De bestämmer hyrorna för tiotusentals – har tidigare jobbat för Fastighetsägarna
Skiljemannen Bo Lundborg har fått i uppdrag att bestämma hyrorna för närmare 6 000 hushåll i flera kommuner i Göteborgsregionen.
Samtliga hyresvärdar i de aktuella tvisterna företräds av Fastighetsägarna GFR. Det är Fastighetsägarna som lämnat förhandlingarna och skickat besluten till skiljeman.
Bo Lundborg arbetar till vardags som rådman vid Solna Tingsrätt. Men 2014–2017 var han chefsjurist hos just Fastighetsägarna, i organisationens region MittNord.
”Inget hemligt”
Själv tror han inte att det finns risk att han kan uppfattas som jävig.
– Jag har ju arbetat på hyresnämnden ett antal år efter att jag slutade där. Så jag har gjort bedömningen att det inte är något större problem. Jag har varit öppen med min bakgrund, det är inget hemligt, säger Bo Lundborg.
Du har också arbetat som jurist hos SABO, nuvarande Sveriges Allmännytta. Finns det risk att du främst har ett fastighetsägarperspektiv i en sådan här tvist?
–Nej, jag känner inte det. Jag har som sagt varit på hyresnämnden många år, och när jag tidigare arbetat som advokat har jag även varit på hyresgästsidan. Så jag upplever inte att det är någon fara.
Är det något du reflekterat över?
– Ja, jag har naturligtvis tänkt på det. Speciellt när jag kom från Fastighetsägarna till hyresnämnden (i Västerås) 2018 så tänkte jag på det. Men jag har kommit fram till att jag inte ser några risker, säger Bo Lundborg.
15 år på fastighetägarsidan
En annan av de åtta särskilda skiljemännen på Domstolsverkets lista är Vanja Lycke, som nyligen bestämde hyrorna för 3 800 hushåll i Halland.
Vanja Lycke är hyresråd i Stockholm, men har tidigare i sin karriär arbetat drygt 15 år som jurist på fastighetsägarsidan. Först hos Fastighetsägarna Stockholm 2000–2007. Sedan som chefsjurist på HSB Stockholm 2008–2016.
Inte heller hon upplever att det finns risk för jäv.
Ett års karantän
– Jag har svårt att tro det. Då skulle jag ju vara jävig i ganska många ärenden här i hyresnämnden också. Om jag tyckte att jag var jävig så skulle jag ju inte åtagit mig det här uppdraget, säger Vanja Lycke.
Hon säger att i hyresnämnderna brukar tumregeln vara ett års jävsrisk, för en ledamot som tidigare varit anställd hos en fastighetsägare. Under den perioden ska personen inte delta i beslut som rör det företaget. Men sedan går det bra.
Tittar man på nuläget så har du en svägerska som är jurist på Fastighetsägarna Stockholm. Spelar det någon roll i detta?
– Jag tycker inte att det har någon betydelse, nej.
Går inte att överklaga
I hyresnämnderna flankeras hyresrådet av en företrädare för hyresgästsidan och en från fastighetsägarsidan. Men skiljemannen bestämmer ensam. Beslutet motiveras inte och går heller inte att överklaga.
Tidigare i år ifrågasatte Hyresgästföreningen Norra Skåne om Vanja Lycke är lämplig som skiljeman, med tanke på hennes bakgrund. Men hyresnämnden i Göteborg valde att bortse från den invändningen. Det säger Carl-Johan Bergström, nationell förhandlingschef på Hyresgästföreningen.
– Då vet vi det, vi kommer inte att upprepa frågan. Vi förutsätter att skiljemännen agerar opartiskt. Samtidigt har vi ju sett detta med deras historia. Det är speciellt, säger Carl-Johan Bergström.
”Problematiskt”
Sofi Bringsoniou är förhandlingschef på Hyresgästföreningen region Västra Sverige, där Bo Lundborg nu ska sätta hyror i ett antal kommuner. En utnämning som region Västra Sverige godkänt.
Även Sofi Bringsoniou säger att Hyresgästföreningen räknar med att skiljemannen är opartisk.
– Hyresnämnden har valt att utse Bo till det här uppdraget, vi utgår från att han tar sitt uppdrag på allvar och ser till båda parters intressen. Samtidigt förstår jag att det ser konstigt ut. Det är skillnad om det är ett partssammansatt organ som hyresnämnden, där båda sidor är representerade, säger Sofi Bringsoniou.
Inga protester
Att hyresnämnden avslog invändningen mot Vanja Lycke har skapat en viss uppgivenhet i Hyresgästföreningens regioner, tror Sofi Bringsoniou. Efter det är det såvitt hon känner till ingen som protesterat.
– Man kanske inte vill stöta sig med skiljemannen, om man vet att hon eller han kommer att utses ändå. Det är lite moment 22. Det blir problematiskt när beslutet inte går att överklaga, säger Sofi Bringsoniou.
Hon menar att det borde gå att hitta skiljemän som inte tidigare varit anställda av någon av partsorganisationerna.
– Det påstås ju att alla hyresråd i hela landet startat egen firma för att kunna söka uppdraget, säger Sofi Bringsoniou.
Olika städer – samma nivåer
Carl-Johan Bergström tycker att det är bra att skiljemännens bakgrund granskas. Men samtidigt anser han att det finns andra saker som är ännu mer anmärkningsvärda.
Framför allt att skiljemännen sätter så likartade hyror i så många olika kommuner.
– Hyrorna ska spegla ortens förutsättningar. Det ska finnas en spridning, men nu är det väldigt jämnt. Och där det finns fleråriga förhandlingsöverenskommelser ser vi att skiljemansbesluten avviker från dem, de ligger högre. Det vill vi titta mer på, säger Carl-Johan Bergström.
RÄTTELSE: I en tidigare version av artikeln uppgavs att Hyresgästföreningen Norra Skånes ifrågasättande av Vanja Lycke hade skett 2023. I själva verket skedde det 2024. Protesten riktade sig mot Vanja Lyckes roll som skiljeman i Helsingborg, Laholm, Halmstad, Falkenberg och Hylte.
LÄS MER: Rekordhöjningar på rad när skiljeman sätter hyror – så snuvades hyresgästerna på förhandlingar
Skiljemännen är en ny instans som började användas förra året. När en förhandling mellan Hyresgästföreningen och en hyresvärd kör fast är det möjligt att efter tre månader vända sig till skiljemannen.
Skiljemannen kommer sedan att bestämma en ny hyra. Beslutet går inte att överklaga och ingen motivering ges. Hem & Hyras sammanställning visar att skiljemännens hyreshöjningar för 2024 i snitt låg över de hyror som förhandlats fram.
Framför allt är det organisationen Fastighetsägarna som skickat ett stort antal förhandlingar i Götaland och Svealand till skiljeman.
De båda skiljemännen i artikeln är för närvarande aktuella på ett antal västsvenska orter.
Bo Lundborg ska besluta om hyror hos privatvärdar företrädda av Fastighetsägarna i följande kommuner: Ale, Härryda, Kungälv, Kungsbacka, Lerum, Mölndal, Orust, Stenungsund, Tjörn, Öckerö.
Vanja Lycke har nyligen beslutat om hyror i Laholm, Halmstad, Hylte och Falkenberg.
Andra skiljemän är dessutom tillsatta att besluta om privatvärdars hyror i ytterligare kommuner.