HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

De skapade trivsel i soprummen

Blekinge I Bräkne-Hoby har bovärdarna gjort finrum av soprummen. Här är filosofin att det ska vara tryggt och trevligt när soporna sorteras och slängs. Och det har gjort skillnad.

Det må vara ruggigt och snöslaskigt utomhus men när bovärdarna Andreas Backteman och Mikael Olsson öppnar dörren till soprummet på Mölleskog är det svårt att inte skratta. Inte för att det hänger en kristallkrona i taket, eller att det finns gröna växter, pynt i fönstren, luktar gott och är rent, utan för vi möts av rolig julmusik. Korta slingor av exempelvis Baloos ”Var nöjd med allt som livet ger” och andra snuttar från Kalle Ankas jul.

– Vi har en sådan där ”shop-talker” som startar när man går in. Vi använder den gratismusik vi hittar och anpassar det efter säsongen. På våren har vi fågelkvitter, säger Andreas Backteman.

Läs ocksåSpelberoendet förstörde hans liv

Det hela började med att soprummet behövde fräschas upp för några år sedan. Det var som en mörk grotta, som bovärdarna beskriver det. Samtidigt rev Ronnebyhus en fastighet och bovärdarna insåg att där fanns fönster som de kunde ta tillvara på och montera in i soprummet.

– Det är viktigt med fönster. Det skapar en trygghet. Sedan vet man ju själv att det är trevligt med grönt, det ger trivsel, så vi ville satsa lite på stora plastväxter. En dag låg det en kristallkrona i soporna. Vi hängde upp den och tänkte att om någon vill ta den så får det vara så, men den har fått hänga kvar, säger Backteman.

I samarbete med återvinningsbolaget togs planscher fram för att visa vart allt ska sorteras. Väggarna målades vita och golvet blev ljust.

Läs ocksåSkuldsanering ökar i Jönköping och Kalmar

– Egentligen så är det ju enkla grejer. Det blir ljust och fräscht. Det har blivit trevligare för hyresgästerna och i dag tar de sig tid i soprummet i stället för att springa snabbt in och snabbt ut. Att det blivit trevligare har inneburit att även vi sparat både pengar och tid. Vi behöver inte längre lägga stor tid på städning, Det ligger inget på golvet längre som vi måste ta hand om. Hyresgästerna tar hand om rummet. Vi ser att de är måna om att det ska vara fint, och de har även pyntat själva i det, säger Backteman.

I dagsläget har bovärdarna ordnat totalt tre soprum i Bräkne-Hoby, på Mölleskog, Linjevägen och Svanstorp. Hyresgästen Irehn Svensson har fått uppleva skillnaden.

– Numera blir man glad när man går till soprummet. Jag har själv pyntat lite där, och även i tvättstugan. Det är för allas trevnad. Jag tycker att man kan ha det trevligt omkring sig även om man bor i lägenhet, säger hon.

Läs ocksåNationell riskanalys efter knivdådet i Malmö
Fakta: Bovärdarnas tips för ett fint soprum
  • Det är viktigt att det finns fönster. Det släpper in ljus och skapar trygghet både när man ska gå in och när man är i soprummet. Är lampan tänd så vet man att det är någon där inne.
  • Soprum är ofta mörka miljöer så använd ljusa färger. Även på golvet, vilket många missar att måla. Tänk smart. Det behöver inte vara dyrt med lite pynt. Återanvänd till exempel plastblommor om det har slängts. Med lite musik eller fågelkvitter skapas trevlig stämning. Här används en så kallas ”shop-talker”.
  • Med bilder på vad behållarna är till för blir det enkelt för hyresgästerna att veta vart de olika materialen ska läggas.
Läs också Hyresgäst vägrar släppa in hyresvärd Man riskerar sitt hem på grund av smuts och sopor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.