Annons

Campushem tar ut 8 000 kronor för 37 kvadratmeter

Växjö Campushem skriver dubbla kontrakt på studentlägenheter i Växjö. Bedrägeri, anser Hyresgästföreningen som kräver både skadestånd och återbetalning av hyran.

När Campushem tog hand om förvaltningen själva började det hända saker.

– Jag fick besök av en student som hade funderingar kring ett lägenhetskontrakt som såg lite mysko ut. Jag kontaktade Hyresgästföreningen och även de tyckte att det hela verkade märkligt., berättar Jenny Johansson, bostadsförmedlare hos Linnéstudenterna i Växjö.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det visade sig att Campushem skriver dubbla kontrakt på sina lägenheter, oklart hur många. Hyran på lägenheten är förhandlad till 5 350 kronor i månaden. Men med dubbla kontrakt är hyran satt till 8 000 kronor för en lägenhet på 37 kvadratmeter.

– Vi har börjat undersöka det här och har fått veta att om en pojkvän och flickvän fått lägenhet så har de fått ett kontrakt. Men de som delar med en kompis har fått två kontrakt, säger Jenny Johansson.

Men det är inte allt. Campushem kräver att studenterna betalar in hela terminshyran, omkring 20 100 kronor, på ett bräde innan de flyttar in.

Läs ocksåFimpade fel – får betala 700 000 i skadestånd

– Vi har fått veta att de vill att man betalar in hyran redan innan man fått se kontraktet. Det rekommenderar vi verkligen inte. De utnyttjar studenterna rakt av, säger Jenny Johansson.

Annons

Hyresgästföreingens jurist Niklas Eriksson och förhandlare Lida Zezovska håller som bäst på att förbereda sig för hur de ska driva ärendet.

– Vi kommer att underrätta Campushem om att vi kräver skadestånd för att de brutit förhandlingsordningen. De har höjt hyran utan förhandling. De är även återbetalningsskyldiga till hyresgästerna, säger Niklas Eriksson.

Läs ocksåTrängde sig in hos grannkvinnan – togs i kragen och blev utkastadSilhuetten av ett huvud helt i svart är inklippt i bilden där man ser Värmlands tingsrätt gula stenbyggnad i solljus.

Lida Zezovska är irriterad.

– Man måste tänka på att för många av studenterna är detta deras första bostad och det första som händer är att de blir lurade. Många ringer till oss och är förtvivlade, de vet inte vad som är rätt eller fel. Men det här är bedrägeri och man går ut i full skala. Dessutom är alla kontrakt skriva till sista december och frågan är ju vad som händer sen för studenterna, säger hon.

Hyresgästföreningen och Campushem befinner sig även sedan tidigare i en strandad förhandling. Det var Hyresgästföreningen som begärde förhandling om sänkt hyra sedan de jämfört hyrorna med liknande lägenheter på Campus.

Annons

– Det strandade direkt, säger Lida Zezovska.

Campushems äger 110 lägenheter på Stallvägen 18. Huvudägaren bor i Azerbaijan men Araz Elses är bolagets man i Sverige. Han har inte gått att nå.

Läs mer: Studenterna hos Campushem får förhandlingsordning

Läs också Krossade ett fönster och orsakade brand i lägenheten: "Jag måste ha gått i sömnen" Studenter tar strid mot värdens hyreskrav: ”Fylls på med namn hela tiden” Ett år efter sprängningen – nu får Johan rätt till skadestånd men vissa grannar blir utan: "Många mår fortfarande dåligt"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.