Annons

Bråk om Östersundshems kortare arbetsdagar

Östersund 1 februari införde bostadsbolaget Östersundshem på försök sex timmars arbetsdag för alla anställda. Beslutet stack i ögonen på vissa kommuninvånare och frågan om vem som ansvarade för beslutet började diskuteras – en debatt som blivit allt hetare.
Foto: Åsa Eriksson

Bostadsbolaget Östersundshem införde på försök sex timmars arbetsdag för alla anställda från och med 1 februari i år för att undersöka om det påverkar sjukskrivningar och stress. Men också för att se om det kan öka lönsamheten.

Det innebär att alla medarbetare på företaget arbetar sex timmar per dag i stället för åtta. Försöket testas i 18 månader för att sedan utvärderas.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Förutsättningarna för försöket är att det ska vara kostnadsneutralt, både för arbetsgivare och arbetstagare.

– Vi får med andra ord inte anställa fler för att klara arbetskraftsförsörjningen, och projektet får inte heller innebära andra, väsentliga fördyringar, säger Malin Gunnarsson, kommunikationschef på Östersundshem.

Anledningen till att Östersundshem vill testa en alternativ arbetstidsmodell är flera. Det är bland annat ett sätt att utöka det hållbara arbetsmiljöarbetet, enligt bolaget.

Läs ocksåNya larmsiffror: Ensamstående föräldrar har inte råd att äta sig mätta - "Otryggt, inte mycket kvar"

– Vi vill se om det går att minska sjuktal och stress. Men det är också ett sätt att ta reda på om vi kan öka vår lönsamhet och effektivitet, säger Jessica Lundqvist, HR-ansvarig på Östersundshem.

Annons

Men den kortare arbetsveckan har gett upphov till en het debatt. Inte om saken i sig utan mer om informationen kring frågan innan beslutet togs och vem som egentligen borde ha fattat beslutet.

Det hela började med att en läsare skickade in en insändare till lokaltidningen där införandet av sex timmars arbetsdag kritiserades för att snarare vara en kostsam lyx än en hälsobefrämjande insats. Och framförallt riktades kritik mot att bostadsbolagets egen vd fått ta beslutet.

Läs ocksåNy lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"Montage med bild på pappersutskrift, en domarklubba och en man i yngre medelåldern framför Sergels torg i Stockholm.

Styrelseordförande i Rådhus AB, tillika kommunalrådet, AnnSofie Andersson (S) skickade in ett förklarande genmäle där hon redogjorde för hur frågan behandlats i Östersundshems ägarbolag Rådhus AB:s styrelse.

Då började det pyra i politikerlägren och Rådhus AB:s vice ordförande Bosse Svensson (C) menade att någon diskussion aldrig hade förts inom styrelsen utan att de blivit informerade i efterhand när beslutet redan tagits, av Östersundshems vd Daniel Kindberg.

– Sex timmars arbetsdag är en politisk fråga, och det finns inga som helst problem med att en politisk motståndare har en annan uppfattning i sakfrågan. Men diskussionen ska tas politiskt och principiellt, och inte drivas i verksamheten av verksamheten, befäste Bosse Svensson i sin skrivelse.

Annons

Glöden tog fart och AnnSofie uttryckte hennes åsikt om hur hon personligen tyckte att det var helt i sin ordning att vd fattade beslut om frågor som rörde personalen. Med sig hade hon även Tord Andnor, ordförande i Östersundshem, som också redogjorde för beslutsgången.

– Styrelsen kom enigt fram till att beslut om personalens arbetstider är en fråga för vd, och som en följd av detta även beslutet om försöksprojekt om 6-timmars arbetsdag.

Igår eldade Bosse Svensson på debatten med att konstatera att det åter igen skett ett ”informationshaveri” i Östersundshem, vilket syftar på tidigare konflikter om upphandling och markköp. Dessutom gör Svensson klart att han anser att Tord Andnor ska avgå som ordförande i Östersundshems styrelse.

– Min personliga uppfattning, det är ingen hemlighet, är att förtroendet för honom är förbrukat sedan länge. De senaste turerna förändrar inte den uppfattningen.
Bosse Svensson nämner också ordförandes årsarvode på över 200 000 som Hem & Hyra uppmärksammade i förra veckan.

Läs också Här mjölkas bostadsbolagen på miljoner: ”Borde användas till renovering” "Stötande om skolbråk leder till vräkning" – så upprör lagförslaget om vräkning Politiker duckar beslut om omstridd renovering: ”Ett enormt svek”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.