Annons

Delat ansvar för att alla ska få bostad

Nyheter Bostadsbidraget behöver ändras. Dessutom måste kommuner och hyresvärdar ta sitt ansvar så att fler låginkomsttagare kan få bostad, enligt en ny rapport.

Vem tar ansvar för att alla får en bostad?

Det har varit den övergripande frågan för en projektgrupp där Sveriges kommuner och landsting, de kommunala bostadsbolagens organisation Sabo, privatvärdarnas organisation Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen Riksförbundet har samarbetat.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Bakgrunden är att allt fler personer behöver stöd för att få en bostad. Förr handlade det mest om missbrukare. Nu drabbar det om bredare grupper, till exempel psykiskt sjuka, nyskilda, hushåll med svag ekonomi, nyskilda och nyanlända flyktingar. 

Svaret på den övergripande frågan är att kommunerna enligt lagen har ansvar för bostadsförsörjningen, men för att det ska fungera i praktiken måste man ha en god samverkan med både kommunala och privata hyresvärdar.

– Vi har sett att det fortfarande är framför allt allmännyttan som ställer upp med lägenheter. De privata fastighetsägarna borde ta ett större ansvar, säger Anders Konradsson, chef för Boendeenheten på Hyresgästföreningen Riksförbundet.

Annons
Läs ocksåNya larmsiffror: Ensamstående föräldrar har inte råd att äta sig mätta - "Otryggt, inte mycket kvar"

Han ser rapporten som en tipskatalog för kommuner och fastighetsägare. Projektgruppen har lyft fram åtta olika kommuner som försöker lösa problemen på olika sätt.

Ett exempel är Norrköping, där kommunen  garanterar att den går in och löser eventuella problem om hyresvärdarna hyr ut till personer som annars inte skulle fått bostad. I och med att det fungerar lämnar nu privatvärdarna betydligt fler lägenheter än förut.

Ett annat exempel är Jönköping, där kommunen när den säljer mark ställer krav på att tio procent av nyproduktionen ska lämnas till socialförvaltningen.

Läs ocksåFalska uppgifter gav sjubarnsfamilj bostadsbidrag - rekordmånga polisanmälningar i landetSiluettbilder samt Försäkringskassan och polisen för att illustrera bidragsbrott kopplat till bostadsbidrag.

Men gruppen tycker också att staten ska ta ett ansvar, bland annat genom att se över bostadsbidraget. I dag är det framför allt ensamstående med barn som får bostadsbidrag.

Annons

– Många av de som har svårt att få bostad har inte barn. Det är klart att ett bättre bostadsbidrag skulle underlätta för dem. Om man har dålig ekonomi är det svårare att sköta hyresbetalningar så att man får behålla bostaden, säger Anders Konradsson.

Ladda ner hela rapporten här.

Läs också Hyresgäst lurade till sig 324 000 kronor i bidrag – mannens fängelsevistelse avslöjade henne  Här jobbar lokalbefolkningen stenhårt för att undvika polisens lista: ”Idrott kan vända trenden” Vädrets makter: Orörd snö avslöjade bidragsfuskaren

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.