Annons

Bristen på fastighetsskötare kan drabba dig

Nyheter Bostadsföretagen står inför en kris – alldeles för få är intresserade av att arbeta för dem. Hoppet står till att rekrytera fler kvinnor och nyanlända. Misslyckas det kan du som hyresgäst räkna med längre väntetid när något går sönder.
Den stereotypa bilden av fastighetsskötare måste uppdateras.

De kommande åren behövs minst 15 000 fastighetsskötare, -tekniker, -förvaltare och -ingenjörer. En huvudanledning är kommande pensionsavgångar. Dessutom byggs det mer än på länge.

– Om man inte lyckas rekrytera fastighetsskötare och fastighetsförvaltare får man en sämre service till hyresgästerna, det är en risk på sikt, säger branschorganisationen Fastighetsägarnas ordförande Reinhold Lennebo och lägger till att hyresgäster ser tillgängligheten som den viktigaste faktorn för att de ska bli nöjda.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

För att klara personalförsörjningen finns Fastighetsbranschens utbildningsnämnd, FU. Även där är man bekymrade. ”Vägen till ditt drömjobb” är det första som möter den som besöker FU:s webbsajt. Sedan får man veta att det finns en rad olika ”fria och flexibla jobb” i branschen. Ändå stod förra året två tredjedelar av platserna på yrkeshögskolans utbildningar till fastighetstekniker tomma.

Detta trots att den som vill utbilda sig till fastighetsskötare på exempelvis Stockholms tekniska institut är snudd på garanterad ett jobb tre terminer. Utbildningen berättigar till studiestöd från CSN och trots att det handlar om heltidsstudier är den schemalagda undervisningen i genomsnitt bara 16 timmar i veckan.

Tillvaron som student på utbildningen ter sig alltså närmast idyllisk med en hel del tid över för extrajobb för att dryga ut studiemedlet. Och det är inte alla utbildningar som kan skryta med att 90 procent av studenterna får ett jobb efter examen – dessutom med en relativt liten skuld till CSN.

Annons
Läs ocksåDe bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixaDe spröjsade fönstren var fuktiga av kondens när hyresnämndens ledamöter åkte ut för att själva bedöma hur skadade de var.

För att vara behörig till just den kursen krävs en viss utbildningsnivå i matematik, svenska, engelska och ellära. Den som inte uppfyller grundkraven men som har ”motsvarande kunskaper och färdigheter, förvärvade inom exempelvis annan utbildning eller yrkeserfarenhet” kan också komma in.

Något har uppenbarligen gått snett. Reinhold Lennebo anser att branschen har lite sig själva att skylla för bristen.

– Som bransch har vi historiskt uppfattats som lite gammaldags och kanske lite mindre ”sexig”. Vi måste bli betydligt bättre på att förklara branschens betydelse för samhället och samhällsutvecklingen.

Läs ocksåBarbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"

Branschen måste också visa att det är jobb för alla, säger han.

– Det finns två stora kategorier som vi behöver bli bättre att rekrytera ifrån: kvinnor och nyanlända. Där borde vi bli mycket bättre på att inventera den kunskap som finns i de grupperna, för vi behöver en rejäl nyrekrytering de kommande tio tjugo åren.

Annons

FU har därför anställt ett flertal så kallade snabbspårscoacher. Dessa ska utföra informationsinsatser riktade mot handläggare på Arbetsförmedlingen, arbetssökande och arbetsgivare inom fastighetsbranschen.

För att bedöma kompetensen hos tänkbara kandidater har FU ett så kallat valideringsverktyg. Tidigare fanns det bara på svenska, men nu finns det översatt till engelska, arabiska, persiska, somaliska och tigrinja, ett språk som talas i Eritrea och norra Etiopien.

I vintras genomförde man också en rad föreläsningar på temat handledarskap, inkludering och tolerans.

Läs också När som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt” Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.