Annons

Bristen på fastighetsskötare kan drabba dig

Nyheter Bostadsföretagen står inför en kris – alldeles för få är intresserade av att arbeta för dem. Hoppet står till att rekrytera fler kvinnor och nyanlända. Misslyckas det kan du som hyresgäst räkna med längre väntetid när något går sönder.
Den stereotypa bilden av fastighetsskötare måste uppdateras.

De kommande åren behövs minst 15 000 fastighetsskötare, -tekniker, -förvaltare och -ingenjörer. En huvudanledning är kommande pensionsavgångar. Dessutom byggs det mer än på länge.

– Om man inte lyckas rekrytera fastighetsskötare och fastighetsförvaltare får man en sämre service till hyresgästerna, det är en risk på sikt, säger branschorganisationen Fastighetsägarnas ordförande Reinhold Lennebo och lägger till att hyresgäster ser tillgängligheten som den viktigaste faktorn för att de ska bli nöjda.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

För att klara personalförsörjningen finns Fastighetsbranschens utbildningsnämnd, FU. Även där är man bekymrade. ”Vägen till ditt drömjobb” är det första som möter den som besöker FU:s webbsajt. Sedan får man veta att det finns en rad olika ”fria och flexibla jobb” i branschen. Ändå stod förra året två tredjedelar av platserna på yrkeshögskolans utbildningar till fastighetstekniker tomma.

Detta trots att den som vill utbilda sig till fastighetsskötare på exempelvis Stockholms tekniska institut är snudd på garanterad ett jobb tre terminer. Utbildningen berättigar till studiestöd från CSN och trots att det handlar om heltidsstudier är den schemalagda undervisningen i genomsnitt bara 16 timmar i veckan.

Tillvaron som student på utbildningen ter sig alltså närmast idyllisk med en hel del tid över för extrajobb för att dryga ut studiemedlet. Och det är inte alla utbildningar som kan skryta med att 90 procent av studenterna får ett jobb efter examen – dessutom med en relativt liten skuld till CSN.

Annons
Läs ocksåVärden om de kalla lägenheterna i Hälleforsnäs: "Sabotage och maximal otur"Bild på hyreshus lie på avstånd. En text med citationstecken syns i höga hörnet. I de två meningarna står: " Idag har jag 16 gr inne o inget varmvatten. "Fel du har 20 grader."

För att vara behörig till just den kursen krävs en viss utbildningsnivå i matematik, svenska, engelska och ellära. Den som inte uppfyller grundkraven men som har ”motsvarande kunskaper och färdigheter, förvärvade inom exempelvis annan utbildning eller yrkeserfarenhet” kan också komma in.

Något har uppenbarligen gått snett. Reinhold Lennebo anser att branschen har lite sig själva att skylla för bristen.

– Som bransch har vi historiskt uppfattats som lite gammaldags och kanske lite mindre ”sexig”. Vi måste bli betydligt bättre på att förklara branschens betydelse för samhället och samhällsutvecklingen.

Läs ocksåKalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månadenKvinna som står utanför ett hyreshus. En röd balkong syns i bakgrunden. Det är snö på marken.

Branschen måste också visa att det är jobb för alla, säger han.

– Det finns två stora kategorier som vi behöver bli bättre att rekrytera ifrån: kvinnor och nyanlända. Där borde vi bli mycket bättre på att inventera den kunskap som finns i de grupperna, för vi behöver en rejäl nyrekrytering de kommande tio tjugo åren.

Annons

FU har därför anställt ett flertal så kallade snabbspårscoacher. Dessa ska utföra informationsinsatser riktade mot handläggare på Arbetsförmedlingen, arbetssökande och arbetsgivare inom fastighetsbranschen.

För att bedöma kompetensen hos tänkbara kandidater har FU ett så kallat valideringsverktyg. Tidigare fanns det bara på svenska, men nu finns det översatt till engelska, arabiska, persiska, somaliska och tigrinja, ett språk som talas i Eritrea och norra Etiopien.

I vintras genomförde man också en rad föreläsningar på temat handledarskap, inkludering och tolerans.

Läs också Värd nekade funktionsnedsatt kvinna att hyra – måste betala 150.000 för diskriminering Fick inte igenom enorma hyreshöjningen : "Måste spara pengar på något annat" De bygger bort bostadsbristen – för fåglar: "Roligt om vi fick hit en uggla"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.