Annons

De räddade den välbesökta kvarterslokalen i Bergsjön

Göteborg Hyresvärden ville bygga om Hyresgästföreningens lokal på Siriusgatan till lägenheter. Men hyresgästerna kunde visa att lokalen numera sjuder av aktivitet. Nu är Simhopparen räddad.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
Mahmod El Haj och Mohamed Rage med sin dotter Fadumo Rage utanför Simhopparens lokal på Siriusgatan 96. Tillsammans med grannarna i området lyckades de rädda kvar den välbesökta kvarterslokalen, som Familjebostäder först ville göra om till lägenheter.

Beslutet slog ner som en bomb bland de boende i våras. Lokalen Simhopparen, som Hyresgästföreningen i åratal haft som sin egen på Siriusgatan 96 i Bergsjön, skulle byggas om till fem lägenheter.

Detta trots att lokalen varje vecka samlat hundratals barn och vuxna från närområdet, inte minst genom föräldraföreningen Bergsjöns studiecenter Läxhjälpen som huserar här.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det var rena chocken, vi tog lokalen för givet. Vi hade inte räknat med den här fajten överhuvudtaget. Att det vi byggt i tre år bara skulle monteras ner. Men vi har kämpat.

Anslagstavlan i entrén vittnar om alla aktiviteter som var i full gång innan pandemin slog till i våras.

Det säger Mohamed Rage. Han är ordförande för en av Siriusgatans två lokala hyresgästföreningar, själv förälder och engagerad i den välbesökta läxhjälpen.

Familjebostäder baserade sitt beslut på att lokalen användes för lite. I stället hänvisade bolaget till det kommande Aktivitetshuset i Bergsjön, där föreningar ska kunna boka in sig enligt samma modell som redan finns i Hammarkullen.

Läs ocksåGösta, 92 år, gick på matlagningskurs: ”Jag behöver äta lite mer grönt”

Men hyresgästerna accepterade inte beslutet. Siriusgatan bubblar sedan en tid av nyväckt engagemang, Simhopparen har blivit ett nav för flera olika verksamheter och de boende valde att kämpa för sin kvarterslokal.

Under våren har de manifesterat utanför bostadsbolagets områdeskontor, delat ut flyers på olika språk, satt upp trapplappar, skickat pressmeddelanden, gjort film på sociala medier, bjudit in lokalpolitiker och samlat namnunderskrifter.

Annons
”Här skulle det passa bra med en whiteboard.” Mahmod El Haj var pådrivande i kampen för att rädda Simhopparens lokal. Han har mängder av idéer om hur hans lokala hyresgästförening framöver ska kunna fylla rummen med ännu mer aktivitet.

Protesterna har i sin tur breddat nätverket mellan grannarna och fått nya förmågor att engagera sig. Det säger Mahmod El Haj, ordförande för den lokala hyresgästföreningen Simhopparen.

– Det är viktigt att de som bor här får vara med och bestämma. När de förstod att det här höll på att försvinna från området så har de fått upp ögonen för lokalen, och brinner för det här stället.

Samtidigt fick Familjebostäder en ny distriktschef i Bergsjön, Christian Nilsson. Han valde att ompröva beslutet sedan han fått klart för sig hur mycket verksamhet som faktiskt pågår. Nyligen kom beskedet: lokalen blir kvar. Villkoret är att Hyresgästföreningen fortsätter att hålla dörren öppen för andra aktörer, som i dag.

– De har jobbat för att öppna upp den här lokalen på olika sätt. Det är på den grundvalen vi väljer att omvärdera vårt beslut. Det är jätteviktigt för oss att det är bra verksamhet i de här lokalerna, att de används främjande för barn och ungdomar till exempel. Det ställer vi gärna upp på, säger Christian Nilsson.

Läs ocksåRisk för chockhyreshöjning efter renovering – Elin, 31: "De måste skämta!"Elin Grönlund är ordförande för den lokala Hyresgästföreningen på Assberg i Skene.

Före pandemin har läxhjälpen lockat minst 150 barn och tonåringar till Simhopparen varje vecka. Hyresgästföreningen har ordnat egna aktiviteter, och även kommunala Kulturskolan har sin verksamhet i lokalen. Men Mahmod El Haj har redan planer på hur verksamheten ska utvecklas ytterligare för hyresgästerna i området.

Övre Siriusgatan.

– Vi tänkte ha studiecirklar så att de lär sig språket, sykvällar, och kanske att kvinnorna kan ha matkvällar. Min tanke är att utse hyresgäster som kan ansvara för olika aktiviteter olika kvällar, så att det drivs på.

Annons

Samarbetet med Familjebostäder har faktiskt gynnats av vårens tvist, menar han.

– De fick lära känna oss och se att det här är något meningsfullt som vi brinner för, och som vi inte vill släppa. Kommunen lägger miljoner på projekt som kanske funkar, ingen vet. Polisresurser, bevakning, stängsel och bommar. Här har vi en lösning, från oss som bor här. Det är omöjligt att hitta något som matchar det.

Sett i backspegeln konstaterar Familjebostäders distriktschef Christian Nilsson att det finns skäl till viss självkritik när det gäller hur dialogen med de boende har gått till.

– Det kan aldrig bli för mycket dialog, tycker jag. Det har ju skett i det här fallet, i det som kallas boinflytandekommittén. Men eftersom händelsen blev som den blev tycker jag att man kan säga att den valda dialogmodellen inte har fungerat.

Fakta: Lokalen på Siriusgatan 96
  • Lokalen är 400 kvadratmeter stor. Rymmer över ett dussin rum, bland annat kök, datorrum, biljardrum, rum för tv-spel, filmrum och flera avskilda utrymmen för läxhjälp och studier.
  • Familjebostäder lånar ut lokalen till den lokala hyresgästföreningen Simhopparen, som omfattar övre delen av Siriusgatan.
  • Utöver Hyresgästföreningens egna aktiviteter används lokalen av Bergsjöns studiecenter Läxhjälpen och kommunala Kulturskolan. Just nu är den stängd på grund av corona, men annars är det folk här de flesta dagar i veckan.
  • På nedre Siriusgatan finns en mindre lokal, som används av den lokala hyresgästföreningen Segelflygaren.
Läs också Hyresgäst ringde störningsjouren 41 gånger och skrek ”åk hem till Afrika” till grannar – sägs nu upp från lägenhet Jätteuppgörelsen klar – nya hyror för 76 000 hushåll i Göteborg Domstolen har bestämt – pensionären Anette slipper ha barnfamiljer som grannar: ”Kaos och obehag i kvadrat"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.