Annons

De vill frigöra stora hem

Umeå Bostaden försöker locka ­gamla hyresgäster till nybyggda ­lägenheter. Tanken är att stora bostäder med sansad hyra ska frigöras för en ny generation hyresgäster.
Foto: Bostaden
Anders Hugosson på Bostaden hoppas att många ska välja att flytta till nya huset på kvarteret Mården, Öst på stan.

Det finns hyresgäster som inte har råd, eller lust, att hyra en nybyggd lite större lägenhet. Samtidigt finns det ganska många ­hyresgäster som hyr stora lägenheter i ett äldre bestånd och som kan ha råd att flytta till ett nybygge, eller skaffa ett mindre boende. Därför har ett stort antal hyresgäster hos Bostaden i Umeå i mitten av ­januari fått ett erbjudande om att ­flytta in i ett antal utvalda lägenheter i bolagets nya hus på Östra Norrlandsgatan, Öst på stan.

Men det handlade inte i ­första hand om att ragga hyresgäster till det nya huset. Det var en ­speciell grupp som fick erbjudandet. De som fick brevet bor i större ­bostäder, fyror, femmor och sexor. Gemensamt för dessa lägenheter är att det är lite sämre ­tillgänglighet i dem. Därmed också lite lägre hyra vilket efterfrågas.
– Vi vet att större lägenheter med en relativt låg hyra är intressanta. På det här sättet vill vi försöka frigöra ett antal just större lägenheter, som då har lite sämre fysisk tillgänglighet, till exempel ingen av hiss. Då ger vi andra i vår bostadskö möjlighet att hitta ett passande boende, säger Anders Hugosson, marknadschef på Bostaden.
– Äldre bostäder med lägre avgifter blir helt enkelt tillgängliga för en ny generation hyresgäster som varken kan eller vill betala för en nyproducerad lägenhet. Det möjliggör också för hushåll att flytta till ett boende som passar dem bättre.

Annons
ANNONSLånestrategier för hyresgäster

Bostaden har inför det här projektet kikat på Helsingborgshem, som genomfört liknande test, med gott resultat.
– Helsingborgshem har arbetat med flera sådana här projekt. Och det har blivit lyckat. Bland annat har unga kunnat komma in på bostadsmarknaden. Nu hoppas vi kunna få bra resultat här också, säger Anders Hugosson.
Det ser ut som om intresset varit bra. Drygt tio befintliga hyresgäster har nappat på erbjudandet och kommer att erbjudas en lägenhet i kvarteret Mården.
– Det är tydligt att det finns ett intresse bland ganska många av våra hyresgäster i det äldre beståndet, att bo i en nybyggd bostad. Det är jätteroligt, säger Elin Olsson, informatör hos Bostaden.

Hyresgästföreningen menar att Bostadens flyttkedjetest, visar att det är klokt att inte sälja ut fastigheter i det gamla beståndet.
– Det här projektet visar ju tydligt att Bostaden insett hur viktigt det är att ha en bredd i sitt bestånd. Det behövs även billigare lägenheter för att bostadsmarknaden ska fungera, säger Kerstin Granberg Lundgren, ordförande i Hyresgästföreningen Södra Västerbotten.
– Nu är det bara ett test. Och vi ska följa det noga.

Annons
Fakta: Flyttkedja

• En flyttkedja uppstår när man bygger nya bostäder och de som flyttar in i denna lämnar en annan bostad efter sig, där någon annan kan flytta in.
• Fördelarna med flyttkedjor är dock föremål för diskussioner. Vissa menar att effekten är försumbar, medan andra ser det som en lösning på bostadsbrist.
Källa: Wikipedia

Läs också Miljöinspektörerna kämpar för en bättre boendemiljö Hyr för en spänn – ett erbjudande som inte gick hem: "Stolt att vi försökte" Gratis kommunal bostadskö försvinner och ersätts av större som kostar Mamma tvingas söka skydd från våldsam son – kämpar för lägenheten i domstol Du åldras snabbare i hyresrätt – ny studie får kritik: ”Inte säkerställt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.