HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Brandsäkert även högt upp i trendiga höghusen

Dalarna Höga hus är en trend och flera Dalakommuner har höga byggplaner på gång. Men inget tyder på att det är farligare att bo högt än lågt.
Foto: TT Nyhetsbyrån
Se till att du har en hemförsäkring. Det är den som täcker skadorna från brand och släckning i din lägenhet. Det är din hemförsäkring som gäller oavsett var branden börjat.

10 personer i Dalarna har avlidit i bostadsbränder under de tre senaste åren. Orsakerna till bränder i lägenheter är främst spisar som glömts med påslagna plattor, se faktaruta i slutet av artikeln.

Men det är alltså inte farligare att vistas på översta våningen i ett brinnande höghus än att befinna sig på bottenvåningen. Det säger Ville Bexander, brandingenjör på Brandskyddsföreningen.

Läs ocksåSandra efterlyste rumskompis på Facebook: "Roligare komma hem när det lyser och någon har lagat mat"

– Konstruktionen av höga hus styrs av Boverkets byggregler. De har tagit mycket hänsyn till höjd. Ju högre du bygger, desto bättre brandskydd måste du ha.

Redan från våning tre skärps reglerna med krav på en stomme som har extra bra bärförmåga vid brand.

Successivt höjs sedan kraven ytterligare ju fler våningar som byggs med regler för andra utrymningsvägar då brandkårens maskinstege inte längre räcker till efter våning åtta eller 23 meter.

Annons
Läs ocksåGert vet inte hur han ska sluta samla: "Det har gått över styr"Gert Vennersten har svårt att göra sig av med saker, till och med tomma brödpåsar. "Men nu har det gått över styr. Jag skulle verkligen behöva hjälp att reda upp det här", säger han.

Husbyggaren måste då lösa det genom att antingen ha två trapphus eller bygga en väldigt säker utrymningsväg som fungerar som en egen brandcell med slussar på varje våningsplan och utan kontakt med källaren.

– Det finns gradvis mer och mer skydd ju högre man bygger. Framför allt för att man ska hinna utrymma, säger Ville Bexander.

Med konstruktioner som exempelvis innebär att varje lägenhet är en egen brandcell är utrymningstiden minst en timme.

Läs ocksåSå stökigt får du ha det hemma utan att bli vräkt

– Vi kan inte se att man har ett sämre skydd om man bor högt än om man bor lågt. Inget tyder på att det är farligare att bo på 19:e våningen än på andra.

Läs mer om höga hus här.

Annons

Läs mer om vad du ska göra om det börjar brinna längst ned i artikeln.

 

 

Fakta: Därför brann det i Dalarna

Brandorsak och antal bränder i flerfamiljshus 2015

Anlagd 9
Glömd spis 24
Rökning 7
Levande ljus 3
Tekniskt fel 9
Okänd 14
Övriga 17
TOTALT 88

Källa: Brandskyddsföreningen.

Fakta: Tänk på det här!
  • Brandvarnare, brandfilt och brandsläckare ska finnas i alla lägenheter.
  • Om det börjar brinna och du inte klarar av att släcka – stäng dörren till rummet där det brinner. Lämna lägenheten och se till att ytterdörren är stängd.
  • Om det brinner hos en granne – stanna i din lägenhet och larma. Stå vid ett fönster så att du syns utifrån.
  • Håll trapphuset fritt från brännbart material. En barnvagn kan rökfylla ett helt trapphus om den börjar brinna.
Läs också Höghusen på Sjöryd i Hjo dröjer: "Inte ekonomiskt försvarbart" Juristen om bulvankontrakt - så gör du för att undvika fällorna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.