Annons

Eva har haft sin blomstrande uteplats i över 30 år – nu riskerar hon att bli av med den

Uppsala Rikshem har vänt sig till hyresnämnden för att få ta bort uteplatser i Gränby i Uppsala. Orsaken är att räddningstjänsten behöver uppställningsplatser för brandstegar intill husen. Men det skulle räcka att anpassa uteplatserna för att leva upp till kraven.
Tvådelad bild: Till vänster Caroline Pettersson och Eva Byegård i vinterjackor, till höger Eva Byresgårds uteplats med en blommande rosa dahlia i förgrunden bakom ett trästaket. Rikshem ansökte till hyresnämnden om att få ta bort deras uteplatser.
Foto: Petra Marandi Roos/privat
Gränbyborna Caroline Pettersson och Eva Byegård försvarade rätten till sina uteplatser i hyresnämnden. Men de var beredda att göra om dem så att de skulle leva upp till brandförsvarets krav.

– Om Rikshem tar bort uteplatsen skulle det vara fruktansvärt sorgligt för mig, säger Eva Byegård.

Hon har bott i sin lägenhet på Albert Engströmsgatan sen 1976 och haft sin uteplats sen början av 1990-talet.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det är svårt att förklara hur mycket den betyder. Det är det vackra jag har runtikring mig, som jag kan se genom fönstret och följa varje dag. Först kommer snödropparna, sen krokus och andra vårblommor. På sommaren har jag pioner och andra blommande växter och senare på hösten dahlior och höstaster, säger Eva.

Eva Byegårds uteplats, i förgrunden en rosablommande rosenskära. Rikshem vände sig till hyresnämnden för att få ta bort uteplatser i Gränby.
Eva Byegårds uteplats är en blomstrande trädgård hela vår- och sommarsäsongen. Här växer bland annat snödroppar, krokus, tulpaner, pioner, dahlior, rosenskära och höstaster. Det skulle vara en stor sorg för henne om Rikshem valde att ta bort den.

”Betyder mycket för barnen”

Uteplatsen fyller också en social funktion. Grannar och förbipasserande kommer för att beundra blommorna och byta några ord.

– I och med att jag har uteplatsen är jag ute väldigt mycket. Det finns alltid något att pyssla med. Det betyder mycket för barnen i området att det finns vuxna som är ute, säger Eva Byegård.

Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

Föreslår annan lösning

Föreläggandet Rikshem har fått från Uppsala brandförsvar handlar om att bolaget på några ställen behöver göra i ordning hårda, fria ytor där det går att ställa brandstegar. De ska kunna användas ifall hyresgästerna inte kan utrymma huset via trappuppgången. En handfull av de berörda hyresgästerna har godkänt att Rikshem tar bort deras uteplatser. Eva Byegård och grannen Caroline Pettersson har i stället föreslagit andra lösningar.

Eva har godkänt att Rikshem anlägger en hård yta av rätt storlek framför hennes balkong. Men hon vill i övrigt ha kvar sina växter och staketet runt uteplatsen – med en öppning som är tillräckligt stor för brandstegen. Caroline tror att parkeringen intill hennes hus egentligen borde räcka för att få plats med en stegbil. Om en uppställningsplats för en stege ändå behövs vill hon ha kvar sin uteplats vid sidan om.

– Jag kan gå med på saker och ting, men vill inte ta bort allt. Den sidan jag odlar på är inte den sidan den hårdgjorda ytan ska vara på, sa hon i hyresnämnden.

Läs ocksåÖppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontraktEn hand med vinröda naglar trycker på en ringklocka.

 

Annons
Halvkroppsporträtt på Caroline Pettersson och Eva Byegård. Carolina och Eva försvarade rätten till sina uteplatser i hyresnämnden, dit Rikshem vänt dig för att få tillåtelse att ta bort dem.
Caroline Pettersson och Eva Byegård efter hyresnämndsförhandlingen i Uppsala tingsrätt. Nu har de överklagat hyresnämndens beslut, som gav Rikshem fria händer att ta bort deras uteplatser.

Brandinspektör bekräftade att lösningen funkar

Rikshem hade kallat brandinspektören Mikael Jeppsson från Uppsala brandförsvar som vittne under förhandlingen i hyresnämnden.

– Vi är bara intresserade av att det fungerar. Det är en fastighetsägarfråga hur man löser det, sa han och bekräftade att han inte hade något att invända mot Eva Byegårds förslag till lösning då den uppfyllde kraven.

