Annons

Cathrine ser alltid grönt

Gävle Biolog, journalist, hyresgäst, världsförbättrare, miljömissionär, allt passar in på Cathrine Bülow. Just nu skriver hon en populärvetenskaplig bok om ekologiskt byggande.
Foto: Lena Mattsson
Cathrine Bülow, hyresgäst i Gävle, skriver en bok om ekologiskt byggande.

Du lämnade Stockholm för Gävle, trivs du ?
– Jag ville bo mitt i en stad och det hade jag inte råd med i Stockholm men här fungerar det ekonomiskt och praktiskt sett. Det är fantastiskt att min son Elias själv kan ta skidorna på bussen för att åka till slalombacken! Men jag är förvånad över att det inte finns fler barnfamiljer i centrum, alla verkar bo i hus utanför stan. Men det finns bussar som sagt och det går att cykla vartän man ska.

Hur startade ditt miljöintresse?
– Det började tidigt med att jag som barn såg hur fruktansvärt djuren hade det på de stora jordbruken. En del av min drivkraft kommer också ur att jag bodde i ett sjukt kedjehus på sjuttiotalet där jag fick eksem och astma. När jag bodde i Tyskland efter skolan kom jag i kontakt med ekobyggrörelsen. Då förstod jag sambanden mellan fukt, nålfiltsmattor, pvc-golv, plastfärg och röta som fanns i vårt hus och min dåliga hälsa. I Tyskland, har ekologiskt byggande och miljömedvetna renoveringar funnits längre än här. Jag förstod att friska hus ger friska människor.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Du har skrivit om att ekologiskt byggande startar redan i tillverkningen av byggmaterialet, berätta!
– När man bygger hus borde man bygga energieffektivt, giftfritt och sunt med naturliga och bra material. Byggbranschens fokus skulle inte vara så snävt på driftsfasen utan ta in hela processen. Till exempel är plastisolering och många byggkemikalier miljöskadliga under tillverkningen och kräver stora energimängder och då blir det dyrt i längden. Byggande blir ofta ett slags fullskalexperiment och man glömmer det långa perspektivet när man räknar på lönsamheten.

Annons

Finns det risker i dagens renoveringar?
– Det är bra att branschen börjar prata miljö men ofta är kraven på vad som får räknas som bra miljöval för lågt ställda tycker jag. Kvalitetstänkandet har gått förlorat nu när allt ska gå så snabbt och bli lönsamt direkt, det gäller både renoveringar och nya byggen. Det viktigaste är att använda beprövad kunskap och samtidigt vara öppen för ny teknik. Och att man gör sig en helhetsbild så klart, något annat är inte hållbart.

Skulle du vilja bygga ett eget grönt hus själv?
– Jag har en dröm om ett besökscentrum för ekologiskt byggande men det kräver en del att göra det rent fysiskt, därför valde jag att bygga min miljöportal, ekobyggportalen.se, på nätet istället. Där skriver jag själv och andra som är intresserade av grönt byggande. Men jag drömmer också om att en dag bo i ett ekologiskt byggt gemenskapsboende.

Läs ocksåEfter miss i hyresförhandling – Svenska Hus betalar 150 000 kronor och ber hyresgästerna om ursäktEn bill på en tagg och bredvid Michelle Komulainen som är förhandlare på Hyresgästföreningen.

Du som läst biologi och arkitektur, borde du inte blivit en grön byggnadsingenjör?
– Många tycker det! Vore jag ung i dag och skulle välja yrke hade jag nog valt att utbilda mig till byggnadsvårdsantikvarie för att det finns så mycket material­kunskap som till stor del gått förlorad i det moderna byggandet.

Annons

Är du miljömissionär och världsförbättrare?
– Haha!, ja, absolut, det har jag alltid varit. Jag har försökt jobba som biolog för jag älskar naturen också men jag dras alltid tillbaka till husen. Det är litet konstigt att miljövänliga val i byggandet, som är de bästa för människor och miljö, kallas för alternativ. Några andra val borde ju inte finnas. Att ”alternativen” är dyrare stämmer dessutom inte alltid och framför allt blir de billigare i längden. Och det gäller så klart även vad vi äter och har på oss.

Fakta: Skriver om hus

Namn: Cathrine Bülow
Ålder: 46 år.
Bor: Med sonen Elias, 10 år, i hyresrätt i centrala Gävle.
Gör: Skriver en populärvetenskaplig bok om ekologiska hus, frilansjournalist.
Övrigt: Gillar att åka slalom, resa och att vara i naturen.

Läs också Här går de mot trenden - nästa års hyreshöjning redan klar: "Skönt" Hundratals fall av hot och våld mot fastighetsskötare – Henrik knivhotad: "Döden värsta scenariot" Flyttstädade i tre dagar – fick ändå en faktura på 7000 kronor: "Vi fick en chock" 20-åring gjorde lumpen men fick inget bostadsbidrag – så gör du rätt: ”Svårt få tag på papper”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.