Annons

Busenkel metod har gett tryggare trapphus i Uddevalla

Uddevalla Ingen ska behöva känna oro för att ta trappan upp till sin lägenhet. Ingen ska tycka att det är otäckt att gå till tvättstugan. Hänget i trappuppgångar och källare ska bort. Det är målet med Trygga trappan. Och redan efter några månader märker polisen och hyresvärdarna skillnaden i Uddevalla.
Foto: Karin Gistedt
Trygg miljö för de boende i hyreshusen. Det är målet för Tony Bengtsson och Ralf Jansson. Samarbetet mellan bostadsbolagen och polisen har redan gett resultat.

Arbetsmetoden har använts i flera bostadsområden runt om i Sverige och allt startade i Malmö. Ungdomsgäng samlades i trappuppgångar och källare. Det blev problem med skadegörelse, men även hot och otrygghet för de boende. När kommunpolis Tony Bengtsson fick signaler om att problemen med trapphäng också påverkade tryggheten i Uddevalla, då var han inte sen med att ta upp det i de olika samarbetsgrupper som finns mellan bostadsbolag, kommunens socialtjänst och polisen. Mottagandet blev positivt.

– Konceptet är enkelt, säger Tony Bengtsson. Men det är också effektivt och snabbt att genomföra.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Tony Bengtsson berättar att hyresgäster har känt olust att gå förbi ungdomar som samlats i trappuppgångarna, det har luktat urin, cigarettrök och även cannabis.

– Det har inte varit trevligt för de boende, men också blivit en miljö som inte är bra för ungdomarna. Erfarenheten visar att det kan vara inkörsport till kriminella banor, säger han.

Med gemensamma krafter samlades de olika parterna och kom fram till att testa arbetsmetoden Trygga trappan.

Läs ocksåTrängde sig in hos grannkvinnan – togs i kragen och blev utkastadSilhuetten av ett huvud helt i svart är inklippt i bilden där man ser Värmlands tingsrätt gula stenbyggnad i solljus.

– Ja, vi på Uddevallahem har under en lång period jobbat mycket med olika trygghetsskapande åtgärder. Det har handlat om bättre belysning, ta bort buskage och sådant. Allt för att få en fysisk miljö som känns trygg för de boende, säger Ralf Jansson, boendekonsulent vid den kommunala bostadsstiftelsen Uddevallahem.

Han säger att Trygga trappan blev en naturlig fortsättning och utveckling av det trygghetsskapande arbetet. Det går ut på att bostadsbolaget ger polisen befogenhet att avhysa obehöriga från trappuppgångarna. Polisen har befogenhet att genast rapportera de inblandade för olaga intrång.

Annons

– Polisen behöver inte fråga Uddevallahem eller Balder, som också är en hyresvärd som är med i projektet, om brottet ska rapporteras. Det gör det hela lättarbetat och lätt att förstå, säger Tony Bengtsson.

Läs ocksåTjuv trängde sig in i 87-årings lägenhet på jakt efter matFlera sammansatta bilder av tingsrätten, en trappuppgång och två mörka silhuetter.

Polisen samarbetar med ordningsvakter och boendevärdar ute i bostadsområdena och vet vilka trappuppgångar som är frekvent besökta.

– Vi kollar de trappuppgångarna återkommande och kollar vad som pågår. Flyttar ungdomarna till en annan trappuppgång, ja, då finns vi där nästa gång, säger Tony Bengtsson

Under bara några veckors arbete märkte både polis och bostadsbolag en markant skillnad på antal brott och skadegörelse i områdena.

Ingen ska behöva känna sig orolig för att gå ini sin trappuppgång, till tvättstugan eller källaren. Obehöriga ska inte vara i trapphusen, menar Ralf Jansson och Tony Bengtsson.

– Vi vill vara tydliga med att det absolut inte handlar om att köra i väg någon som står i trapphuset. Nej, det vi vill ha bort är hänget som är ett brott, olaga intrång. Vi vill ha bort de farliga miljöerna, där ungdomar kan bli indragna i brottslig verksamhet, där unga tjejer och killar kan bli utsatta för brott. Och framför allt vill vi ha trygga miljöer för de boende, säger Tony Bengtsson.

Han säger att samarbetet med bostadsbolagen är a och o för det här sättet att arbeta. Bostadsbolagen har information om problemen finns i vardagen för de boende, var hyresgäster blir störda, bovärdarna ser spår och vet var det samlas folk som inte bör vara där och genom samarbetet kan polisen göra sina besök på rätt ställen.

– Anmälningarna har gått ner otroligt mycket i de områden vi jobbat i hittills, säger Tony Bengtsson.

Annons

Ralf Jansson säger att han också fått reaktioner från hyresgäster och personal ute i områdena som säger att det upplevs som tryggare och säkrare.

– Det får ju inte uppfattas som om vi rapporterar och anmäler våra boende. Nej, vi som hyresvärd vill se till att de som bor i husen känner sig trygga. Kan gå ner i sina källare och till sina tvättstugor utan att uppleva otrygghet. Det är inte alls säkert att det är farligt eller otryggt, men bara upplevelsen av att det inte känns bra, ska inte behöva finnas.

– Det här är ett busenkelt sätt att jobba mot brott, säger Tony Bengtsson. Det är snabbt, enkelt och flyttar problemen, då flyttar vi med. Slutar problemen är vi nöjda och då kan vi också sluta. Och det handlar inte bara om att jaga bort och rapportera brott. Vi vill ha dialog med ungdomarna och få dem att förstå att det här inte är bra, varken för dem eller de som bor i husen.

– Men det blir också en störning för dem som har andra avsikter, vill sälja narkotika eller andra kriminella handlingar. Det gäller att försvåra för dem som jobbar på det sättet. Syns polisen ute i områdena kan de som bor där också få en relation till polisen, våga berätta och anmäla. Och pratar de inte med polisen, kanske de berättar för sitt bostadsbolags personal om vad som pågår.

 

Läs också Deras port sprängdes i misstänkt hämndaktion: ”Ska inte få bräcka oss” Tv-tittande kvinna stör grannarnas nattsömn – kan tvingas flytta Hyresvärden om sexhandeln i sitt hus: ”Det är för jävligt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.