HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

De syr ihop gemenskap i Berga

Linköping Det började som ett integrationsprojekt med fokus på handarbete och samtal. Men vid sidan om symaskinerna pågår numera även läxläsning på träffarna i Berga.

Det knackar lätt på fönstret till källarlokalen på Hovetorpsgatan i Linköping. Det betyder att ytterligare en deltagare är på ingång och vill bli insläppt. Det är Layla Abdule som kommer. Hon har en gul kasse med sig och i den finns olika tyger. Hon är otålig och vill komma i gång direkt med dagens projekt, att sy en klänning.

Sedan några månader tillbaka träffas kvinnor från framför allt Somalia en gång i veckan i lokalen. De syr, stickar, dricker te och pratar. Initiativet kommer från Hyresgästföreningen och ABF.

Läs ocksåLiten förening i Sandviken förhandlade fram lägre höjning än HyresgästföreningenSandvikenhus logga och porträttfoto på vd Stefan Lundqvist.

– Det var sömnadscirkel här förut men den lades ner, berättar Karin Sandin Dahlgren, verksamhetsledare på ABF Östergötland.

Symaskiner och annan utrustning fanns fortfarande på plats och hon tyckte att det var synd att det inte utnyttjades mer. Samtidigt utlyste Hyresgästföreningen möjligheten att söka bidrag ur en fond för integration och gemenskap i bostadsområden.

Flera ledare engagerades och projektet beviljades 18 000 kronor i bidrag. Pengarna går framför allt till inköp av material och begagnade symaskiner och maskinservice. Ledarna arbetar helt ideellt. Deltagarna bjöds in genom mun till mun-metoden och via andra föreningar med verksamhet i Berga.

Läs ocksåOtäck lukt tvingar Marina och dottern att fly hemmet: "Vi har sovit i tvättstugan"En kvinna i övre 50-årsåldern i förgrunden och en yngre kvinna i bakgrunden. Bilden är tagen i ett kök.

– Tanken var att vi skulle lära ut sömnad och låta deltagarna göra lite enklare projekt som till exempel kuddar. Men numera tar de med sig sina egna arbeten. Det kan vara kläder som ska lagas eller läggas upp till exempel, förklarar Kersti Nordangård, en av fyra ledare som är engagerade i verksamheten.

Annons

Layla Abdule klipper till sitt tyg och tar plats vid en av symaskinerna. För henne betyder träffarna både nytta och nöje. Det är en möjlighet att umgås med andra kvinnor och hon tycker också att hon lärt sig mycket.

– Jag kunde inte sy på maskin förut, men det är jättebra att jag har fått hjälp att lära mig det. Det är roligt att sy, säger Layla Abdule och berättar att hon planerar att köpa en egen symaskin.

Läs ocksåMagnus bor i storstadsområdet där snitthyran rusat snabbast: ”Du får ju ett urval”Magnus Taube lägger halva pensionen på sin nybyggda trea på Packhusgatan i Malmö.

Efter en stund dyker Laylas dotter Randa Ali Mohamed upp. Hon gillar också att sy och gör det ibland men det är inte mest därför som hon och hennes vänner också brukar komma till träffarna.

– Efter ett tag visade det sig att det finns ett stort behov av läxhjälp, säger Eleonore Gustafsson.

Hon engagerades för att lära ut hur man stickar, men ägnar numera nästan all tid under träffarna åt de yngre deltagarna. Den här dagen pluggas det svenska, matte och biologi.

– Vi ska svara på frågor om fett och varför kroppen behöver det, säger Amina Ibrahim och visar sin biologiuppgift från skolan.

Annons

Eleonore Gustafsson ger tips om hur hon kan hitta svar.

– I stora familjer kan det vara svårt att få lugn och ro att göra läxan hemma, säger Eleonore Gustafsson.

Den här kvällen deltar drygt tio barn och vuxna i verksamheten. Karin Sandin Dahlgren bedömer att den skulle kunna växa men att det är svårt att få tag på ledare.

Projektet pågår formellt året ut, men Karin Sandin Dahlgren räknar med att träffarna kommer att kunna fortsätta även efter det.

Läs också Skenande snitthyra i fattigaste stadsdelen: ”Håller på att få slut på rimligt prissatta hyresrätter” Så snabbt rusar hyrorna i fattiga stadsdelar – småbarnspappan Khaled: ”Hur ska folk överleva?”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.