Annons

Byggs för lite i Västmanland

Västmanland Det byggs mer än tidigare i Västmanland. Men inte i takt med den växande befolkningen. Bostadsbristen ökar därför. Alla kommuner utom Skinnskatteberg har i dag underskott på bostäder.
Sju av tio nya bostäder som är på gång i Västmanland byggs i Västerås.

Länsstyrelsens årliga bostadsmarknadsanalys visar att bostadsbristen är ett fortsatt problem i nio av tio kommuner i Västmanland. Undantaget är Skinnskatteberg. Och även där fattas det bostäder i sjäva centralorten.

Någon snabb lösning finns inte i sikte.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Kommunerna bedömer att bostadsbristen kommer att finnas kvar om tre år, säger Victor Zackrisson, funktionsledare för planering och boende på länsstyrelsen.

Så sent som 2014 hade sju av tio kommuner en bostadsmarknad i balans eller till och med ett överskott av bostäder.

Men därefter har befolkningen ökat så snabbt att nyproduktionen inte hängt med.

Läs ocksåNär som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

2017 byggdes det visserligen mer än på länge. Totalt färdigställdes 1 104 lägenheter och småhus, drygt 100 fler än det regionala målet som är 1 000 nya bostäder per år.

Annons

Men samtidigt ökade länets befolkning med 3 466 personer, vilket även det är en ökning jämfört med tidigare år.

Utifrån tumregeln att det behövs en ny bostad per två personer i befolkningsökning förvärrades alltså bostadsbristen något.

Läs ocksåMannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadeståndBilden är ett montage av två foton och en silhuettbild. Bilden visar hur kaminen har brunnit.

– Det gäller nu att få till en markant ökning av påbörjade bostäder, säger Victor Zackrisson.

Den generella bostadsbristen gör läget extra besvärligt för de grupper som normalt har svårast att ta sig in på bostadsmarknaden: ungdomar, nyanlända och funktionsnedsatta.

Nio av tio kommuner har i bostadsmarknadsanalysen uppgett att de har brist på bostäder för 19-25-åringar. Förutom det allmänna, kärva läget beror det på att det finns för få små lägenheter.

Annons

Olika former av specialsatsningar på ungdomar görs i hälften av kommunerna. i Västerås reserveras exempelvis var tionde lägenhet som blir ledig för ungdomar. I Hallstahammar ges en särskild hyresrabatt till unga och i Köping finns 26 särskilda ungdomsbostäder.

Utifrån de bedömningar kommunerna gjort kommer det att påbörjas byggen av 3 380 nya bostäder varav knapp hälften hyresrätter i Västmanland under 2018 och 2019.

Västerås fortsätter att dominera bostadsbyggandet i länet. Ungefär 70 procent av alla lägenheter och småhus som påbörjas i år och nästa år byggs i residenskommunen.

Men även i Hallstahammar, Sala, Kungsör, Arboga, Köping och Surahammar planeras det för byggstart av minst 100 nya bostäder.

Fakta: Läget på bostadsmarknaden
Kommun Centralorten Övriga kommundelar
Skinnskatteberg Underskott Överskott
Surahammar Underskott Balans
Kungsör Underskott Balans
Hallstahammar Underskott Underskott
Norberg Underskott Underskott
Västerås Underskott Underskott
Sala Underskott Underskott
Fagersta Underskott Underskott
Köping Underskott Balans
Arboga Underskott Balans
Läs också Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.