Annons

Branschen positiv till regeringens bostadsutspel

Nyheter Regeringen vill samarbeta över blockgränsen för att öka bostadsbyggandet. Branschen är övervägande positiv till utspelet.

På Dagens Nyheters debattsida sträcker regeringen ut handen till ökat samarbete över blockgränsen för att det ska byggas 700 000 nya bostäder fram till år 2025, som är Boverkets uppskattning av behovet.

Statsminister Stefan Löfven (S), finansminister Magdalena Andersson (S) och bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) har skrivit under debattartikeln. Förutom en flirt med allianspartierna lägger de fram förslag inom flera områden. Det handlar om att förenkla regelverken så att byggprocessen kortas och hårdare krav ställs på kommunerna så att de bygger bostäder.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Regeringen vill även öka antalet utbildningar som leder till jobb inom byggbranschen och att fler utländska byggbolag etablerar sig i Sverige. Man öppnar även för att statliga bolag som Akademiska hus, som bygger studentbostäder och Specialfastigheter, som äger och förvaltar bland annat anstalter och domstolar, ska kunna användas för att få fram lägenheter till studenter, ungdomar och andra som har svårt att etablera sig bostadsmarknaden. Regeringen kan även tänka sig att avyttra statlig mark där det kan byggas bostäder.

På finansieringssidan överväger regeringen en ny form av de floppande hyresgarantierna, som infördes av alliansregeringen. Man kan även tänka sig att låna ut pengar till allmännytta, byggföretag och kommuner för nyproduktion av hyresrätter och bostadsrätter.

Annons

Slutligen öppnar man även för att se över beskattningen för att bättre utnyttja det befintliga bostadsbeståndet.

Läs ocksåGav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken

Hyresgästföreningen, Sabo, de kommunala bostadsbolagens branschorganisation och bostadsrättsorganisationen är HSB positiva till regeringens utspel. I sin nyårsönskan hoppades Hyresgästföreningens ordförande Marie Linder på just ett sådant samarbete.

– Den akuta bostadskris som präglar praktiskt taget hela landet kräver extraordinära åtgärder. Därför är dagens besked från regeringen att den kommer inleda blocköverskridande samtal ett steg på rätt väg och något vi har efterlyst länge, säger Marie Linder.

Fastighetsägarna gillar delar av förslagen regeringen presenterar, men efterlyser en förändring av hyressättningssystemet för befintliga hyresrätter.

Annons
Läs ocksåHyresgästföreningen höjer avgiften för att förhandla: ”Vi hoppas på förståelse”Erik Elmgren, Hyresgästföreningen,

Även Sveriges byggindustrier välkomnar samarbetsinviten men varnar för en del av förslagen till förändringar av beskattningen som hittills förekommit i debatten kommer att slå fel.

– Sänkt ränteavdrag skulle kunna ha direkt negativ inverkan på bostadsbyggandet. Detta då kostnaden för bostadsproduktionen i dag ligger helt och hållet hos hushållen själva sedan den statliga bostadsfinansieringen upphörde, säger Sveriges byggindustriers vd Ola Månsson.

Läs också Ministern: ”Kommunerna har det yttersta ansvaret för att äldre får det stöd de behöver” Skyhöga hyreskrav i Västsverige – privata värdar vill höja med upp till 16,4 procent Hyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.