HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Korta köer till nybyggt: Så snabbt får du en hyresrätt – om du har råd

Nyheter Det går ofta hyfsat snabbt att få en hyresrätt – om du har råd med en hög hyra. Nästan hälften av de bostadsbolag som deltagit i Hem & Hyras undersökningar svarar att den genomsnittliga kötiden till en nyproducerad lägenhet är mindre än ett år. En femtedel har just nu tomma nybyggda lägenheter.
Foto: Wikimedia commons
Kort kö om du har råd. Att få kontraktet en helt ny hyresrätt behöver inte vara så många månader bort - om du har råd med hög hyra.

Förslaget om fri hyressättning i nyproduktion fällde statsminister Stefan Löfven i en missförtroendeomröstning för en vecka sedan. Centerpartiet drog tillbaka sitt krav på att reformen ska genomföras, men i går lämnade statsministern in sin avskedsansökan. Nu blir det talman Andreas Norlén som får ställa in sin semester och via talmansrundor försöka hitta en regering som riksdagen kan tolerera.

Hur hyrorna ska sättas i nybyggda lägenheter har med andra ord stått mer i fokus än någonsin. Ett av argumenten för fri hyressättning ska göra att det byggs fler nya hyresrätter. Men i förra veckan presenterade Hem & Hyra en undersökning som visar att landets värdar tror att fria hyror varken leder till byggboom eller hyreschock.

Läs ocksåStrid om höjd hyra i hovrätten – "kommer att få stor betydelse"Jasmine Wounlund och Birgitta Miglander framför hyreshuset där de bor vid Kongahälla, Kungälv. De tog strid om höjda hyror med hyresvärden Balder, och fick rätt.

Förklaringarna som de 129 kommunala svarande bostadsbolagen anger till att reformen, som nu av allt att döma ser ut att hamna i papperskorgen, inte skulle ge så många nya bostäder är att hyrorna redan i dag är så höga i det som byggs nytt.

Det är också anledningen till att det relativt snabbt går att hitta ett förhandskontrakt till en nybyggd lägenhet, som har väsentligt högre hyror än äldre lägenheter. 29 procent svarar att kötiden i snitt är 0-6 månader, 16 procent att den är ett halvår till ett år. Blott 9 procent anger att kötiden är mer än tre år.
Bland bolagen som svarar att den genomsnittliga kötiden är mellan ett halvår till ett år finns bland annat bostadsbolag i Stockholm och Göteborg.

Läs ocksåBilliga lägenheter rivs för att ge plats åt nybyggenBostadskön i Varberg är lång och det är bra att det byggs fler lägenheter, tycker Annelie Bertilsson och Jörgen Karlsson. Men inte om det sker till priset av att äldre, billigare hyresrätter stryker med. På Krabbes väg har just detta skett. Hyrorna i de nybyggda husen är betydligt högre.

Robert Dicksons stiftelse i Göteborg har mellan sex månader och ett års kötid till deras nyproduktion.

– Ibland kan det gå ännu snabbare. Det beror på att hyrorna är högre och den mesta av vår nyproduktion ligger i ytterområdena, säger vd:n Mikael Jansson.

Som jämförelse är kön är mellan sju och tio år lång till stiftelsens äldre bestånd. I stadsdelen Haga ända upp till 25 år.

Läs ocksåDe protesterar mot allt högre hyror i Stockholm – "redan svårt att hitta en lägenhet"

– Yngre hyresgäster har kort kötid och oftast lägre inkomst än snittet. De blir i första hand hänvisade till dyrare nyproduktion i ytterstaden. Äldre välbeställda hyresgäster med lång kötid får ofta företräde till stora lägenheter med låg hyra i centrala Göteborg. Det är ett bekymmer som definitivt inte är bra för samhällsutvecklingen på sikt, säger Mikael Jansson.

En femtedel av de svarande bolagen har just nu tomma nybyggda lägenheter. De flesta av dem finns i mindre kommuner, men även bostadsbolag i mellanstora städer redovisar att man har enstaka vakanta nyproducerade lägenheter.

Svaren i undersökningen förvånar inte Martin Hofverberg, chefsekonom på Hyresgästföreningens riksförbund. Han påpekar att det redan i dag finns utrymme i dagens system för att ta ut höga hyror, exempelvis för nyproduktion. I små och medelstora städer ligger presumtionshyrorna, som baseras på produktionskostnaden, i praktiken på marknadsmässiga nivåer. I Stockholm skulle dock införandet av marknadshyror innebära ännu högre hyror i nybyggt, enligt Martin Hofverberg.
– Eftersom nya lägenheter redan är så dyra försöker vi hålla nere hyresutvecklingen. Vid de årliga förhandlingarna brukar dessa lägenheter få ett betydligt lägre påslag än äldre bestånd. Det får stor betydelse över tid, säger Martin Hofverberg.

Läs också Förslaget om marknadshyror slängs på tippen Sollentunabo fick lägenhet efter 16 dagar i bostadskön

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.