Annons

De vill stoppa massflykt från Åkra

Sala Hyresgästerna på Åkra kan chockas av hyreshöjningar med 1 000-3 000 kronor i månaden när renoveringarna fortsätter i området. Många kommer i så fall inte att ha råd att bo kvar. Hyresgästföreningen vill nu undersöka alternativa lösningar.

Salas största bostadsområde Åkra är ett typiskt miljonprogramområde med bostäder från 60-talet som nu är i stort behov av en stamrenovering för flera hundra tusen kronor per lägenhet.

Till den första etappen med cirka 160 lägenheter fick Salabostäder statligt renoveringsstöd. Hyreshöjningarna kunde därför begränsas. Under sju år får hyresgästerna i de renoverade lägenheterna en rabatt som motsvarar ungefär två tredjedelar av ökningen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det innebär att de i alla fall får sju år på sig att söka en ny bostad om de inte kan bo kvar, konstaterar Roger Wallin i styrelsen för Hyresgästföreningen i Sala-Heby.

Men när renoveringsarbetet nu etappvis fortsätter med byte av stammar, fönster, dörrar, el, köksutrustning med mera sker det utan statligt stöd och rabatter. Inom Hyresgästföreningen är man allvarligt oroade för konsekvenserna.

Många av de som bor i Åkra är utrikesfödda som inte hunnit etablera sig i samhället fullt ut eller pensionärer med svaga inkomster.

Läs ocksåUppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet

– Gamla människor som bott här i 30-40 år får kanske inte råd att bo kvar. Det vore alldeles förskräckligt, säger Birgitta Englund i Hyresgästföreningens styrelse.

I en liten stad som Sala saknas det dessutom alternativa bostäder att flytta till. Det går alltså inte att bli så kallad urban nomad genom att flytta vidare till billigare, orenoverade lägenheter inom kommunen. Då blir det i stället flytt till en annan ort med bredare utbud av bostäder som gäller.

Annons

– I så fall är alla förlorare: Sala kommun, Salabostäder och hyresgästerna.

Läs ocksåViveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

Roger Wallin och Birgitta Englund misstänker att det för många i Åkra som står på tur för att få sina lägenheter renoverade fortfarande är okänt vilka kostnadsökningar som väntar. Något som bekräftas av Basel Kordi, som bor i en trea tillsammans med föräldrar och syskon.

– 2 000 kronor mer i hyra? Oj! Det är det nog inte många här som vet om. Jag förstår inte hur det ska gå till. De som bor här har det inte så bra ställt ekonomiskt. Det blir svårt, mycket svårt.

Kompisen Joseph Yacoub konstaterar att många som bor i Åkra också är dåligt insatta i vad som är på gång på grund av problem med språket och själva inte kan göra sina röster hörda.

– Därför är det jättebra att Hyresgästföreningen finns och tar tillvara allas intressen, säger han.

Hyresgästföreningens taktik just nu är att i första skedet göra hyresgästerna uppmärksamma på vad är på gång och sedan försöka få till en renovering som hyresgästernas har inflytande över.

– Folk ska kunna bo kvar, både på kort och lång sikt. Det måste vara målet, säger Roger Wallin.

Annons

Han ifrågasätter om det är nödvändigt att renovera för 50 år framåt och låta det bekostas av dagens hyresgäster.

Varför inte göra som Knivstabostäder som fått stor uppmärksamhet för sin enklare modell kallad Bokvar med bland annat relining, en ny invändig hinna i rören, som förlänger stammarnas livslängd med 25 år och med separata hyresförhandlingar för bo kvar-husen, resonerar Wallin.

Eller också kanske det handlar om att pausa hela projektet i väntan på en ny omgång statsbidrag eller att ta ut höjningarna i små försiktiga steg genom en betalningstrappa som inte är för brant.

Ett ägartillskott av pengar från Sala kommun till Salabostäder motsvarande det bortplockade statsbidraget är en annan variant som Hyresgästföreningen kan tänka sig som en lösning.

– Det viktigaste är att hyresgästernas får inflytande och att renoveringarna görs på ett sådant sätt att folk slipper flytta för att de inte har råd att behålla sina hem, tycker Birgitta Englund och Roger Wallin.

Fakta: Nya hyror

Några exempel från första etappen som genomförts med de statsbidrag och den sjuåriga rabatt som fanns tidigare:

Lgh      Tidigare hyra   Efter rust   Rabatt

Etta (36 kvm)   3 100    3 928         576

Tvåa (71 kvm)  5 205    6 875        1 124

Trea (80 kvm)   5 847    7 681        1 267

Fyra (96 kvm)   6 846    9 003       1 526

Läs också Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg" Jätteuppgörelsen klar – nya hyror för 76 000 hushåll i Göteborg Överenskommelse med Västerstaden: Nu slipper hyresgästerna Vilda Västern-hyra

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.