Brandkåren försenades – kvinna tvingades hoppa

Nyheter En kvinna hoppade från sjunde våningen vid en brand när brandkåren hindrades av svår terräng. Fastighetsägaren ansvarar för att det finns en framkomlig väg.

En kvinna tvingades i går kväll hoppa från sjunde våningen på ett hyreshus i Sundbyberg i Stockholm för att undkomma en brand. Brandkåren fanns på plats och hade börjat resa en stege mot fönstret som kvinnan hoppade från. Den hoppkudde som ställts ut räddade hennes liv då hon föll från 20 meters höjd. Men hon träffade bara kudden delvis och fick allvarliga men inte livshotande skador.

– Det är väldigt ovanligt att folk tvingas hoppa från så hög höjd. Det händer inte ens en gång per år i hela landet, säger Kjell Wahling som var jourhavande brandingenjör vid händelsen.

Läs ocksåFastighetsägare riskerar miljonvite – allvarliga brister i brandsäkerheten

Enligt honom var det svårt för brandbilen att ta sig fram till huset. Flera felparkerade bilar stod i vägen men terrängen var också svår. Ytterst är det alltid fastighetsägarens ansvar att det finns vägar fram till huset som brandbilar kan ta sig fram på. Beklagligt i det här fallet med tanke på hur nära det var att brandbilen hann till kvinnans undsättning, enligt Kjell Wahling, men trots det tycker han inte att fastighetsägaren brustit i sitt ansvar.

– Jag kan inte påstå det. Brandvägen var smal och krokig, men ändå enligt regelverket. Och bilar som står parkerade på gatan, som i det här fallet, ligger utanför fastighetsägarens ansvarsområde, säger han.

Lagen säger inte hur ansvaret om brandsäkerhet ska delas mellan fastighetsägaren och de boende. Men i regel har hyresgästen ansvar över att lägenheten används på ett ansvarsfullt sätt medan ägaren ansvarar för åtgärder i resten av huset. Om brandingenjören hittar allvarliga brister i brandsäkerheten vid sådana här händelser är det upp till fastighetsägaren att fixa till felen. Men i det här fallet fanns inga sådana, menar Kjell Wahling.

Läs ocksåHär slog katastrofen till – så klarade Eva-Marie krisen efter storbrandenIngen av dem som bodde i Eva-Marie Lindmarks hyreshus kunde återvända hem efter storbranden. Nu är alla 36 hushåll evakuerade på olika håll. Hyresvärden räknar med att renoveringen tar ett år. Mitt i krisen har grannarna varit ett bra stöd.

Enligt lagen ska alla hus ha två oberoende flyktvägar. Men i hus som inte har högre än 23 meter till det högsta fönstret, som det i Sundbyberg, räknas brandkårens stege som en av flyktvägarna. Är huset högre än så måste det ha två trapphus, varav ett ska vara särskilt brandsäkert.

– Det betyder till exempel att det ska finnas slussystem så att dörrar inte mynnar ut direkt i trapphuset. Men det är alltid de lagar som råder när huset byggs som gäller. Äldre hus får vara mindre brandsäkra, säger Johanna Björnfot, också hon brandingenjör vid Storstockholms brandförsvar.

Läs också Rikshem tog bort staketet runt Evas uteplats – orolig för att blommorna inte ska klara snöröjningen Rökte i sovrummet – grannar tvingades fly lågorna och katten dog Eva har haft sin blomstrande uteplats i över 30 år – nu riskerar hon att bli av med den

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.