Annons

”De har försökt vara humana”

Mölndal Renoveringar kan göras på olika sätt. I Krokslätt tycker den lokala hyresgästföreningen att dialogen med hyresvärden Skandia fungerat bra.
Foto: Gustaf Görfelt
I Vailet Jarlsmark och Dennis Corneliussons bostadsområde genomför Skandia Fastigheter renovering med bland annat stambyte. Det innebär både höjda hyror och en hel del stök, men Vailet och Dennis tycker att bolaget gjort ett bra arbete med att informera och även lyssna på sina hyresgäster.

– Det är klart, ingen gillar en hyreshöjning. Men på det hela taget tycker jag att det fungerat bra. Man får titta på standardhöjningen vi får och jämföra med vad det kostar att hyra i nyproduktion, säger Dennis Corneliusson.

Han bor i miljonprogramsområdet Mullvaden precis intill Krokslätts fabriker. Här genomför Skandia Fastigheter (före detta Diligentia) stambyte i 266 lägenheter. En byggprocess som pågått sedan i fjol och fortfarande rullar på.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Informationsmässigt började arbetet ännu tidigare, med möten i olika etapper.

– Redan från början sa de att man kunde välja på tre olika renoveringsnivåer; bara badrum, kök och badrum eller totalrenovering. Vi fick ut papper och kunde gå och titta i en exempellägenhet. De kom också med olika prov på bänkskivor, säger Dennis Corneliusson.

Vailet Jarlsmark, hans kollega i lokalföreningen, säger att det praktiska inflytandet från hyresgästerna egentligen var ganska litet. Förutom de tre nivåerna har man kunnat välja på några olika sorters kakel, men inte så mycket mer.

Annons
Läs ocksåLars renoverade lägenheten – tvingas flytta och riskerar att krävas på en halv miljonLars Friberg

– Till exempel så fanns det bara mörka köksgolv, inget annat. Och den nya badrumsdörren är vit, trots att våra övriga dörrar är träfärgade, säger Vailet Jarlsmark.

Duschkabinerna köptes in i minsta storlek även till lägenheter med större badrum, vilket varit en källa till missnöje. Det uppstod också protester mot hyreshöjningen, som ligger mellan 1 100 och 1 200 kronor för alla, även om man väljer miniminivån med enbart den obligatoriska badrumsrenoveringen.

– Det är klart, över tusen kronor mer i hyra är mycket om man är en gammal människa som bor ensam, säger Vailet Jarlsmark.

Läs ocksåEkparkett i köket - lyx eller standard? Ingrid stred för sin plastmattaParkettgolv. Bilden visar broschyr om renoveringen och Ingrid Edéus i köket.

Ändå tycker både hon och Dennis Corneliusson att bostadsbolaget och entreprenören Ranäng Fastighetsutveckling skött renoveringen bra. Dels känns ombyggnaderna nödvändiga och prisvärda, anser de. Men Skandia och Ranäng får även pluspoäng för att de hela tiden givit mycket information, och för sättet att lyssna och vara lyhörda under arbetets gång.

Annons

– De har försökt vara humana, de vill ju inte ha oss emot sig. När vi påtalar något får vi gehör, ofta åtgärdas det redan dagen efter, säger Vailet Jarlsmark.

En oväntad biverkan är även den sociala effekten av renoveringarna.

– Folk som bor här har börjat prata som skam med varandra på gården. Det gjorde de aldrig förut. Så även om det är rörigt och konstigt just nu, så är det ändå en positiv förändring, säger Vailet Jarlsmark. 

Läs också Elena klagade på mögel i fem år – nu vill Rikshem höja hyran för att fixa hennes badrum Hyresvärden om Lenas skräckdygn på toaletten: ”Helt fruktansvärt” Lena, 69, inlåst på toaletten i fyra dygn - värden struntade i slitna låset: ”Total panik”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.