HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Bud om höjda hyror hos privatvärdar i Storgöteborg

Göteborg Nu startar ombudet Stadsån hyresförhandlingar för en rad privatägda hyresvärdar i Göteborg, Mölndal och Kungälv. Flera tusen hyresgäster hos exempelvis Bygg-Göta och Västerstaden berörs.
Foto: AnnaKarin Löwendahl

LÄS MER: Här är värdarna som vill höja hyran i Västra Götaland 2020

Flera av årets stora hyresförhandlingar i Göteborgsområdet har dragit ut på tiden. Diskussionen mellan Göteborgs fyra kommunala hyresvärdar och Hyresgästföreningen har exempelvis helt kört fast. De 73 000 hyresgäster som berörs väntar därmed fortfarande på besked om hyreshöjning.

Läs ocksåKrav på höjda hyror i Kungsbacka

På privatsidan väntar Göteborg samtidigt på den största hyresuppgörelsen för privatägda hyresvärdar i år, där Fastighetsägarna GFR företräder ett flertal stora bostadsbolag med sammanlagt 38 000 lägenheter i staden.

En rad hyreshöjningar för privatägda hyresvärdar är dock redan klara i Storgöteborg, både för grupper av fastighetsägare via ombud och för enskilda bostadsbolag. Här är hela listan: Så mycket höjer västsvenska värdar hyran 2020.

Nu står det klart att ytterligare en grupp privatägda hyresvärdar i Göteborgsområdet drar igång förhandlingar om höjda hyror med Hyresgästföreningen. Förhandlingarna sker via ombudet Stadsån, och berör flera tusen hyresgäster i Göteborg, Mölndal och Kungälv.

Läs ocksåSå mycket vill värdarna i Aros-Gävle höja hyran med 2021

Enbart i Göteborg handlar det om ungefär 4 500 lägenheter, bland annat hos Bygg-Göta och Västerstaden.

De privata hyresvärdarna begär att hyrorna ska höjas med mellan 3 och 3,5 procent i Göteborg, och med 3 procent i Mölndal och Kungälv.

En höjning med 3 procent skulle motsvara 180 kronor mer i hyra för den som i dag betalar 6 000 kronor i månadshyra.

Läs ocksåNästa års hyra: Förhandlarens stenhårda krav på värdarnaMarcus Kjellin i en brun tröja med blixtlås. Han står utanför en röd dörr där Hyresgästföreningens logga syns

Hyreshöjningen ska gälla från och med 1 juli, enligt yrkandet. Men det är inte sannolikt att förhandlingarna hinner avslutas innan hyresavierna för juli måste skickas ut, enligt Hyresgästföreningens förhandlare Iordan Palma Tzakov.

– För att ha marginal borde man vara klar en månad innan, i början av juni. Det är orealistiskt, säger han.

Enligt Hyresgästföreningen baseras motpartens bud huvudsakligen på höjda kostnader, bland annat för drift och underhåll.

– Hyresgäster frågar oss varför hyresvärden vill höja. Men det är egentligen ingenting vi kan svara på. Om hyresgäster har frågor om yrkandet kan de vända sig till sin hyresvärd, säger Iordan Palma Tzakov.

Ombudet Stadsån, som företräder de aktuella hyresvärdarna, vill i dagsläget inte kommentera hur de yrkade hyreshöjningarna motiveras.

– Vi kommenterar inte våra förhandlingar under tiden som de pågår, säger Stadsåns Greger Stadenfeldt.

LÄS MER: Så förhandlas din hyra

Läs också Största allmännyttan kräver hyreshöjning trots pandemi Äldre får betala mer än andra för att bo

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.