Annons

Dålig konkurrens skäl till bostadsbrist

Nyheter De som vinner mest på marknadshyror är fastighetsägare på attraktiva marknader. För dagens hyresgäster är nyttan minimal, visar en ny rapport.

Bristande konkurrens mellan byggbolag samt höga byggkostnader är huvudorsakerna till att det inte byggs tillräckligt med nya hyresrätter. Det slår konsultföretaget Tyréns fast, efter att ha gjort en rapport på uppdrag av branschorganisationen Sabo.

I sin rapport undersöker Tyréns vilka konsekvenser införandet av marknadshyror skulle ha fått på den svenska bostadsmarknaden och ekonomin.

Läs ocksåSkiljeman föreslås även vid nyproduktion: "Risken är att husen inte byggs"

Till att börja med konstaterar konsultföretaget att hyrorna skulle höjas mest i attraktiva regioner och på så vis öka efterfrågan på bostadsrätter. Scenariot skulle gynna fastighetsägare på starka marknader, medan en stor andel hyresgäster skulle få räkna med hyreshöjningar.

Kurt Eliasson, vd på Sabo, tycker att rapporten visar hur viktigt det är att uppmuntra byggbranschen att få ner sina priser.

– Vi behöver mer av allt och jag är förvånad över att inte fler fastighetsägare ifrågasätter varför Sverige har EU:s högsta byggpriser.

Läs ocksåInga Ullaredspriser när Gekås satsar på hyresrätter – höga hyror ger svalt intresseEn kvinna i leopardmönstrad blus som tittar ut genom ett öppet fönster högt upp i ett höghus och i bakgrunden lägre liggande sjuvåningshus, gator och höstgulnade träd - samt en vinjett "Nytt, dyrt & tomt".

De höjda hyrorna förväntas ge en rad oönskade sociala konsekvenser, spår konsultbolaget. Fler skulle behöva söka bostadsbidrag för att bo kvar, och de offentliga kostnaderna skulle sannolikt öka. Särskilt tydliga effekter kommer synas inom allmännyttan, där en större andel personer med låga inkomster bor.

Annons

Kurt Eliasson uppmanar makthavarna att sätta de boendes intressen i första rummet. Inte byggherrarnas.

– Vilka politiker är villiga att försvara värdeöverföringar till fastighetsägare på skattebetalarnas bekostnad och samtidigt öka offentliga utgifter i form av kraftigt ökande bostadsbidrag?

Läs ocksåHyresvärdarna förlorar allt mer på tomma lägenheter – "Det här har vi varnat för länge"

Redan i dagsläget lägger hyresgäster en större del av sin inkomst på boende än personer som äger sin bostad. Om marknadshyror infördes skulle en del av hyresgästerna behöva flytta och andra människor inte ha råd att hyra alls. 

För att dämpa de sociala konsekvenserna vid ett införande av marknadshyror föreslår konsultbolaget att de allmännyttiga bolagens roll ändras till att erbjuda bostäder åt hushåll som inte får råd att hyra på den öppna marknaden. Så kallade sociala bostäder. En nackdel med detta system är dock att boende i lägenheterna blir direkt förknippade med bidragsberoende.

På plussidan uppger konsultföretaget att marknadshyror skulle kunna öka rörligheten på bostadsmarknaden, minska svarthandeln och sannolikt ge ett bättre underhåll av hyresbostäder.

Annons

Eventuellt skulle även nyproduktionen kunna öka – men det förutsätter att konkurrensen mellan bostadsbolagen ökar. Fortsätter konkurrensen att vara svag kan bostadsföretagen snarare passa på att ta ut högre hyror utan pressa kostnaderna för att bygga.

  

Rapporten i sin helhet kan du läsa här.

Fakta: Marknadshyror – det här skulle hända:

Fastighetsägare på starka marknader blir största vinnarna.
En stor andel hyresgäster får höjda hyror – särskilt i attraktiva områden.
Fler hushåll behöver bostadsbidrag.
Trångboddhet ökar bland sämre bemedlade hushåll.
Människor tvingas flytta, andra har inte råd att hyra alls.
Socialbostäder kan bli nödvändiga.
Bostadsrätter blir mer efterfrågade i områden med höga hyror.
Svarthandel med hyreskontrakt minskar.
Större rörlighet på bostadsmarknaden.
Bättre underhåll i hyreshus.
Nyproduktion kan öka – om konkurrensen ökar.

Källa: Tyréns/Sabo

Läs också Tusentals lediga hyresbostäder i Sveriges största kommuner - trots bostadsbrist Joel hade 14 grader inomhus i nybyggd lägenhet: ”Jag har nog Sveriges mest luftade element”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.