Annons

De svaga får allt svårare hitta egen bostad

Dalarna Bostadsbrist, flyktingkris, Migrationsverkets hyresersättning. Det är faktorer som gör bostadsmarknaden än svårare för personer med en redan svag ekonomisk och social ställning.
Det blir allt svårare för dem som redan har svårt att hävda sig på bostadsmarknaden att komma in hos hyresvärdar. Bland annat Migrationsverkets ersättning lockar hyresvärdar mer än ekonomiskt svaga hyresgäster. Foto: LENA MATTSSON

Hyresgästföreningen i region Mitt, där Dalarna ingår, hade under sista halvåret i fjol haft minst fyra ärenden där hyresvärdar plötsligt och utan giltig grund sagt upp permanenthyresgäster samtidigt som värdarna hyrt ut övriga lägenheter till Migrationsverket.

I Torsby i Värmland råder det in­gen tvekan. Hyresvärden Erik Jonsson hade endast sex av de tolv lägenheterna i fastigheten uthyrda och ville därför göra om fastigheten till asylboende. Han stack aldrig under stol med att det var för att tjäna mer pengar som han ville byta hyresgäster.
Alla hyresgäster valde att få kompensation och flytta utom 71-åriga Evy Hellqvist som bott i lägenheten sedan 2009.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyresgästföreningens jurister förberedde sig på att ta upp hennes principiellt viktiga ärende i hyresnämnden för att få svar på om värdar får göra så här eller om besittningsskyddet gäller. Men i månadsskiftet oktober-november bestämde sig även Evy för att flytta.

– Hade jag varit yngre hade jag gärna bott kvar, men nu är jag lite för gammal för sådant här. För egentligen är det spännande att få uppleva asylboendet, säger Evy.

Det här är andra gången på ett par år som Hyresgästföre­ningen i region Mitt haft chansen att pröva om värden vill hyra ut till Migrationsverket i stället, men där medlemmen till slut ändå valt att flytta.

Läs ocksåDyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat"

Tord, Pia och Yasmine har alla tre svårt att få hyra lägenheter eftersom de har betalningsanmärkningar. De bor i nedgångna hyresfastigheter på olika utflyttningsorter i Värmlands och Örebro län. Grannlägenheterna i deras hus hyrs redan ut till Migrationsverket.

Annons

De tre hyresgästerna blev alla plötsligt och utan till synes giltiga skäl uppsagda från sina lägenheter. 

– Jag tror att hyresvärden vill satsa på asylboende istället. Det är mer pengar i det än att fortsätta hyra ut till mig, säger Tord.

Läs ocksåNya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö"

Hyresvärdarna har inte i något av fallen angivit planer på att hyra ut till Migrationsverket som skäl för uppsägningarna men Hyresgästföreningen tror att det är pengarna som lockar. 

Migrationsverkets chef i Karlstad tycker att det är hyresvärdarna som ska ta ansvar för om hyresgäster blir uppsagda. Migrationsverket kontrollerar aldrig om någon sagts upp från lägenheten för att den ska kunna hyras ut till verket. Därför vet man inte mer än vad som gått att läsa i media om att permanenthyresgäster sägs upp.

– Jag har läst om den här problematiken, men vi själva har ingen kunskap om att det är så här det skulle gå till. Vi kontrollerar inte om någon bor där innan utan frågar om tillträdesdatum, säger Liselotte Anderberg som är verksamhetschef för Migrationsverket i Karlstad.

Annons

Borde ni kontrollera det?
– Jag tänker att det borde ligga på hyresvärden att behandla sina hyresgäster bra och följa lagarna. Det kan ju inte nästa hyrare ta ansvar för, säger hon.

Hyran som Migrationsverket betalar för en hyreslägenhet är alltid minst åtta procent högre än vad en permanenthyresgäst betalar. Därtill ska läggas att det ofta är hyresgäster med betalningsanmärkningar eller sociala problem som drabbas.

– Hyresvärdarna blir lockade av den höga ersättningen och marknadens normala villkor sätts ur spel. Det enda sättet att lösa problemet är att bygga fler bostäder, säger Pär Spånbo på Hyresgästföreningen.

Fakta: Besittningsskydd

Besittningsskyddet är starkt, det kan i regel bara hävas om du själv accepterar att flytta eller om hyresnämnden beslutar att du måste göra det. Det kan nämnden göra om du till exempel är sen med hyran, har stört dina grannar eller om fastigheten ska göras om till annan verksamhet än hyresboende.
Om asylboenden räknas som ”annan verksamhet” har hyresvärden rätt till uppsägning. Men det är inte prövat ännu.

Läs också Lättare få lägenhet om du har släkting på bostadsbolaget: "Korruptionsrisk" Tranemobon Bengt fajtas för sin tomma lya i Göteborg - "Rena rama Nordkorea" Så länge måste du köa till de mest populära adresserna – Jeannette väntade i 10 år

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.