Annons

De protesterar mot allt högre hyror i Stockholm – ”redan svårt att hitta en lägenhet”

Stockholm ”Bostad åt alla” var ett av slagorden när flera hundra personer samlades i Stockholm under lördagen för att protestera mot marknadshyra. ”Hyrorna håller på att bli skyhöga,” säger Vilma Lusth, en av dem som slöt upp på Sergels torg.
Foto: Ida Karlsson
”Hyrorna håller på att bli skyhöga. Det är redan svårt att hitta en hyreslägenhet, ” säger Vilma Lusth, längst till vänster, som tillsammans med Clara Miranda Sinander och Elma Osmic demonstrerade på Sergels torg.

Vilma Lusth, Clara Miranda Sinander och Elma Osmic var på plats för att visa sitt stöd för hyresrätten, och för att protestera mot marknadshyra.

– Alla jag känner bor i hyresrätt. Men hyrorna håller på att bli skyhöga. Det är redan svårt att hitta en hyreslägenhet, säger Vilma Lusth.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Eva Fee som sitter i hyresgästföreningen Södermalms styrelse och är aktiv i kampanjen Nej till marknadshyra, var en av arrangörerna under lördagen.

– Vi har vunnit en delseger i och med att förslaget om marknadshyra för nybyggda lägenheter föll i somras, men hotet om marknadshyra är inte röjt. Förslaget kan plockas upp när som helst igen.

”Hotet om marknadshyra är inte röjt,” säger Eva Fee som sitter i hyresgästföreningen Södermalms styrelse och är aktiv i kampanjen Nej till marknadshyra.

Hon menar att det krävs en helt ny bostadspolitik.

– Vi tillhör en världsomspännande rörelse där folk demonstrerar för rätten att bo. Utan bra bostäder kan man inte komma åt våld, segregation eller andra samhällsproblem.

Annons

Rätten till bostad finns i grundlagen, understryker hon.

– Senast 2030 ska alla ha rätt till bostäder med rimlig hyra, enligt FN:s globala mål som våra politiker ställt upp på.

Läs ocksåTältaktion och protester mot marknadshyror

Hon ser en fara med förhandlingarna som pågår i Stockholm mellan Hyresgästföreningen och de allmännyttiga bolagen Familjebostäder, Stockholmshem och Svenska bostäder om ett nytt system som kallas Stockholmshyra.

Det innebär att hyran ska bestämmas utifrån ett poängsystem där bland annat läge, storlek, standard och service får större betydelse. I stället för en systematisering och justering uppåt och neråt riskerar det bli ett system för hyreshöjningar, menar hon.

– Hela systemet är riggat för hyreshöjningar.

Läs ocksåVarningen – så mycket dyrare kan det bli om marknadshyra införs
Kampanjen Nej till marknadshyra samlades till protest på Sergels torg under lördagen.

Sammantaget innebär det att stockholmare i allmännyttan kan drabbas av stora hyreshöjningar på 12-13 procent, enligt henne.

Annons

– Det är inte alls ett nollsummespel som sas från början. Det här kommer ovanpå alla andra hyreshöjningar, de årliga hyreshöjningarna och de som sker vid renoveringar och skulle drabba alla hyresgäster i de allmännyttiga bostadsbolagen i Stockholm. Man skulle få in högre hyror bakvägen på det sättet, säger hon.

Nu har det startats en namninsamling mot Stockholmshyra.

– Vi vill stötta förhandlarna så att de vägrar acceptera hyreshöjningar på grund av Stockholmshyra. Vi vill ge dem råg i ryggen att inte gå med på detta.

Bakom kampanjen Nej till marknadshyra som samlades till protest på Sergels torg under lördagen står bland annat en rad hyresgästföreningar i Sverige, Stockholms studentkårer, Vänsterpartiet i flera delar av landet, Rättvisepartiet Socialisterna, Nätverket Rädda Hyresrätterna och Ort till Ort.

Läs också Förslaget om marknadshyror slängs på tippen Korta köer till nybyggt: Så snabbt får du en hyresrätt – om du har råd Laura Purdy från USA har dåliga erfarenheter av fri hyressättning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.