Annons

Chockhöjd hyra för flera tusen hyresgäster

Solna Signalisten ska renovera nästan halva sitt lägenhetsbestånd i Solna – 1 700 lägenheter. Det kommunala bostadsbolaget vill höja hyrorna med 60 procent i den första etappen.
Pelle Löfgren som bor i Signalistens hyreshus i Bagartorp tycker att det är onödigt att hela kök ska rivas ut. Han skulle gärna ha kvar originalskåpen från 60-talet.
Foto: Ida Karlsson
Pelle Löfgren som bor i Signalistens hyreshus i Bagartorp tycker att det är onödigt att hela kök ska rivas ut. Han skulle gärna ha kvar originalskåpen från 60-talet.

– Ingen ifrågasätter att stambyte behövs. Men vi vänder oss emot att det blir mer än normalt underhåll, säger Pelle Löfgren, en av hyresgästerna i Gunnarbo i Solna.

Han kommer att säga nej till den omfattande upprustningen där Signalisten vill blåsa ut kök och badrum. Om hyresgästerna inte godkänner planerna kommer frågan avgöras i hyresnämnden.

Läs ocksåHundratals protesterade mot höjda hyror

– Det är den groteska höjningen på hyran som är problemet. Vi vill bo kvar – vi älskar det här huset.

Han har en hyra på 6 360 kronor i månaden. Signalisten vill att hyran ska landa på 10 012 kronor efter renoveringen – en höjning på 57,4 procent. Men hyrorna har ännu inte förhandlats med Hyresgästföreningen.

Per Anders Hedkvist, vd för Signalisten, säger att de bara gör de åtgärder som är nödvändiga och att de vill ha en konstruktiv dialog med Hyresgästföreningen kring hyran.

Läs ocksåHyresgäster kunde inte stoppa renovering

– Vi förstår att hyresnivåerna kan bli mycket svåra att hantera för en del. Vi hoppas kunna erbjuda våra hyresgäster lösningar så att de känner att de kan godkänna ombyggnaden.

I Signalistens stadgar står det att bolaget ska erbjuda ”enkelt och praktiskt inredda lägenheter till lägsta möjliga pris”. Samtidigt är Signalisten är ett av de kommunala bostadsbolag i landet som gör störst vinst per lägenhet.

– Vi återinvesterar all vinst i verksamheten till våra befintliga och kommande hyresgäster. Den främsta anledningen till att vi visar ett bra resultat i dag är att renoveringstakten varit för långsam, säger Per Anders Hedkvist.

Annons
Läs ocksåHundratals demonstrerade mot renovräkning

Trots att ekonomin är god vill bolaget höja hyrorna kraftigt. Det är inte möjligt att höja hyran bara för stambyte, för att kunna göra det krävs en standardhöjning. Pelle Löfgren menar att mycket som Signalisten vill göra är onödigt.

– Det verkar överdrivet att lägga parkettgolv i hela lägenheten – till och med i klädkammaren. De kan strunta i nya köksskåp och kapa hyreshöjningen med tusen spänn. Signalisten har blivit ett bolag som drivs av för mycket vinstintresse, säger han.

Liz Grennstam, ordförande i borådet i Bagartorp som består av en grupp hyresgäster, säger att Hyresgästföreningen ska anlita en konsult som ska göra en bedömning av vilka åtgärder som krävs.

– Vi vill först få det ordentligt utrett att det inte finns annat val än att riva ut allt.

Hon känner till Signalistens önskemål om framtida hyror.

– Hyror efter en så genomgående ombyggnad kräver att man har ett välavlönat arbete. Som undersköterska har du inte råd att bo kvar, säger hon.

En stor andel av hyresgästerna kommer tvingas bort från sina hem, förklarar hon. Efter Signalistens renoveringar i Ritorp i norra Solna flyttade merparten av hyresgästerna aldrig tillbaka efter upprustningen och hyreshöjningarna.

– Det pågår en gentrifieringsprocess. Snart är alla mindre bemedlade människor utrensade från Solna stad.

Annons

Liz Grennstam säger att Signalisten borde ha tagit fram en plan för renoveringarna i samråd med hyresgästerna och understryker att alla borde få välja standard efter upprustning.

– De har inte följt de allmännyttiga bostadsbolagens regler om boendeinflytande. Vi vill att det görs en basrenovering som innehåller det allra nödvändigaste och att standardhöjningar görs till fria val.

En varsam renovering hade kunnat göra det möjligt för de som hyr att bo kvar och slippa evakueras.

– Min gamla mamma är redan förvirrad och denna flyttkarusell kommer med all sannolikhet göra att hon totalt tappar greppet om tillvaron.

Pelle Löfgren berättar att det finns några äldre som bott i huset i över 50 år.

– Många gruvar sig för evakueringen. De har fått problem med sömnen och ligger och grubblar över det här, säger han.

Fakta: 1 700 lägenheter ska renoveras i Solna

I mars kommer Signalisten dela ut blanketter och sedan har de boende i Gunnarbo två veckor på sig att ta ställning till om de godkänner de planerade åtgärderna med beräknad renoveringsstart i april 2020. Om hyresgästerna inte godkänner åtgärderna kan Signalisten ansöka om tillstånd i hyresnämnden för att få göra upprustningen.

Gunnarbo i Bagartorp är först ut enligt planerna. Sedan följer Bergshamra, Hagalund, Västra vägen och Kaptenen. Det handlar om stora renoveringar. Förutom nya vatten-, avlopp-, värme- och elsystem planeras nya kök, nya badrum, nya golv, ommålade väggar och tak i Bergshamra och Bagartorp.

Hyresgäster kommer att erbjudas evakueringsbostäder under tiden eller permanent flytt inom Signalistens bestånd eller någon annanstans i Stockholmsregionen genom ett avtal med bostadsförmedlingen.

Bostadsstiftelsen har cirka 4 000 lägenheter, vilket motsvarar ungefär 30 procent av hyresbeståndet i Solna. Stiftelsen är ett av de tio kommunala bostadsbolag i Sverige som gör störst vinst per lägenhet, visar en granskning gjord av Hem & Hyra.

Signalisten vill att hyran efter totalrenovering ska bli 1 600 kronor per kvadrat – i dag är den 1 000 kronor per kvadrat.

Läs också Mimer höjer hyrorna med 5 procent – vice vd:n: ”Jag tycker att vi har landat på en nivå som är schysst” Dubbelhöjning ger årets högsta hyreshöjning hittills: ”Vi låg lägre än andra förra året”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.