HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Deponering kan vara ett farligt beslut

Jönköping Om värden vägrar åtgärda brister i lägenheten kan man deponera hyran hos länsstyrelsen. Men det är inte riskfritt och i värsta fall kan man förlora sitt hem. Hem&Hyra har kartlagt vad deponering innebär och vilka risker det kan medföra. 

Efter inrådan från Hyresgästföreningen deponerade en hyresgäst på Öland sin hyra. Men hyresnämnden och hovrätten ansåg att det inte skett på ett korrekt sätt. Det hela slutade i en tragedi för hyresgästen som förlorade sitt hyreskontrakt. Nu ser därför Hyresgästföreningen över sina råd när det gäller deponering.

Att deponera hyran är en möjlighet man har som hyresgäst om värden vägrar åtgärda brister. Då kan man ansöka om att deponera en del av hyran hos länsstyrelsen. Men det finns ett par viktiga saker att tänka på som hyresgäst. Det måste finnas en brist som motiverar en nedsättning av hyran. Du måste ha gett värden en chans att åtgärda bristen. Hyra och deponering måste betalas i rätt tid. Värden måste förstå att den obetalda delen kvittas mot bristens värde. Du ska även redovisa hur summan beräknats. 

Läs ocksåAthena vill skaffa elbil men kan inte: "Fel att det är enklare för dem i villa"

– Det är viktigt att meddela värden om allt detta innan. Det kan ju vara så att du betalat in mindre för att du inte har pengar. Värden måste få veta att du deponerar och varför, säger Carl Olof Nilsson Öhrnell, hyresråd på Hyresnämnden i Jönköping.

Att deponera hyran är relativt ovanligt. Det visar Hem&Hyras kartläggning. Mellan 2014 och 2018 var det endast 11 personer som deponerade delar av sina hyror i Jönköpings län. Under samma period i Kalmar deponerade 20 privatpersoner delar av sina hyror. I Jönköping gjorde de 11 hyresgästerna sammanlagt 32 deponeringar. Det minsta beloppet var på 100 kronor och det högsta på 18 000 kronor. Fem av hyresgästerna har fått tillbaka hela sitt deponerade belopp. Tre av dem har fått tillbaka delar av det deponerade belopp efter beslut i tingsrätten eller hyresnämnden. Ytterligare tre ärenden är inte avslutade.

  De flesta ärenden går till domstol. Om hyresgästen får rätt betalas den deponerade hyran tillbaka till hyresgästen. Om värden får rätt går pengarna till värden. Ibland sker en förlikning, säger Peter Blomsterberg som handlägger deponeringsansökningar på Länsstyrelsen i Jönköping.

Läs ocksåHyresgästerna på trygghetsboendet i Uddevalla får inte tillbaks överhyran"Jag borde få arvode från Hyresgästföreningen, för jag har gjort deras jobb, säger Karl Olsson Tiljander i Uddevalla, efter att han fått rätt i hyresnämnden. Nu ska Hyresgästföreningen förhandla för Karls 69 grannlägenheter.

En anledning till att få deponerar, är att det som enskild hyresgäst är svårt att sätta sig in i det rättsliga samtidigt som det finns risk för ödesdigra konsekvenser om det blir fel.

– Det är en sak att tvingas betala tillbaka till hyresvärden det man deponerat. Men man kan även förlora lägenheten. Så som bostadsläget är i dag så tror jag att många som kikar in genom den luckan kanske tänker att nej, det här ska jag inte ge mig in på, säger Carl Olof Nilsson Öhrnell.

När det gäller själva summan finns det, vid en rättslig prövning, en marginal om du gjort fel.

Läs ocksåDuschade fast brunnen var tilltäppt – orsakade skada för 400 000 kronor

– Det får vara viss felmarginal men inte så att det framstår som att man tagit i medvetet. Då befinner man sig i en gråzon. Om exempelvis duschen inte fungerar och du deponerar 50 procent av din hyra så borde du förstå att det inte är värt halva hyran, säger Öhrnell.

Läs också Kastar ut möbler från höghus på gångbana – orsakar livsfara för grannarna: ”Ren tur” För stökigt hemma – artrossjuka Lena blir vräkt: "Vill få det att se ut som att jag är en hoarder"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.