Annons

De prisas för sitt arbete i Berga

Linköping Sahar Khalili och Nuri Aslan skapar trygghet och gemenskap i Berga med idrott som verktyg. Det är insatser som nu har gjort dem till Tryggvestipendiater.
Foto: Jenny Knutsson
Årets Tryggvestipendiat blev två: Nuri Aslan och Sahar Khalili.

Nuri Aslan hade fått i uppdrag att lura med sin kollega Sahar Khalili till vad hon trodde var ett viktigt möte. I själva verket skulle hon få ta emot årets Tryggve-pris i Stadshuset. Men snart visade det sig att Nuri Aslan blivit minst lika lurad själv, då även han kallades fram som pristagare.

– Va, jag? utbrast han när Fredrik Törnqvist, vd för kommunala bostadsbolaget Stångåstaden, läste upp motiveringen och Nuri Aslans namn.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

– Båda pristagarna var nominerade var för sig och vi kände att båda gör viktiga insatser och är välkända profiler. Därför blev det två Tryggve i år, förklarar Peter Grellsgård, trygghets- och säkerhetsansvarig på Stångåstaden.

Sahar Khalili är verksamhetsledare och Nuri Aslan verksamhetschef hos KFUM Linköping. Det är framför allt för deras engagemang för barn och unga i stadsdelen Berga som de nu prisas. Föreningen erbjuder möjlighet att träna olika idrotter och Sahar Khalili menar att det är ett viktigt verktyg i integrationsarbetet.

– Vi ska inte sticka under stol med att det är en utmaning, men föreningslivet är en nyckel. Det finns personer i de här områdena som inte litar på myndigheter till exempel. Idrotten är en väg att bygga förtroende, säger hon.

Läs ocksåFrämmande män har adress i lägenheten – Josef anmäler men ingen hjälperJosef Knutsson anmäler felaktig folkbokföring

Sahar Khalili har bland annat dragit i gång basketträning för tjejer.

Annons

– Det är speciellt och det behövs mycket kontakter med föräldrarna.

Sakta men säkert har gruppen växt och i dag spelar ett 20-tal tjejer i åldrarna sex till 17 år basket tillsammans. Men det är bara en del, KFUM erbjuder verksamhet inom ett tiotal olika idrotter.

Läs ocksåVärden har låst in familjens ägodelar – efter tre månader är läget akut: "Vi har ingenting och barnen fryser"

– Vi kommer att fortsätta jobba för att barn och ungdomar ska ha det bra i Berga, säger Nuri Aslan.

Sahar Khalili och Nuri Aslan arbetar heltid på KFUM. Men de lägger ner mer tid än så. Efter att företagare i Berga centrum slagit larm om problem med hot och snatterier finns de sedan i våras på plats flera kvällar i veckan för att skapa trygghet.

– Vi är också mycket i aktivitetsparken. De äldre ungdomarna tar lätt över där men vi skapar plats för de yngre och inte minst för tjejer, säger Nuri Aslan.

Annons

Nu hoppas han att verksamheten ska kunna få en lokal, en fast punkt att utgå ifrån, i bostadsområdet.

– Det kan vara i en idrottshall eller vad som helst.

Tryggvestipendierna överlämnades av borgmästare Helena Balthammar (S) och Fredrik Törnqvist. Priset består av ett diplom och ett presentkort på 5 000 kronor var. Och så förstås keramikbjörnen som är en symbol för stipendiet, som har delats ut på Tryggves namnsdag sedan 2001. Dessutom belönas KFUM som förening med 10 000 kronor.

Stipendiet har instiftats av Stångåstaden med syfte att uppmärksamma och stimulera insatser som skapar trygghet i flerbostadsområden. I juryn ingår representanter från bolaget samt från polisen, räddningstjänsten och Linköpings kommun.

Läs också Kämpar för att få bo kvar i hus som ska rivas – och med avlopp som dömts ut Miljonbidrag ska ge guldkant till äldre – men boende undrar hur pengarna används: "Jag känner mig lurad" 3 tips från polisen - så skyddar du dig mot bedragare i hemmet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.