Annons

Deras radhus såldes i smyg – misstänker att försäljningen var en bluff

Burlöv Robin och Louise Wahlgren i Arlöv riskerar att slängas ut på gatan med sina fyra barn efter att hyresvärden sålt deras radhus i smyg. Familjens jurist menar att köparen agerar bulvan. Men köparens advokat håller inte med: "Verkligen inte. Han har för avsikt att flytta in".
Hyresnämnden i Malmö och Louise och Robin Wahlgren utanför sitt radhus i Arlöv.
Foto: Anders Paulsson

I slutet av maj fick Robin och Louise Wahlgren i Arlöv reda på att hyresvärden hade sålt deras radhus, vilket Hem & Hyra tidigare har berättat om. Två veckor senare fick de uppsägningen. Nu har familjen och radhusets nya ägare mötts i hyresnämnden.

Robin och Louise Wahlgren med sin jurist Jakob Holmesson på plats i Hyresnämnden i Malmö.
Robin och Louise Wahlgren med sin jurist Jakob Holmesson på plats i Hyresnämnden i Malmö.

På ena sidan i hyresnämndens sal: Robin och Louise, som med sina fyra barn riskerar att hamna på gatan. Två barn har olika diagnoser och är i stort behov av trygghet. Familjen har förgäves försökt hitta en ny bostad, men vill egentligen bara bo i kvar i det radhus de flyttade in i för åtta år sedan för att bilda familj.

På andra sidan: Köparen. En familjefar med två barn från Malmö. Har aldrig sett radhuset han nu köpt men fick ett bra pris. Säger att han vill helrenovera och flytta in innan året är slut.

Striden gäller: Vem som har störst rätt att bo i radhuset. Köparna eller familjen Wahlgren. Hade det varit en lägenhet i ett flerfamiljshus hade med största sannolikhet familjen Wahlgren kunnat bo kvar då besittningsskyddet i Sverige är väldigt starkt. I det här fallet har den tidigare ägaren dock taxerat om fastigheten från flerfamiljsbostad till småhus och då är besittningsskyddet betydligt svagare, vilket också hyresrådet Susanne Björkman Ragnarsson, påpekade i inledningen av förhandlingen i nämnden. I princip gäller: om den som äger huset vill bo där själv går det först. Och i det läget befinner sig nu familjen.

Robin och Louise Wahlgren sitter vid köksbordet hemma i sitt radhus.
Deras radhus såldes utan att de visste om det. Nu är fyrabarnsfamiljen uppsagd.

Tror inte köparen tänker flytta in

Robin och Louise Wahlgrens jurist vill därför att hyresnämnden ska pröva fallet som om radhuset i själva verket är en flerfamiljsfastighet. Och Jakob Holmesson, Hyresgästföreningens jurist som företräder familjen, menar tillika att det i själva verket rör sig om ett bulvanförhållande mellan den tidigare hyresvärden och köparen. Han menar att köparen inte tänker bo där själv.

– Jag tror inte att köparen ämnar att flytta in. Det är så det framstår som. Men jag vill inte utveckla det ytterligare just nu, säger Jakob Holmesson.

Annons

Enligt honom skedde försäljningen efter att familjen inte velat gå med på den hyreshöjning som den förra värden hade krävt, vilket den förra ägaren berättat om i Hem & Hyra. Under förhandlingen i nämnden tog familjens jurist även upp det faktum att köparen har flera domar och fängelsestraff bakom sig, vilket fick köparens advokat att reagera.

– Har detta någon relevans eller säger du detta för att smutskasta min klient? Det här är något som ligger bakom honom och som inte har med den här saken att göra, sade advokat Niklas Ernulf.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Familjens jurist Jakob Holmesson undrade även varför köparen köpt ett radhus utan att ha varit på visningen.

– Jag har fått ett protokoll från säljaren men det spelar inte mig någon roll hur det ser ut. Jag har sett ett annat radhus i området och jag kommer att renovera hela ändå, sade köparen om det.

Oense om när familjen fick veta

Varken köparen eller hans advokat ville kommentera fallet under pågående process.

Annons

– Vi har inget att säga nu. Det är en jobbig sits för båda parter, sade Niklas Ernulf efter förhandlingen.

Det är inte första gången hyresvärden har sålt av radhus i området. Men tidigare har det skett i samband med att folk har flyttat ut. Köparens advokat menade att familjen i minst ett år känt till att radhuset skulle säljas och därför haft gott om tid på sig att hitta en ny bostad. Familjen menar att det inte fick veta något förrän huset redan var sålt. Nu har de förgäves letat efter en ny bostad.

– Det är inte så lätt att hitta något för en familj med fyra barn. Och jag vill bo kvar i mitt hem, säger Robin Wahlgren.

Läs ocksåFamiljens hem såldes i smyg: ”Det är mina barn hyresvärden sätter på gatan”Louise och Robin Wahlgren står i trädgården utanför sitt rödteglade radhus i Arlöv.

Hyresnämnden försökte få parterna att komma överens om en förlikning men det lyckades inte under dagens förhandling. I stället planeras ett nytt sammanträde i nämnden.

Fakta: Kan jag bli uppsagd?

  • Hyresvärden kan i princip säga upp dig när som helst MEN du behöver inte flytta om det inte finns goda grunder för det.
  • I Sverige är besittningsskyddet starkt. Det innebär i korthet att du inte behöver flytta även om hyresvärden säger upp hyreskontraktet.
  • Skulle du bli uppsagd men inte vill flytta bestrider du uppsägningen och bor kvar tills en rättslig prövning är avslutad. Är du medlem i Hyresgästföreningen kontaktar du en jurist där så fort du får en uppsägning.
  • Men det finns situationer när värden kan få rätt mot dig. Det gäller bland annat om du inte har betalat hyran eller har betalat för sent. Om du har stört dina grannar eller misskött dig. Eller om huset ska rivas eller byggas om helt. Och, som i fallet i artikeln ovan, om den som hyr ut ett en- eller tvåfamiljshus ska bo i det själv.
Läs också Betalade alla hyror i tid – ändå vräktes fyrabarnsfamiljen två gånger på ett år Kortvarig glädje för fyrabarnsfamiljen – förlorar sitt hem för andra gången på ett år Glädjebeskedet - vräkningshotade Louise och Robin får bo kvar i sitt radhus: "Vi gråter av lycka" Dödssjuke "Kasse": Jag betalade svart för mitt hyreskontrakt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.