Annons

De flyttar från röken

Lidköping ​Efter 25 år i radhus hittade Yngve och Eva Svensson drömlägenheten där de skulle bo resten av livet. Men nu tycker de att hemmet blivit som ett fängelse. – Om inte detta ordnar sig måste vi flytta, säger Eva.

​Problemet uppstår när grannen röker. Lukten går upp till balkongen och in i Yngve och Evas lägenhet genom två friskluftsventiler och via ytterdörren, som har direktkontakt med balkongen.

Paret vill inte bråka med grannarna, utan tycker att boendemiljön är hyresvärden AB Bostäder i Lidköpings ansvar.
– Är det inte normal standard att kunna sitta ute på balkongen, säger Yngve.

Annons
ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär
Paret tyckte inte att värden lyssnade och vände sig till hyresnämnden.
Beslutet blev att bolaget ska installera kolfilter i fönsterventilerna mot gården och montera en skiva med tätning på gallergrinden mot trapphuset. Svenssons överväger att överklaga. Åtgärderna gör ju inte att de kan vädra lägenheten. Yngve tror att kravet på rökfria hyresrätter ökar i takt med att 40-talisterna lämnar sina villor.

AB Bostäder har dock inte märkt av någon efterfrågan enligt vd Mats Boström.
– Vi har inte diskuterat frågan, men det är både möjligt och troligt att vi inför regler om rökning i framtiden. Det blir i så fall aktuellt i nyproducerade fastigheter, säger han.

Annons

Läs också Juridiskt ombud: Därför ska hyresgästen inte betala för påstådda rökskador Enköpingsbo kunde inte vistas i sin lägenhet på grund av kedjerökande granne Har du hamnat i bråk med värden? Så fungerar hyresnämnden Hyresgäst slipper betala värdens rättegångskostnader – "ovanligt ärende" Folkbokförd i bostadsrätt i 30 år – får ändå behålla hyreskontrakt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.