksåPolisen Camilla om thaisalongerna: "En del sexköpare är helt likgiltiga"Bildcollage med en kvinna som står med ryggen mot kameran, en "open-skylt" som thaisalonger brukar använda och en säng i ett massagerum.
Läs också Ola bodde granne med "bordellen i källaren": Hörde ung man erkänna för polisen Allmännyttans expert: Tveksamt hyra ut till thaisalonger – nackdelarna överväger Kommunala bostadsbolag hyr ut till förtäckta bordeller: Nöjesprofilen en av kunderna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.