Annons

Dyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat”

Nyheter Allt färre har råd att bo kvar när huset rustas upp. Merparten av landets kommuner förlorar minst en femtedel av hyresgästerna vid renovering, visar en rapport. Frågan är vart de tar vägen. "De billiga lägenheterna har redan renoverats bort", säger Karin Lindeberg på Hyresgästföreningen.
Foto: Getty Images
Att tvingas flytta till följd av renovering har blivit allt vanligare.

I spåren av det senaste decenniets renoveringsvåg har ett nytt begrepp fått fäste: ”renovräkning”. Renoveringar som höjer hyran så mycket att människor inte längre har råd att bo kvar.

Ordet myntades i samband med att landets slitna miljonprogramsområden började rustas upp, vilket i vissa fall lett till hyreshöjningar på över 50 procent.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Den tidigare regeringen begärde en utredning för att ta reda på hur många som faktiskt flyttar i samband med renoveringar. Utredningen har nu lagts ner – men Hem & Hyra har tagit del av siffrorna.

Föreningen Alla ska kunna bo kvar demonstrerar på Järntorget. Arkivbild.

Boverket har frågat alla kommuner som genomfört större renoveringar i allmännyttan de senaste fem åren hur många av hyresgästerna som bor kvar efteråt.

Svaren visar att 60 procent av kommunerna haft ett tapp på 20 procent eller fler av de ursprungliga hyresgästerna efter renovering. En dryg femtedel av renoveringarna slutade med att 40 procent eller fler flyttade.

Läs ocksåTillsammans har de bott 110 år i huset – nu vill värden kasta ut demBoöbolagen fick inte igenom sin hyreshöjning. Då fick alla hyresgästerna ett brev om att de är uppsagda.

”Mycket oroande”

Det är en tydlig skillnad jämfört med för tio år sedan, när Hem & Hyra gjorde en liknande undersökning. Då slutade mer än hälften av alla renoveringar med att så gott som alla hyresgäster bodde kvar.

Karin Lindeberg, bostadspolitisk chef på Hyresgästföreningen, är mycket bekymrad över utvecklingen.

– Att renovräkningar nu fått ordentligt fästa på bostadsmarknaden är inte förvånande men mycket oroande. Vi har sett den här tendensen i många år, att det är oerhört många som inte kan flytta tillbaka.

Läs ocksåHyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta”Den svenska artisten Loreen efter Eurovisionvinsten i Liverpool 2023 samt Hyresgästföreningens logga.

Att tvingas lämna sitt hem kan vara både traumatiskt och skjuta livsplaner i sank. Men den stora frågan är vart alla människor som inte har råd att bo kvar ska ta vägen, resonerar hon.

– De billiga lägenheterna har redan renoverats bort. Vi har sett att människor i stället hamnar i andra- och tredjehandsboenden, vilket ökar utsattheten ännu mer och i slutändan ofta blir dyrare.

Annons

”Måste avsätta resurser”

Mycket talar för att det kan bli än värre. En stor del av miljonprogrammets lägenheter är fortfarande orenoverade, med nya hyresgäster på tur för chockhöjningar.

– Det är inte rimligt att de ska behöva betala renoveringskostnaderna. Bostadsbolagen måste avsätta resurser för detta och kunna erbjuda de hyresgästerna olika ombyggnadsnivåer.

Faktum är att det blivit allt vanligare inom allmännyttan att erbjuda olika nivåer på renoveringen. För tio år sedan erbjöd bara var sjätte bostadsbolag möjligheten. I dag låter 40 procent av de kommunala bolagen hyresgästerna välja i någon mån.

Karin Lindeberg, Hyresgästföreningens bostadspolitiska chef.

Chans att byta

Statistiken över hur många som flyttar måste också tolkas med försiktighet, menar Lena Liljendahl, expert på bostadsfrågor hos Sveriges Allmännytta.

Att det sker viss omflyttning i samband med renoveringar är inte konstigt. Därtill byter folk naturligt hemadress över tid, vilket måste vägas in i siffrorna.

– Många tar i samband med renovering tillfället att tänka över om lägenheten verkligen är lämplig för dem. Dels kan det kännas stökigt att bo kvar under en renovering och dels kanske man får en chans att byta.

Vid stegvisa renoveringar är det inte ovanligt att värden erbjuder flytt till en närliggande lägenhet, berättar hon.

– Särskilt bland äldre händer det ofta att man bor för stort och får chansen att flytta till en nyrenoverad, bättre lämpad bostad en port bort, säger Lena Liljendahl.

Annons
Lena Liljendahl, expert inom boendefrågor på Sveriges Allmännytta.

Hur ser ni på att andelen människor som flyttar ökar?
– Om det är så att många flyttar för att de inte har råd att bo kvar så är det oroande. Det är ett väldigt stort problem att det är så dyrt att bygga och renovera.

Vart ska alla människor som inte har råd att bo kvar ta vägen?
– Att få fram billiga bostäder är en utmaning när renoveringskostnaderna är så höga. Men det är inte ett alternativ att låta hus förfalla. Där måste samhället träda in.

”Kommer bli tufft”

Enligt Lena Liljendahl är det djupt orättvist att den som äger sitt boende kan använda rotavdraget vid renovering, medan hyresgäster står lottlösa.

Därtill vill Sveriges allmännytta införa skattefria underhållsfonder, som gör det lättare för fastighetsägare att spara till renoveringar.

– Bostadsbidraget behöver också ses över. I dag räcker stödet från samhället inte till.

Hyresgästföreningen vill i sin tur ha ett ökat bostadsbyggande och ett ökat inflytande för de boende. Samtidigt står man fast vid målsättningen att det i framtiden ska finnas ett nollalternativ vid renovering, där hyran inte höjs alls.

– Vi såg inte några nollprocentiga höjningar i samband med renoveringar i år. Det här är ett långsiktigt arbete, och vi vet att det kommer bli tufft, säger Karin Lindeberg.

Så här kan du göra för att slippa hyreschock vid renovering

Läs också Risk för chockhyreshöjning efter renovering – Elin, 31: "De måste skämta!" Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Därför kan det byggas rum utan fönster redan nästa år: "Sämre än poliscell"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.