Annons

Charles renoverade badrummet ur egen ficka – nu vräks han och barnen av värden

Nyheter Charles Tapia betalade över 100 000 kronor för att renovera badrummet. Sedan ändrade sig Lennart Ericsson fastigheter och sa upp kontraktet. Resultat: Ett nytt, fräscht badrum för värden och en småbarnfamilj som snart saknar hem. "Det är ohederligt", säger Hyresgästföreningens jurist.
Foto: Hans Liam
Värden tog över badrumsrenoveringen – och lät Charles Tapia betala. Nu vräks han, på grund av renoveringen. "Man slänger ut vår dotter och vår bebis på gatan".

Badrummet hos Charles Tapia på Södermalm i Stockholm är ljust och fräscht, med modernt, vitt kakel och grått klinkergolv. Det har också kostat honom drygt 100 000 kronor – och hyreskontraktet.

När han flyttade in för tre år sedan var badrummet i tråkigt skick, med gamla borrhål i kaklet och en sliten plastmatta. Charles Tapia hade läst att man som hyresgäst hade rätt att sätta personlig prägel på bostaden, så länge man återställde den innan man flyttade.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Jag tänkte att det där kunde man komma överens med värden om sedan, eftersom det inte är grund för uppsägning. Badrummet var så äckligt, jag trodde att jag gjorde värden en tjänst.

Han kontaktade en kompis som är professionell plattsättare och anlitade därefter hantverkare för att kakla om. Mitt i renoveringsarbetet fick hyresvärden Lennart Ericsson fastigheter ett samtal från grannarna som undrade vad som pågick.

Fick bo kvar – om han betalade

Reaktionen blev inte vad Charles Tapia hade väntat sig. Värden hotade först med uppsägning. Därefter förhandlade de fram ett avtal som sa att han fick bo kvar så länge han betalade för renoveringen.

Kruxet: Renoveringen skulle ske med värdens egen hantverkarfirma, som var betydligt dyrare. Därtill tillkom en rad ingrepp som Charles Tapia inte bett om.

– Ny elcentral, strömbrytare som skulle flyttas, kranar, blandare, badrumsskåp, handdukstork, duschkabin och ny brunn anpassad för tvättmaskin. Jag hade inte ens en tanke på att installera tvättmaskin, säger han.

Badrummet är nu ljust och fräscht – och tillhör snart en annan hyresgäst.

Brev om uppsägning

Värden såg även till att stänga av vattnet i fastigheten en hel förmiddag för att ändra lösningen för vattenfördelning i badrummet för att förbereda från vattenburen handdukstork till eldriven – något Charles Tapia skulle betala för.

– Jag gick med på allting men frågade om jag verkligen skulle behöva betala för alla ändringar.

På den frågan fick han aldrig något svar. I stället kom ett brev om uppsägning.

Värden hävdade plötsligt att Charles Tapia vanvårdat sin lägenhet genom att påbörja en renovering utan lov. Nu skulle han vräkas – trots att han betalat värdens hantverkare.

Läs ocksåRenovera själv: Det här får du fixa på egen hand

– Jag frågade om det inte fanns något annat sätt att lösa situationen på. Vi hade ju en överenskommelse. Jag har två små barn och hade tagit lån för att betala renoveringen.

Charles Tapia vet fortfarande inte varför värden plötsligt ändrade sig. ”Jag förstår inte vad de tjänar på att göra en småbarnsfamilj hemlös. Det känns inte som ett affärsmässigt beslut av ett bostadsbolag som vill ha goodwill.”

Betalat över 100 000 kronor

Löftet om att han skulle få bo kvar vägde lätt även i hyresnämnden. Inte heller det faktum att han agerat i god tro eller att badrummet var i dåligt skick spelade någon roll. Genom att påbörja en våtrumsrenovering på egen hand ansågs han ha brustit i sina skyldigheter som hyresgäst.

Senast i oktober måste Charles Tapia, hans knappt tvååriga dotter och hans bebis ha lämnat lägenheten. Det nyrenoverade badrummet – som han betalat över 100 000 kronor för – kommer en annan hyresgäst att få njuta av.

Annons
Läs ocksåHyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyrorPerson som river hyreskontraktet.

– Man säger att jag vanvårdat lägenheten. De har fått ett nytt, fräscht badrum. Den har ju blivit upprenoverad, på min bekostnad.

Eftersom värden inte vill färdigställa rummet har Charles fått köpa badrumskrokar med fästkuddar.

