De tog med sig hemmet till torget

Linköping Det byggs för lite och det är för svårt att få bostad i Linköping. Det menar Hyresgästföreningen som vill sätta bostadsfrågan i fokus genom att placera en lägenhet på Stora torget.
Foto: Jenny Knutsson
, ,

Den offentliga lägenheten, en container som inretts som en liten enrummare, turnerar landet runt som en del i Hyresgästföreningens försök att lyfta bostadsfrågan inför höstens val.

– Vi vill visa på att om man vill bosätta sig i Linköping så får man ta med sig en egen lägenhet, säger Hyresgästföreningens regionordförande Björn Johansson.

Läs ocksåHyresgästföreningen stäms – vägrar lämna ut alla handlingar om hyranNiclas Sundell, Hyresgästföreningen och Sebastian Ländin, Urban Rights.

Linköping är en av de orter där det råder bostadsbrist, enligt föreningen, som bland annat hänvisar till en nyligen genomförd undersökning som Dagens Nyheter låtit Statistiska centralbyrån göra. Den visar att det saknas 2 889 lägenheter i kommunen om man jämför befolkningsutvecklingen med hur mycket som har byggts.

Björn Johansson tycker att politikerna har och har haft för dålig beredskap och inte sett till att det byggts tillräckligt.

Men det är ju inte politikerna som bygger hus?

Läs ocksåDroppen blev när två tvättmaskiner blev en: "Går inte i ett hyreshus"En kvinna tar ut tvätt ur en tvättmaskin. En annan kvinna står bredvid.

– Nej, men de står för mycket av förutsättningarna, säger Björn Johansson.

De nuvarande skattereglerna gör att hyreslägenheter inte är tillräckligt attraktiva att bygga, anser han och menar att det är en av orsakerna bakom bristen.

När vännerna Anna Eriksson och Johan Fors jämför sina erfarenheter märker de att situationen på bostadsmarknaden i Linköping har förändrats under senare år.

Läs ocksåKritiserad förhandlingsmodell ska utvärderas interntHyresgästföreningens förbundsstämma 2025.

– Jag har haft min lägenhet i 19-20 år någonting, sedan jag gick ut gymnasiet. Det var inte så svårt att få bostad då, säger Johan Fors.

Anna Erikssons upplevelse ser annorlunda ut. Hon behövde en lägenhet snabbt efter en separation. Det var för fem år sedan.

– Då var det svårt. Min pappa hjälpte mig så jag fick lägenheten genom kontakter, kan man säga.

Problemen i hennes bostad har varit, och är, många. Elkontakter som ger henne stötar och oslipade golv som ger stickor i fötterna är några exempel. Hon har också upplevt vattenskada och låg inomhustemperatur. Men lägenheten ligger centralt och Anna trivs med grannarna. Hon väljer därför att bo kvar, trots allt.

Till helgen flyttar den offentliga lägenheten till Norrköping. Enligt Statistiska centralbyråns undersökning är situationen besvärligare där än i Linköping.

– Men i Linköping har det varit brist så länge, ända sedan universitetet kom. I Norrköping är man nog överrumplade. För bara några år sedan var det överskott på bostäder där, säger Hyresgästföreningens Björn Johansson.

Läs också Så ska hyresgästernas trygghet bli en valfråga: ” Vi står vid ett vägskäl” Trots chockhöjningar: Hyresgästföreningen ska inte förhandla parkeringshyror

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.