Annons

Campushem anklagas för att straffa studenter

Växjö Studenter hotas med uppsägning av sina lägenhetskontrakt sedan de kontaktat Hyresgästföreningen. Campushem dementerar alla uppgifter.

Det har blossat upp till full strid mellan Hyresgästföreningen och Campushem. Vi har tidigare berättat om konflikten som lett till att Hyresgästföreningen lämnat in en ansökan till hyresnämnden om skadestånd på 100 000 kronor från Campushem för brott mot hyresförhandlingslagen.

I ansökan bifogades även flera hyreskontrakt. Och det är studenter till dessa hyreskontrakt som Campushem inte längre vill ha som hyresgäster, enligt Hyresgästföreningen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Vi misstänker att det är så. Det är enda sättet som Campushem kan ha fått tag på namnen och det är de studenterna som blivit hotade med uppsägning, säger Hyresgästföreningens förhandlare Lida Zezovska.

Hem & Hyra har pratat med en av studenterna som drabbats.

– Jag har terminskontrakt och jag skulle meddela innan december om jag ville bo kvar även nästa termin.  När jag gjorde det blev jag kallad till kontoret. Då fick jag veta att eftersom jag gått bakom ryggen på dem och vänt mig till Hyresgästföreningen så ville de inte förlänga kontraktet, säger studenten och fortsätter:

Läs ocksåOvanligt beslut: Hyrde ut utan tillåtelse - får ändå bo kvarEn delad bild. På den ena en man som tittar in i kameran. På den andra en skylt med airbnb.

— Det känns hemskt att det ska behöva gå så här långt. Det känns som att de kan göra vad de vill med studenter.

Hyresgästföreningens jurist Sara Heikkinen säger att alla uppsägningar kommer att bestridas.

Annons

– Studenterna har ett fullgott besittningsskydd så länge de är studenter, säger hon.

Läs ocksåTrakasserade grannarna med ringklockor om nätterna - nu förlorar kvinnan sitt hemEtt bildmontage med ett hyresavtal, en dörrklocka och en siluett av en kvinna.

Förutom hot om uppsägningar, har Campushem bland annat ändrat i lägenhetskontrakt så att det inte längre handlar om tio månaders hyra, vilket är brukligt för studentboende, utan tolv månaders hyra. Även hyresnivåer har ändrats.

– De får inte lov att göra några som helst ändringar utan att förhandla med oss, säger Sara Heikkinen som flaggar för att ytterligare skadeståndskrav kommer att lämnas in till hyresnämnden som en följd av detta.

Förhandlare Lida Zezovska säger:

– De kör sitt eget race, använder sig av fula knep och gör fel hela tiden. Enda sättet för oss att komma åt dem är att gå genom hyresnämnden.

Campushems företrädare Mir Hashemi har erbjudits att bemöta uppgifterna. Via e-post låter han hälsa:

Annons

– Vi dementerar alla uppgifter du har fått gällande Campushem i Växjö AB.

Förutom ytterligare skadeståndsyrkande förebereder Hyresgästföreningen även ansökan till hyresnämnden gällande återbetalning av hyra samt sänkning av Campushems hyror.

Läs mer: Kräver hyresvärd på 100 000 kronor

Läs mer: Campushem tar ut 8 000 kronor för 37 kvadratmeter

Läs mer:  Studenter får förhandlingsordning

Läs också Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb Störningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i huset Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.