Annons

Dålig koll på radon i Norrland

Västerbotten Tusentals hyresgäster bor i radonhus. Och trots att det strider mot lagen är bristen på mätningar och tillsyn stor enligt Hem & Hyras granskning.

Hem & Hyra har, med tanke på att var femte norrlänning bott med för höga radonvärden, frågat alla allmännyttor och kommuner i Norr- och Västerbotten om deras radonarbete. Det står klart att det är blandad kompott. En fåtal jobbar med radon, som Gällivare kommun:
– Vi har haft tillsyn av fastighetsägare och deras egenkontroll. Samtliga fastighetsägare till flerbostadshus har besökts och de ska ha en plan att hinna mäta och åtgärda radonhalten till år 2020, säger miljöinspektören Minna Vesa.
– Om någon låter bli att mäta kommer det att bli ett föreläggande.
Samtidigt är det en majoritet av kommunerna som inte riktigt vet hur det ser ut. I Malå till exempel är det inte känt om det gjorts någon uppföljning sedan den senaste, 17 år gamla rapporten släpptes.
– Jag vet inte om det gjorts någon uppföljning. Vi har ännu inte gjort någon tillsyn av flerbostadshus, säger miljö- och byggchefen Elin Nilsson.
Radon är en radioaktiv, osynlig och lukt- och smakfri gas. Men är näst efter tobaksrökning den vanligaste orsaken till lungcancer. Det enda sättet att upptäcka radon är att mäta det.
Och enligt lag är det hyresvärdens uppgift att se till att boende inte utsätts för radonhalter över gränsvärdet på 200 bq/m³ luft. Mätningar ska därför göras regelbundet och åtgärder sättas in där det behövs. Det gäller för övrigt även bostadsrättsföreningar.
Kommunen är tillsynsmyndighet och ska se till att detta efterföljs. Men långt ifrån alla ansvariga lever som sagt upp till de krav som ställs. Vilket får Dag Sedin, ordförande för Svensk radonförening, att se rött.
– Att utöva sitt lagstadgade tillsynsansvar är inte ett val – det ska ske, säger han.
– Det behövs en skärpning. För att vi då kan rädda ett stort antal människor från att dö i lungcancer.
Möjligen har Hem & Hyras granskning fungerat som väckarklocka. En del av de tillfrågade säger att de nu påbörjat mätningar eller har planerat att göra det under året.

Annons
Annons
Fakta: Radonmätning

Mätningar med dosor görs under minst två månader mellan 1 oktober och 30 april. Höga värden kan sänkas genom tex tätning och ökad ventilation.
Några faktorer som påverkar radonhalten är:
* Hur mycket markluft som läcker in från husgrund, golv, väggar eller rör.
* Hur mycket blå lättbetong som finns i byggnaden och var den finns.
* Hur mycket radon som kan avges från vatten till inomhusluft.
* Hur effektiv ventilationen är i byggnaden.

Läs också Guide till hemförsäkringar De bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixa Barbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen" Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb När som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt” Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.