HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Chockhöjningar för äldre godkända

Nyheter ​De äldre på ett vårdboende i Uppsala fick plötsligt besked att deras hyror skulle höjas med upp till 62 procent. Upprörande, tyckte många gamla och deras anhöriga, men nu har Svea hovrätt givit kommunen rätt.
– Det är bedrövligt. Många har blivit hårt drabbade, säger Evy Borg, 74.
Hon flyttade till Snickargatan 6 i Uppsala för drygt ett år sedan, efter att ha amputerat ett ben. Då låg hyran på drygt 4 300 kronor. Men efter bara två månader fick hon besked att den skulle höjas till 5 100 kronor.
Evy Borg var inte den enda som drabbades. Uppsala kommun hyr de 25 lägenheterna av en bostadsrättsförening och de äldre hade tidigare betalat hyror motsvarande kommunens avgifter till föreningen. Men de låg betydligt lägre än hyrorna i Uppsalahem och nu skulle det justeras.
 
Fast medan hyresgästerna i andra särskilda boendeformer fick en försiktig upptrappning av sina hyror, skulle de på Snickargatan höjas i ett slag.
– Det var nästan det värsta, att det kom på en gång. Min svärmor fick en höjning på nästan 2 000 kronor. När hon fick det beskedet blev hon rädd och förvirrad och enormt stressad. Hon trodde hon skulle bli tvungen att flytta, säger Micael Lögde.
Han företrädde sin svärmor i hyresnämnden, dit hon och elva andra hyresgäster vände sig. Flera av dem vittnade om stark oro och rädsla att inte klara ekonomin.
Kommunen hänvisade till att man enligt hyreslagen ska följa bruksvärdesprincipen, alltså att hyran ska ligga i nivå med hyran för jämförbara lägenheter i allmännyttan. På Snickargatan låg de betydligt lägre.
 
Den bedömningen gjorde även hyresnämnden, som fastställde hyreshöjningarna förra våren.
– Vi gick inte vidare. Bara vetskapen om den första prövningen höll på att ta livet av min svärmor, säger Micael Lögde.
Evy Borg, däremot, överklagade till Svea hovrätt. Nu har den avgjort att hyresnämndens beslut står fast.
– Jag har fått erbjudande om att få dela upp betalningen av den retroaktiva hyran, så det får gå. Vad gör man? Jag orkar ju inte flytta, säger hon.
 

Läs också Hyrorna klara för 6 000 studenter: "Bra uppgörelse ett år som detta" Småbarnspappan Khaled tvingas betala för dubbla renoveringar: "Det finns folk som gråter" Nya ägaren höjde hyran felaktigt – hyresgästen Ann-Sofie: "De nonchalerar oss" Satirikern Olof Buckard om höga hyror: "Vissa kan sko sig brutalt" Oskar och grannarna får höjning på 8 procent – för sex år gammal renovering

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.