Under tiden vägrar värden att färdigställa badrummet. Ännu saknas både duschkabin, draperi och stång, krokar i väggarna och hållare till toalettpappret. Något Charles Tapia inte vågar åtgärda eftersom han inte får borra. Samtidigt betalar han hyra för en handdukstork som inte finns.

– Jag funderar på att stämma hyresvärden för att jag betalar för ett obrukbart badrum.

”Han ska flytta”

För Charles Tapia och hans familj ser framtiden mörk ut. Kötiden för hyresmarknaden har han förbrukat på lägenheten han kastas ut från, och insatsen till en bostadsrätt har han använt till hyresvärdens badrum.

– Jag är chanslös, vart ska vi ta vägen? Jag har betalat hur mycket som helst och ändå slänger de ut oss. Hur kan man göra så här med människor?

Charles Tapias knappt tvååriga dotter och bebis bor i lägenheten varannan vecka. ”Vart ska de ta vägen nu? Det finns inget humant i detta”.

Enligt Magnus Holmström, vd för hyresvärden Lennart Ericsson Fastigheter, finns det orsaker till att de drivit ärendet så här långt. Vilka orsakerna är vill de dock inte berätta.

Renoveringen är klar och betalad – vad är skälet till att han ändå vräks?

– Det han har gjort är så väldigt grovt. Det var inte bara en liten renovering, han hade rivit ut hela badrummet. Efter många turer har vi kommit fram till att inte erbjuda honom något. Han ska flytta.

Det rör sig om en barnfamilj som varit beredda att betala, vad har ni att förlora på att låta dem bo kvar?

– Vänta … du nämner barnfamilj. Vad menar du då?

Han har en dotter på knappt två år och en nyfödd bebis.

– Som sagt, jag kan inte kommentera det här i övrigt. Men det är främst att det var så allvarligt, att han inte stoppade i tid och att det varit så många turer fram och tillbaka.

Charles Tapia har erbjudit sig att betalat även för kompletterande ingrepp i badrummet. Men svaret från Lennart Ericsson fastigheter är fortfarande nej.

Men nu när allt är klart, vad hindrar er att låta dem bo kvar?

Annons

– Vi har dragit det här till rätten. Det utslaget som vi har fått är det som gäller. Det finns aspekter i det här som jag inte kan kommentera, så det blir ju lite tråkigt om du kommer vinkla artikeln på det sättet.

Det finns ett rättsligt utslag men ni har ju fortfarande möjlighet att låta dem bo kvar.

– Jag har inga fler kommentarer. Han vet mycket väl vad vår ståndpunkt är.

Har han inte betalat för sitt fel genom att betala renoveringen?

– Jag har inget mer att kommentera. Beslutet står fast, vi har fått en dom och det finns starka skäl till att vi inte kommer att ompröva.

”Det är ohederligt”

Susann Wikström, jurist på Hyresgästföreningen, har företrätt Charles Tapia och hans familj i rätten. Hon är bedrövad och upprörd över hur Lennart Ericsson fastigheter har agerat. Ett tydligt fall av maktmissbruk, menar hon.

– Han har i all välmening gjort ett misstag. Men han har betalat och man var överens om att han skulle få bo kvar. När han ville ha en specificering av kostnaderna, då kastar man ut familjen. Det är ohederligt.

Susann Wikström, jurist på Hyresgästföreningen, kallar värdens agerande både skamligt och ohederligt.

Även om Charles Tapia gjorde fel när han började renovera utan att fråga har felet rättats till, poängterar hon.

– De har fått ett helt nytt badrum på hans bekostnad och nu kastar de ut honom. Väldigt upprörande, skamligt.

Hyresvärden säger att det ”finns orsaker” till att de säger upp familjen – vad kan det vara?

–  Det är bullshit. Det är vad de säger för att försöka krypa ur det moraliska ansvaret. Men faktum är att de inte behöver göra det här, de har gjort ett val.

Läs mer om vilka typer av arbete du får göra själv i lägenheten.

Fakta: Komplettering

Efter intervjun ringer Magnus Holmström, vd för Lennart Ericsson fastigheter, och erbjuder svar på ytterligare frågor via mejl.

Jag har samma frågor som innan, varför man inte kan låta udda vara jämnt exempelvis.

– Om du mejlar mig frågorna ska jag svara på dem skriftligen.

Får jag svar på något annat sätt än att du inte kan kommentera?

– Om du mejlar mig kommer jag att svara på det sättet där.

Och då svarar du med mer än att ni inte har några kommentarer?

– Nej, jag sa att om du mejlar över frågorna svarar jag skriftligt på dem. Tack, hej!

Läs också Lars renoverade lägenheten – tvingas flytta och riskerar att krävas på en halv miljon Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb Störningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i huset

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.