Annons

Branddrabbade hyresgäster kritiska till Vätterhem

Jönköping Karina Trego vaknade av ett skrik. Efter stor förvirring insåg hon att studenthuset stod i lågor. Hon flydde hals över huvudet. Idag är hon kritisk till att huset saknade traditionellt brandlarm. 
Karina flydde under lågorna i branden på Råslätt. Foto: David Wreland

Det var strax efter midnatt torsdagen den 13 september på studentområdet på Råslätt i Jönköping. Många av studenterna på Kärrhöksgatan 92 hade just somnat efter en kväll på studentkårens nattklubb Akademien som haft säsongspremiär tidigare på kvällen. Runt klockan 02 väcktes Karina Trego av ett skrik. Först trodde hon att det var en berusad student som ropade. Sedan hörde hon röster utifrån. När hon tittade ut genom fönstret såg hon en folksamling på gården. Dessutom låg det en livlös person på marken. När hon tittade uppåt såg hon eldflammorna.

– När jag såg flammorna och killen på marken fick jag panik, berättar amerikanskan Karina Trego, 25 år och student på Jönköpings University.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hon rusade ut på gården. På sin flykt ut kände hon röklukt och såg eldflammor i korridorerna. Karina och cirka 200 andra studenter utrymde den eldhärjade fastigheten. De samlades ute på gården samtidigt som brandkåren kom. 

– En tjej stod på sjätte våningen och skrek att hon inte kunde andas och att hon skulle hoppa. Det var fruktansvärt, säger Karina.

Annons

Karina och ett 50-tal andra studenter evakuerades av Vätterhem. Idag har Karina fått ett nytt boende på Råslätt av bostadsbolaget. Hon sover dåligt och är lättstressad. Hon är djupt kritisk till att branden inte utlöste något brandlarm.

Läs ocksåÖvikshem säljer 607 lägenheter till norrländska WesterlindTvå män skakar hand.

– Om inte den där killen skrikit hade jag kanske inte vaknat, säger Karina som bodde på andra våningen. Branden började på sjunde våningen. 

Raymond Paska, marknads- och uthyrningschef på Vätterhem, förklarar att huset var utrustat med helt nya rökdetektorer. 

– De reagerar om det finns rök i rummet, men inte om det finns rök i ett annat rum. I det här fallet hade röken inte hunnit sprida sig från sjunde våningen till andra, säger han. 

Annons
Läs ocksåBeslut om tvångsförvaltning – hyresgäster har flytt husetHuset kommer att omges av tvångsförvaltning.

Anledningen till att Vätterhem har rökdetektorer i sitt bestånd, är att fastigheterna rymmer många lägenheter. Traditionella brandlarm kan utlösas av att någon lagar mat och då drabbat hela fastigheten med många hundra hyresgäster. Därför är rökdetektorer mer effektiva. Men efter branden på studentboendet på Kärrhöksgatan är Vätterhem självrannsakande. Raymond Paska menar att det nu pågår ett aktivt arbete med att se över brandutrustningen. 

– Vi diskuterar om man bör se studentbostäderna, som har korta uthyrningsperioder, mer som hotell och därför utrusta dem även med traditionellt brandlarm.

Läs också I jakten på hyresgäster - ungdomsrabatt ska fylla tomma lägenheter Nu vågar May, 16, bjuda hem kompisar igen: ”Inte skämmigt längre” 35-årig kvinna förlorar lägenhet på Östermalm efter svartkontraktshärva: "Mardröm"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.