Barnfamiljen fick tre månader på sig att lämna huset: ”Visste inte att man fick göra så”

– Vi fick tipset att flytta till vandrarhem. Men då hade vi behövt avliva katten, säger Linda Vackenklint.
Rösten darrar när hon pratar om de där första förtvivlade dagarna efter att de fått uppsägningsbeskedet. Med tre månader på sig att lämna sitt hem sedan tio år.
När Linda och Christer Vackenklint fick sitt fjärde barn tyckte de att lägenheten i Alingsås kändes trång. Drömmen om att hyra ett litet hus vaknade.
–Så jag satte ut en annons på Blocket och fick svar, säger Linda.
Familjen flyttade ifrån tätbebyggelsen till ett mer lantligt område. De fick både större inomhusytor och en liten trädgård där de med åren planterat fruktträd, buskar och blommor. Barnen bytte skola och förskola, fick vänner och rotade sig.
Det kom som en chock
De hade skrivit på ett tillsvidarekontrakt.
Lite naivt trodde vi att samma regler gällde som när man hyr av ett bostadsbolag.
Men för drygt tre månader sedan knackade det på dörren.
– Där stod vår hyresvärd med en uppsägning i handen. Vi fick beskedet att vi hade tre månader på oss att flytta ut. Han behövde flytta in i huset själv med sin fru.
Det kom som en chock för hela familjen. Linda berättar att alla mådde dåligt. Barnen fick svårt att sova och problem med att koncentrera sig i skolan.
– De sa saker som att ”jag vill inte bli hemlös mamma”.
Linda försökte ta hjälp av Hyresgästföreningen, men de kunde inte göra så mycket.

Inget skydd av lagen
Roger Höög är förbundsjurist på Hyresgästföreningen. Han förklarar att privata hyresvärdar som bara hyr ut en bostad har ganska långtgående rättigheter.
– Då gäller inte hyreslagen utan lagen om uthyrning av egen bostad.
Och ska hyresvärden själva flytta in i eller sälja den uthyrda bostaden har de rätt att kräva att hyresgästen flyttar ut på tre månader oavsett vad som står på kontraktet. Så Linda hade inte kunnat formulera hyreskontraktet på något annat sätt för att gardera sig.

Regeringen tillsatte för ett par år sedan en utredning om hyresmarknaden. I maj i år lämnade utredaren sitt förslag till lagändringar. Förslaget – ”En flexiblare hyresmarknad” som Hem & Hyra har skrivit om här, innebär att hyresgäster med tidsbegränsade avtal inte ska kunna sägas upp i förtid. Det hade dock inte skyddat Linda och hennes familj som skrivit på ett tillsvidareavtal.
Ärenden som inte omfattas av hyreslagen kan heller inte tas upp i hyresnämnden, som annars kan pröva uppsägningar av hyresavtal.
Vill varna andra
Linda säger att hon vill berätta sin historia så att andra ska slippa drabbas av det som hände henne och familjen.
– Det är säkert fler som inte vet hur rättslös man är när man hyr så här, säger hon.
Tiden gick utan att familjen hittade någon lösning efter uppsägningen. Linda beskriver en enorm stress för hela familjen.
– Det gjorde ont i kroppen och det gjorde ont i huvudet. Och det var ju hemskt för barnen, säger hon.
Hon försökte allt. Hon hade kontaktat den kommunala bostadsbolaget i Alingsås, men visste också att det normalt krävs uppemot tio år i kö för att få en större lägenhet där.
– Vi hade alldeles för kort kötid för att få något, säger hon.
Hon kontaktade även socialförvaltningen.
– De föreslog vandrarhem. Men då hade vi behövt avliva vår katt Ida som är 14 år.
Hon säger att det hade blivit dyrt också då de hade varit tvungna att bekosta det själva eftersom de har en egen inkomst. Linda har en timanställning som köksbiträde och Christer är truckförare på Volvo i Göteborg.
Här vet vi att vi får bo kvar
Men så kom plötsligt lösningen. Familjens lilla kötid räckte till en trea i Alingsås och för drygt två veckor sedan flyttade familjen in. Med tanke på det som varit låter Linda Vackenklint väldigt positiv när hon pratar om den nya tillvaron. Hon låter entusiastisk när hon beskriver området som lugnt och att det är nära till allt. Dessutom har boendet blivit betydligt billigare då de inte måste betala för saker som el, slamtömning och snöröjning.
– Barnen får dela rum, men det har de gjort hela tiden. Jag och min man sover i vardagsrummet, men vi trivs och här vet vi att vi får bo kvar.
Dottern har kompisar i det gamla området, åker dit ibland och sover hos kompisar. Själv har hon inte varit tillbaka. Hon vet inte riktigt hur det skulle kännas.
– Kanske lite konstigt att det inte är vårt hem längre, men nu är jag mest så lättad att det har löst sig.
- Om hyresvärden bara hyr ut en bostad gäller oftast inte hyreslagen. I stället tillämpas Lagen om uthyrning av egen bostad.
- Normalt är besittningsskyddet starkt när du hyr bostad. Men vid uthyrning av egen bostad har värden rätt att säga upp hyreskontraktet med tre månaders uppsägningstid om hen vill flytta in själv i bostaden alternativt sälja den.
- Du kan läsa mer om hur lagstiftningen fungerar här.