Centralt läge kan bli plåga

Malmö Sten Nilsson fick höjd hyra efter en bruksvärdering. Han är kritisk till att läget, mitt i city, ses som en positiv faktor. Han har lagt hundratusentals kronor på att renovera bostaden.
Foto: Anders Paulsson
Sten Nilsson, hyresgäst i Malmö.

När han flyttade in med sin sambo 1989 var hyran låg. Det fanns behov av att renovera men värden vill inte bistå med några insatser.

–Det var ett uruselt skick. Det var inredning från 1938 och under all kritik, säger Sten Nilsson.

Läs ocksåHögre höjning ger mer betalt - konsulter får provision för att höja hyrornaKanslihuset, där Alexander Kvidén är förhandlingsjurist, är ett av flera konsultföretag som anlitas av hyresvärdar för att utföra bruksvärderingar.

Lägenheten på 148 kvadrat ligger så centralt det går att komma i Malmö, med en balkong som vetter ut mot Gustaf Adolfs torg. Idag är den långt ifrån eftersatt med ny inredning, vinkyl, nya vitvaror, en matsal och ett rum som han kallar “biblioteket”.Allt detta tack vare hyresgästerna, värden har endast bidragit med mindre insatser. När de två hyresgästerna flyttade in investerade de 228 000 kronor i renoveringar. I bakgrunden låg pengar från försäljningar av två bostadsrätter.

–Det skulle väl vara runt en halv miljon kronor idag. Vi fick det ganska så trivsamt, säger Sten Nilsson.

Efter en bruksvärdering 2016 höjdes hyran från 11 565 till 14 325 kronor per månad efter en infasningsperiod. Sten Nilsson var inte nöjd och misstänkte att hans egenbekostade renovering slog tillbaka mot honom själv.

Läs ocksåNya trenden kan chockhöja Christoffers hyra - riskerar att få betala 1 800 mer

–Varför ska de dra fördel och kunna höja hyran när de inte lagt några pengar alls på standardhöjningar, säger Sten Nilsson.

Sten Nilssons lägenhet.

Men enligt Hyresgästföreningens dokumentation har man tagit hänsyn till hyresgästens egna investeringar i bostaden, det ska alltså inte ha påverkat hyran.

– Man har bedömt hans lägenhet som en originallägenhet vilket är positivt för hans del, säger Thomas Lindgren, Hyresgästföreningens förhandlare för adressen, efter att ha tittat på handlingarna.

Läs ocksåVärd använder ”ljummenhyra” som argument för höjningar: "Vill att det ska vara rättvist"Halvkroppsporträtt på Jan Rydenäs och Annika Backlund som står intill en kopparfärgad fasad med fönster. I bakgrunden en grå böjd fasad, en grön buss och människor i rörelse på trottoaren. AB-hem har vänt sig till hyresnämnden för att få höja hyran i Fjärdhundra.

–Det som hyresgästen har bekostat ska inte belasta hyresnivåerna.

Men en hyressmäll kan det ändå bli längre fram i tiden. Om Sten Nilsson och hans sambo flyttar kan nästa hyresgäst räkna med en höjning, tack vare de tidigare hyresgästernas insatser och investeringar för standarden. Detta även om värden inte lagt ut några pengar.

Nedanför lägenhetens balkong breder myllret på Gustav Adolfs torg ut sig. Läget på bostaden räknas in som en del som höjer bruksvärdet i det här fallet men Sten Nilsson ifrågasätter starkt att det skulle vara en positiv faktor.

– Det är ganska högljutt här. Det är Malmöfestivalen och musikgrupper. Det är vänsterdemonstrationer och SD-demonstrationer. Det är inte alls så lugnt.

Den här synen på läget är ovanlig bland hyresgäster men dyker upp ibland berättar Hyresgästföreningens Thomas Lindgren.

– Man ser till helheten. Det är närhet och tillgång till i princip allt här. Så är det inte i ytterområdena och därav värderar man det högre, säger han.

Sten Nilsson ansåg att den nya hyran var oskälig och försökte få den prövad i hyresnämnden. Men ärendet avvisades eftersom det gått för lång tid. Huset fick nyligen en ny ägare och nu hoppas han på en ny möjlighet till sänkning genom detta.

Fakta: Bruksvärde
  • Avgör hyran och beräknas efter värdet för hyresgästen.
  • Faktorer som kan väga in: storlek, planlösning, standard, läge och miljö.
  • Om möjligt sker jämförelse med liknande bostäder.
Läs också Hyresgäster hos AB-hem reagerar över slarviga renoveringar – riskerar samtidigt höjda hyror Nytt hovrättsbeslut: Dålig förvaltning stoppar inte årlig hyreshöjning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.