Annons

De äldre dominerar i styrelsen

Västra Götaland ​Drygt 60 procent av Hyresgästföreningens medlemmar är 50 år eller yngre. Men det avspeglas knappast i Hyresgästföreningarnas styrelser – där är genomsnittsåldern betydligt högre.

​Hem & Hyra har granskat ålder och könsfördelning i styrelserna för de 14 Hyresgästföreningar som är verksamma i region Västra Sverige. Sju av föreningarna finns i Göteborg, de övriga i resten av regionen från Varberg i söder till Orust och Ale i norr.

Annons
I region Västra Sverige är 54 procent av medlemmarna kvinnor. Granskningen av styrelserna visar med något undantag på samma könsfördelning. De styrelser som inte består av lika många män som kvinnor har i allmänhet något fler kvinnliga ledamöter.
Till undantagen hör bland andra Hyresgästföreningen Varberg där kvinnorna är i klar majoritet. Bland de tio som är ordinarie och ersättare i styrelsen återfinns bara två män.
Ett annat undantag är Hyresgästföreningen Hisingen, där det bara finns tre kvinnor bland de tio ordinarie och ersättare som sitter i styrelsen.
Men medan könsfördelningen i de allra flesta föreningar ändå avspeglar medlemskårens sammansättning är styrelserna inte lika representativa när det gäller ålder. Närmare 62 procent av medlemmarna i Västra Sverige är 50 år eller yngre. Men i styrelserna är genomsnittsåldern betydligt högre och fem Hyresgästföreningar, Kungsbacka, Mölndal, Södra Bohuslän, Frölunda och Centrum Göteborg saknar helt ledamöter under 50 år.
–  Jag skulle väldigt gärna se att vi fick in fler yngre i styrelserna, säger Anette Johansson, ordförande i Hyresgästföreningen Varberg, där styrelsens medelålder är drygt 57 år och där Anette själv tillsammans med ytterligare en ledamot är de enda som inte passerat 50-årsgränsen.
–  Men problemet som vi ständigt möter är att de yngre inte anser sig ha tid att engagera sig. Visst är det positivt med den livserfarenhet de äldre har och jag tror att de är tillräckligt samhällsmedvetna för att även veta vad de yngre hyresgästerna behöver och vill. Men det ultimata skulle vara att alla generationer fanns representerade i styrelsen.
Det finns en rad förklaringar till att de äldre dominerar. De har ofta ett långt medlemskap bakom sig, är engagerade, föreningsvana och åtnjuter förtroende bland medlemmarna. Dessutom har många av dem bättre med tid än vad yngre mitt uppe i karriär och krävande småbarnsliv har.
–  Men det här blir ett problem den dagen vi äldre lägger av och det inte finns någon som tar vid, säger Sven Carlsson, ordförande i region Västra Sverige. Därför måste vi försöka hitta andra former för engagemang än rent styrelsearbete för yngre och barnfamiljer. De kanske hellre engagerar sig i en speciell fråga och det måste vi acceptera.
Ronny Bengtsson är ordförande i Hyresgästföreningen Västra Göteborg, där styrelsen, med en genomsnittsålder på 47 år och med fem ledamöter under 50 år, bäst motsvarar medlemskåren åldersmässigt. Han håller med Sven Carlsson om att det behövs nya former för att engagera medlemmarna.
–    Vi i Västra har i flera år arbetat för att skapa självständiga arbetsgrupper och nätverk knutna till styrelsen, där det är möjligt att engagera sig i frågor man brinner för och där vi kan ta tillvara medlemmarnas engagemang och entusiasm här och nu, säger han.
Text: Eva Thorpenberg-Paulsson och Johan Öhman
Fotnot: En längre intervju med Ronny Bengtsson finns publicerad under rubriken ”Lägst medelålder i Västra” här på webbplatsen.
 

Annons
Fakta: Hög snittålder i styrelserna

FAKTA: Genomsnittsålder i Hyresgästföreningarnas styrelser

Angered: 51.9 år
Centrum Göteborg: 67 år
Frölunda: 60 år
Hisingen: 59,6 år
Norra Göteborg: 61,9 år
Västra Göteborg: 47 år
Östra Göteborg: 60,7 år
Härryda: 62, 8 år
Kungsbacka: 65 år
Lerum: 51,7 år
Mölndal: 58,5 år
Partille: 56,5 år
Södra Bohuslän: 62 år
Varberg; 57,6 år
Angered, Västra Göteborg och Lerum är de styrelser som har flest ledamöter under 50 år. I de två förstnämnda finns fem ledamöter under 50 år och i Lerum fyra.

Läs också Tips för att njuta fullt ut av din båtsemester Efter Hem & Hyras artikel: "Boende får ha kvar den hyra de har idag" Efter miss i hyresförhandling – Svenska Hus betalar 150 000 kronor och ber hyresgästerna om ursäkt Överturism ett hot mot bostadsmarknaden: "Hyresrätter en krockkudde" Här är hyresgästernas största problem – vanliga frågan i topp: "Många är oroliga" Gav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.