Annons

Beskedet: Får lov att byta lyxvåning – men kräver värden på över 350 000

Nyheter Flyttfirman var bokad och paret redo att lämna den över 200 kvadratmeter stora Östermalmsvåningen. Då ändrade sig värden plötsligt och sa nej. Efter ett beslut i hyresnämnden får hyresgästerna av paradvåningen rätt att byta till en mindre lägenhet. Men en strid om återbetalning av hyra på flera hundratusen kronor är fortfarande inte avgjord.
Byta lägenhet, lägenhetsbyte, hyresrätt
Foto: Rikard Ljungqvist
Den enorma våningen blev för stor för det 60-åriga paret, som vill byta. Men först behöver värden hosta upp stora pengar.

Det är långtifrån självklart att värden säger ja till lägenhetsbyte trots att det finns beaktningsvärda skäl. Om detta har Hem & Hyra rapporterat tidigare, inte minst på Stockholms kärva hyresmarknad tycks värdarna vara alltmer avogt inställda till att hyresgäster använder sin bytesrätt när exempelvis familjeförhållanden ändras. Nyligen avgjordes ett ärende i hyresnämnden som rör ett direktbyte, det vill säga där två hyresgäster vill byta bostad med varandra. Båda lägenheterna är lokaliserade blott några stenkast från fashionabla Strandvägen i Stockholm.

Men i sista stund sa en av värdarna nej. Varför ska vi strax återkomma till.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Barnen är utflugna och sexrummaren på över 200 kvadratmeter stora är både onödigt stor och dyr. Paret, som är i 60-årsåldern, hade därför ansökt att få byta till en mindre lägenhet i närheten. Några problem att betala hyran torde de nya hyresgästerna, ett något yngre par, inte ha. En av dem är anställd som vd och den andra är fastighetsmäklare. Den gemensamma månadsinkomsten uppgår till omkring 230 000 kronor. Båda värdarna godkände bytet.

Allt tycktes därmed klart. Det äldre paret bokade flyttfirma och gjorde sig redo att lämna sexrummaren. Då ändrade sig plötsligt deras värd och motsatte sig bytet. Som skäl angavs att det finns en pågående tvist mellan parterna som handlar återbetalning av hyra och brott mot förhandlingsordningen.

Annons

Det handlar i korta drag om att hyresgästerna betalat för hög hyra samt själva bekostat utrustning i lägenheten. Bland annat olika materialval, diskmaskin och tvättpelare.

Läs ocksåDe fick igenom fempartsbyte - Andrea var spindeln i nätet
Lyxvåningen ligger på en av Stockholms absolut mest fashionabla gator.

Hyresgästföreningen företräder hyresgästen i båda ärendena. I förhandlingen om bytet påtalade Jonas Fink Öhlmer, jurist på Hyresgästföreningen, att tvisten om återbetalning av hyra inte ska vara ett hinder för lägenhetsbytet.

Hyresnämnden lämnade ett medlingsbud: Om värden betalar 350 000 kronor till hyresgästerna så godkänns bytet och de tekniska förändringarna i lägenheten övergår till värden. Därmed skulle även den tvisten mellan parterna vara avgjord. Men hyresgästerna tackade nej till medlingsbudet. Det handlar alltså om mer pengar än så som de anser sig ha betalat i överhyra.

Annons

– Hyresnämnden lade fram ett medlingsbud som långt understeg de krav på värden som fanns styrkta i det underlag jag tagit del av. Det var därför inte möjligt att enas, säger Jonas Fink Öhlmer.

Läs ocksåRätten gav Linus och Robin grönt ljus till lägenhetsbyte – "inkomsten störtdök"

Hyresnämnden har nu fattat beslut i bytesärendet: Nämnden ger tillstånd att genomföra bytet. Beslutet kan inte överklagas. Striden om återbetalning av hyra fortsätter.

Fakta: Fakta: Beaktansvärda skäl

Hyresgästen ska ha beaktansvärda skäl till att byta lägenhet.

De vanligaste “beaktansvärda” skälen för lägenhetsbyte:

  • Väsentligt ändrade ekonomiska förhållanden, exempelvis ­önskemål om lägre hyra.*
  • Ändrade förhållanden på grund av studier eller arbetsplatsens läge.
  • Ändrade familjeförhållanden. Om behovet av en större eller mindre lägenhet beror på exempelvis, tillökning i familjen, inledande av nytt förhållande, separation eller dödsfall.
  • Väsentligt förbättrad boendestandard. Om du kan få en väsentligt förbättrad bostadsstandard genom bytet kan detta utgöra ett beaktansvärt skäl.

Källa: lägenhetsbyte.se

Fakta: Fakta: Nya regler för byten 2019

• I och med de nya reglerna i hyreslagen kommer det krävas synnerliga skäl för byte om du bott i lägenheten kortare tid än 1 år.
• Om hyresnämnden har anledning att anta att ersättning varit inblandad i bytet ska bytet nekas.
• Du kommer inte längre kunna byte en hyreslägenhet mot ett ägt boende.
• De nya reglerna gäller för ansökningar som inkommer till hyresnämnden efter den 30 september 2019.

Du ansöker som tidigare först hos din hyresvärd om tillstånd för bytet. Om hyresvärden nekar byte kan du skicka in en ansökan till hyresnämnden. Det krävs fortfarande beaktansvärda skäl för bytet samt att hyresvärden skäligen kan nöja sig med den nya hyresgästen.

Källa: Hyresgästföreningen

Läs också Bytte lägenhet med dottern men flyttade aldrig in – räddas i hovrätten Att inte orka sköta uteplatsen – inget skäl för att få byta lägenhet Domare vanvårdade lägenhet och byggde sopberg av bag-in-boxkartonger – straffas av värden

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.