Annons

Hur förhandlas min hyra? Hyresgästföreningen mot hyresvärdarna

Nyheter Värden höjer din hyra de flesta år. Men ingen har rätt att öka beloppet hur som helst. Först måste det till förhandling. Så här går det till.
Hyra, hyror, hyresförhandling 2022, hyra 2022, hyresförhandling
Foto: Getty

Precis som när det gäller löner på arbetsmarknaden finns ett förhandlingssystem för hyror i Sverige.

Systemet innebär att fastighetsägare måste förhandla med hyresgästerna.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Det här är förhandlingsordningen

Oftast är det Hyresgästföreningen som representerar de boende. För att föreningen ska få göra det krävs att det finns förhandlingsordning. De flesta hyreshus i Sverige har förhandlingsordning.

Att låta Hyresgästföreningen sköta förhandlingarna kostar 12 kronor i månaden för hyresgästerna, en avgift som oftast är inbakad i hyran.

Om huset du bor i saknar förhandlingsordning är det upp till de enskilda hyresgästerna att försöka förhandla själva. Läs mer om det HÄR.

Läs ocksåVärden om de kalla lägenheterna i Hälleforsnäs: "Sabotage och maximal otur"Bild på hyreshus lie på avstånd. En text med citationstecken syns i höga hörnet. I de två meningarna står: " Idag har jag 16 gr inne o inget varmvatten. "Fel du har 20 grader."

Händelserna inleds med att någon (nästan alltid fastighetsägaren) skickar en begäran om hyresförhandling.

Vad gör Hyresgästföreningen?

Hyresgästföreningen kommer till förhandlingsbordet med en grupp bestående av både anställda förhandlare och förtroendevalda medlemmar. De förtroendevaldas uppgift är att lyfta fram vad vanliga hyresgäster tycker om sin värd och sitt boende.

Fastighetsägarsidan hänvisar ofta till ökade kostnader, exempelvis för värme, vatten och avlopp, och den allmänna löneutvecklingen. Samt inte minst: behovet av underhåll.

Utifrån det lägger de ett yrkande om att höja hyran med en viss procent.

Hyresgästföreningen brukar svara med att ta fram fakta om bostadsbolagets ekonomi och titta på vinster, avkastning och behov.

Annons
Läs ocksåHyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?”

Har till exempel räntan gått ner så är det en direkt vinst för fastighetsägaren. Den bör även hyresgästerna få del av, menar Hyresgästföreningen. Har räntan gått upp brukar fastighetsägaren använda det som argument att få en högre hyreshöjning.

Ny modell 2023

Sedan 2023 förhandlar Hyresgästföreningen och värdarnas organisationer enligt en ny modell. I korta drag handlar det om att man främst ska blicka tillbaka tre år tillbaka i tiden när hyreshöjningens storlek ska förhandlas fram. Parterna har också kommit överens om vilka nationella och lokala faktorer man ska förhandla kring.

Underhåll och service spelar också roll. Dessutom tittar föreningen på hyrorna för andra likvärdiga hyreslägenheter.

Det brukar sluta med att Hyresgästföreningen yrkar på ett betydligt lägre belopp, eller ingen höjning alls.

Men det går inte att bara säga nej, det måste finnas en tydlig motivering.

Ibland går förhandlingarna snabbt, ibland pågår de i flera månader. Målet är att nå en överenskommelse inom 90 dagar.

Kör det fast helt kan någon av parterna välja att stranda (avbryta) förhandlingen.

Vad är Hyresmarknadskommittén?

Rör förhandlingen ett kommunalt bolag betyder det att den nationella Hyresmarknadskommittén får bestämma den nya hyran. Hyreskommittén består av representanter från Hyresgästföreningens riksförbund och Sveriges allmännytta, de kommunala bolagens branschorganisation.

Rör förhandlingen ett privat bolag finns inget sådant forum. Då får den strandande parten vända sig till hyresnämnden. Hyresnämndens beslut kan går att överklaga till Svea hovrätt.

Värden försöker höja utan förhandling

Ibland skickar hyresvärdar ut betalningsavier med en ny högre hyra, trots att förhandlingen strandat. Detta kallas för direktavisering.

Annons

Den hyresgäst som betalar den höjda hyran anses ha accepterat höjningen.

Hyresgästföreningen rekommenderar alltid hyresgästerna att fortsätta betala den gamla (senast förhandlade) hyran tills den nya hyran har bestämts i hyresnämnden, Svea hovrätt eller i Hyresmarknadskommittén.

Man kan inte bli vräkt så länge man betalar sin hyra.

LÄS MER:

Så kan du påverka hyresförhandlingen i ditt hus

Behöver du förhandla på egen hand? Detta gäller

Så är Hyresgästföreningen uppbyggd

Hyresgästföreningens två olika roller

Läs också Allmännyttiga Skebo rekordhöjer hyrorna Gavlegårdarnas hyror klara efter medling Så blir din hyra i Blekinge län 2024

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.