På en direkt fråga från Rikshems juridiska ombud sa han att det kan finnas en risk att speciallösningar glöms bort över tid.

Rikshem ville inte kompromissa

Hyresnämndens ordförande försökte undersöka möjligheterna att få till en kompromiss mellan Rikshem och hyresgästerna som alla kunde vara nöjda med. Men efter att förvaltaren Catalina Sandru och Rikshems advokat överlagt sinsemellan meddelade de att Rikshem fortfarande ville ha rätt att ta bort hela uteplatserna.

– Som Mikael Jeppsson sa är det inte optimalt med speciallösningar. Det här handlar ju om liv och död. Det skulle vara ett för tungt ansvar för fastighetsägaren att ha koll på ett staket, oavsett om det finns en grind eller inte, sa advokat Sarah Juhnell.

Avslaget gav Rikshem fria händer

När hyresnämndens beslut kom efter två och en halv veckas väntan innebar det en oväntad vändning: Hyresnämnden avslog Rikshems ansökan med motiveringen att det inte krävdes något tillstånd för att ta bort uteplatserna.

Enligt hyresnämnden ska uteplatserna ses som ”gemensamma delar av fastigheten” trots att Eva och Caroline fått rätt att disponera dem. ”De berörda markområdenas funktion ändras inte i någon större omfattning i och med åtgärderna. De innebär inte heller någon påverkan på bruksvärdet av betydelse”, skriver hyresnämnden.

Samtidigt konstaterar hyresnämnden i sitt beslut att Rikshem inte behöver ta bort uteplatserna för att nå upp till brandförsvarets krav.

Annons

Stor besvikelse för hyresgästerna

För Eva Byegård var beslutet en stor besvikelse. Hon hade hoppats att hon och Caroline skulle få rätt och att det skulle leda till att andra hyresgäster också skulle kunna känna sig tryggare.

– Jag förutsätter ändå att Rikshem inte kommer att ta bort uteplatserna, eftersom det enligt hyresnämndens mening går att följa föreläggandet från räddningstjänsten genom att göra de anpassningar vi hyresgäster har föreslagit, säger Eva Byegård.

 

Eva Byegårds uteplats, som går runt hörnet på ett laxrosa trevåningshus med vita detaljer, svart platt tak och balkonger. Rikshem vände sig till hyresnämnden för att få ta bort Eva Byegårds och Caroline Petterssons uteplatser i Gränby i Uppsala.
Eva Byegårds uteplats går runt hörnet på huset. Hon skulle kunna behålla en hel del planteringar även om en hård yta för brandstegar gjordes framför balkongen.

Rikshem ville inte ge något definitivt besked kring om de skulle ta bort uteplatserna före sista datum att överklaga beslutet. ”Just nu gör vi inget eftersom det inte vunnit laga kraft än, men hyresnämnden har som du läst gett oss fria händer att avlägsna allt så det kan bli så att vi tar bort dem”, skrev Jennie Wolmestad, kommunikationschef på Rikshem, i ett sms till Hem & Hyra efter hyresnämndens beslut.

Har påverkat hyran enligt dem

I och med att Eva Byegård och Caroline Pettersson inte fick något svar på hur Rikshem skulle göra valde de att överklaga beslutet. I överklagandet skriver de att om åtgärden görs enligt föreläggandet kan det betecknas som en ”mindre omdisposition”, men om hela uteplatserna tas bort handlar det om ett stort ingrepp. De invänder också mot hyresnämndens argument att bruksvärdet inte påverkas på något betydande sätt: ”Före 1991 skiljde också hyrorna mellan de högre våningarna och bottenvåningen eftersom bruksvärdet ansågs högre för andra och tredje våningarna med tanke på utsikt och mindre insyn jämfört med bottenvåningen. Efter att vi fått uteplatserna ansågs tillgången på uteplats väga upp nackdelarna med bottenvåning”.

Det krävs inget prövningstillstånd för ärenden som har överklagats från hyresnämnden, så hovrätten kommer att ta upp det för prövning. När är ännu inte bestämt.

Läs också Hyresgästerna går samman för att rädda sina uteplatser: ”Vi vill bara ha trygghet” Elena klagade på mögel i fem år – nu vill Rikshem höja hyran för att fixa hennes badrum Valentino fick inte byta lägenhet – kostade honom jobbet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.