Annons

De prisas för sitt arbete i Berga

Linköping Sahar Khalili och Nuri Aslan skapar trygghet och gemenskap i Berga med idrott som verktyg. Det är insatser som nu har gjort dem till Tryggvestipendiater.
Foto: Jenny Knutsson
Årets Tryggvestipendiat blev två: Nuri Aslan och Sahar Khalili.

Nuri Aslan hade fått i uppdrag att lura med sin kollega Sahar Khalili till vad hon trodde var ett viktigt möte. I själva verket skulle hon få ta emot årets Tryggve-pris i Stadshuset. Men snart visade det sig att Nuri Aslan blivit minst lika lurad själv, då även han kallades fram som pristagare.

– Va, jag? utbrast han när Fredrik Törnqvist, vd för kommunala bostadsbolaget Stångåstaden, läste upp motiveringen och Nuri Aslans namn.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Båda pristagarna var nominerade var för sig och vi kände att båda gör viktiga insatser och är välkända profiler. Därför blev det två Tryggve i år, förklarar Peter Grellsgård, trygghets- och säkerhetsansvarig på Stångåstaden.

Sahar Khalili är verksamhetsledare och Nuri Aslan verksamhetschef hos KFUM Linköping. Det är framför allt för deras engagemang för barn och unga i stadsdelen Berga som de nu prisas. Föreningen erbjuder möjlighet att träna olika idrotter och Sahar Khalili menar att det är ett viktigt verktyg i integrationsarbetet.

– Vi ska inte sticka under stol med att det är en utmaning, men föreningslivet är en nyckel. Det finns personer i de här områdena som inte litar på myndigheter till exempel. Idrotten är en väg att bygga förtroende, säger hon.

Läs ocksåFriad trots sms: "Jag ska skära sönder dina äckliga soffor och bränna ner din lägenhet"En sammansatt bild i ett kollage med silhuetter, sms och en sönderbränd spis.

Sahar Khalili har bland annat dragit i gång basketträning för tjejer.

Annons

– Det är speciellt och det behövs mycket kontakter med föräldrarna.

Sakta men säkert har gruppen växt och i dag spelar ett 20-tal tjejer i åldrarna sex till 17 år basket tillsammans. Men det är bara en del, KFUM erbjuder verksamhet inom ett tiotal olika idrotter.

Läs ocksåVärden övergav hyresgäster i sopkaos och smuts – nu dyker Oscar Properties upp igenEn dammsugare och ett överfullt soprum.

– Vi kommer att fortsätta jobba för att barn och ungdomar ska ha det bra i Berga, säger Nuri Aslan.

Sahar Khalili och Nuri Aslan arbetar heltid på KFUM. Men de lägger ner mer tid än så. Efter att företagare i Berga centrum slagit larm om problem med hot och snatterier finns de sedan i våras på plats flera kvällar i veckan för att skapa trygghet.

– Vi är också mycket i aktivitetsparken. De äldre ungdomarna tar lätt över där men vi skapar plats för de yngre och inte minst för tjejer, säger Nuri Aslan.

Annons

Nu hoppas han att verksamheten ska kunna få en lokal, en fast punkt att utgå ifrån, i bostadsområdet.

– Det kan vara i en idrottshall eller vad som helst.

Tryggvestipendierna överlämnades av borgmästare Helena Balthammar (S) och Fredrik Törnqvist. Priset består av ett diplom och ett presentkort på 5 000 kronor var. Och så förstås keramikbjörnen som är en symbol för stipendiet, som har delats ut på Tryggves namnsdag sedan 2001. Dessutom belönas KFUM som förening med 10 000 kronor.

Stipendiet har instiftats av Stångåstaden med syfte att uppmärksamma och stimulera insatser som skapar trygghet i flerbostadsområden. I juryn ingår representanter från bolaget samt från polisen, räddningstjänsten och Linköpings kommun.

Läs också Granne vaktade i porten – kvinna tvingades hoppa från balkong Så blev anonyma vittnesuppgifter avgörande när hyresgäst vräks: ”Problematiskt” Jurist stämde sin hyresgäst – tvingas själv betala flera hundra tusen: "Ren hämnd"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.