Annons

Brandsäkert även högt upp i trendiga höghusen

Dalarna Höga hus är en trend och flera Dalakommuner har höga byggplaner på gång. Men inget tyder på att det är farligare att bo högt än lågt.
Foto: TT Nyhetsbyrån
Se till att du har en hemförsäkring. Det är den som täcker skadorna från brand och släckning i din lägenhet. Det är din hemförsäkring som gäller oavsett var branden börjat.

10 personer i Dalarna har avlidit i bostadsbränder under de tre senaste åren. Orsakerna till bränder i lägenheter är främst spisar som glömts med påslagna plattor, se faktaruta i slutet av artikeln.

Men det är alltså inte farligare att vistas på översta våningen i ett brinnande höghus än att befinna sig på bottenvåningen. Det säger Ville Bexander, brandingenjör på Brandskyddsföreningen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Konstruktionen av höga hus styrs av Boverkets byggregler. De har tagit mycket hänsyn till höjd. Ju högre du bygger, desto bättre brandskydd måste du ha.

Redan från våning tre skärps reglerna med krav på en stomme som har extra bra bärförmåga vid brand.

Successivt höjs sedan kraven ytterligare ju fler våningar som byggs med regler för andra utrymningsvägar då brandkårens maskinstege inte längre räcker till efter våning åtta eller 23 meter.

Annons
Läs ocksåNär som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

Husbyggaren måste då lösa det genom att antingen ha två trapphus eller bygga en väldigt säker utrymningsväg som fungerar som en egen brandcell med slussar på varje våningsplan och utan kontakt med källaren.

– Det finns gradvis mer och mer skydd ju högre man bygger. Framför allt för att man ska hinna utrymma, säger Ville Bexander.

Med konstruktioner som exempelvis innebär att varje lägenhet är en egen brandcell är utrymningstiden minst en timme.

Läs ocksåMannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadeståndBilden är ett montage av två foton och en silhuettbild. Bilden visar hur kaminen har brunnit.

– Vi kan inte se att man har ett sämre skydd om man bor högt än om man bor lågt. Inget tyder på att det är farligare att bo på 19:e våningen än på andra.

Läs mer om höga hus här.

Annons

Läs mer om vad du ska göra om det börjar brinna längst ned i artikeln.

 

 

Fakta: Därför brann det i Dalarna

Brandorsak och antal bränder i flerfamiljshus 2015

Anlagd 9
Glömd spis 24
Rökning 7
Levande ljus 3
Tekniskt fel 9
Okänd 14
Övriga 17
TOTALT 88

Källa: Brandskyddsföreningen.

Fakta: Tänk på det här!
  • Brandvarnare, brandfilt och brandsläckare ska finnas i alla lägenheter.
  • Om det börjar brinna och du inte klarar av att släcka – stäng dörren till rummet där det brinner. Lämna lägenheten och se till att ytterdörren är stängd.
  • Om det brinner hos en granne – stanna i din lägenhet och larma. Stå vid ett fönster så att du syns utifrån.
  • Håll trapphuset fritt från brännbart material. En barnvagn kan rökfylla ett helt trapphus om den börjar brinna.
Läs också Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.