Byggboom som få har råd att bo i
Hyrorna i nybyggda hyresrätter har stigit kraftigt i hela landet. Den förhandlade så kallade presumtionshyran har ökat med 42 procent sedan 2007, enligt Hyresgästföreningens rapport ”Nyproduktion och renoveringar” som kom tidigare i år.
Det beror inte på att det blivit dyrare att bygga. Byggpriset har inte stigit för hyreshus, som det gjort för bostadsrätter. Trots det visar hurvibor.se:s beräkningar att det är 4 000 kronor billigare att bo i en nybyggd bostadsrätt. Det är bland annat de låga räntorna som slagit igenom på bostadsrättskostnaden.
Hem & Hyra har granskat hyrorna i nyproduktion utifrån statistik från Bostadsförmedlingen i Stockholm. Vi har tagit fram uppgifter om samtliga förmedlade lägenheter under de senaste tre åren. Det är både privata hyresvärdar och kommunala, i flertalet av länets kommuner.
De flesta nybyggda lägenheterna är tvåor. Ytan varierar mellan 34 kvadratmeter i Gustavsbergs hamn, till 94 kvadrat på Hornsgatan.
Hyrorna varierar därefter. Det kostar mellan 5 825 och 14 346 kronor i månaden, de minsta tvåorna är också de billigaste. Men det är inte den största som är dyrast. Det är i stället Stockholmshems hyresrätter på Wollmar Yxkullsgatan.
Vi lägger i genomsnitt i landet 28 procent av inkomsten på hyran. I Stockholm är siffran till och med lite lägre. För ensamstående är hyran dock en större andel, ungefär en tredjedel av inkomsten.
För en nybyggd genomsnittlig tvåa i Stockholms län behöver en ensamstående slanta upp 56 procent av sin inkomst, ett par procentenheter mer om lägenheten ligger i Stockholms kommun. De ensamstående med barn har en något högre medianinkomst och får använda 41 procent till hyran i nya tvåan.
Alla kommuner i länet har bostadsbrist. Men antalet kvadratmeter boyta per person har inte minskat sedan slutet av 90-talet. Emil Pull, bostadsforskare från Malmö högskola, vill kalla det bostadsorättvisa.
– Det finns enorma bostadssociala skillnader i dag. När alla kommuner bygger samma typ av områden konkurrerar de om samma hyresgäster. Det blir ett nollsummespel när alla vill attrahera samma övre medelklass, säger han.
Hyresgästföreningens förslag till lösning är ändrade skatteregler och att allmännyttan, de kommunala bostadsbolagen, bygger för alla grupper.
- Hyran kan förhandlas som ”vanlig” bruksvärdeshyra.
- Presumtionshyra ger värden täckning för byggkostnaderna.
- Kommer parterna inte överens kan värden bestämma hyran själv.